Китайський магнат Жень Чжицян заробив мільйони, критикував Компартію, називав її лідера Сі Цзіньпіна клоуном, а потім зник. Виявилось, що його засудили до 18 років вʼязниці

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Китайський магнат Жень Чжицян заробив мільйони, критикував Компартію, називав її лідера Сі Цзіньпіна клоуном, а потім зник. Виявилось, що його засудили до 18 років вʼязниці

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Двадцять першого вересня пекінський суд засудив до 18 років в’язниці Жень Чжицяна — 69-річного магната, який заробив мільйони доларів на нерухомості. Протягом останніх 10 років Чжицян був одним з найпомітніших критиків Комуністичної партії Китаю і глави КНР Сі Цзіньпіна. За це його прозвали «китайським Дональдом Трампом» і «Жень Гарматою». У 2016 році він відкрито виступив проти слів Сі Цзіньпіна, що усі державні ЗМІ мають слідувати лінії партії. Після цього сторінки Чжицяна у соцмережах із 37 мільйонами фоловерів заблокували, а йому пригрозили виключенням з партії. У березні 2020 року, після початку пандемії коронавірусу Чжицян написав есе. У ньому він сказав, що Китай переживає кризу правління, партія турбується лише про власні інтереси, а Сі Цзіньпін — «клоун, який вдає із себе імператора». Після публікації есе Жень зник. «Бабель» розповідає, що сталося з одним з найзатятіших критиків китайської влади.

В очільника КНР Сі Цзіньпіна багато критиків, проте Жень Чжицян вирізняється з-поміж інших. Його батьки стояли біля витоків сучасної Комуністичної партії Китаю, а тато — Жень Кваншен — навіть був заступником міністра торгівлі у 1970-х роках. Сам Чжицян у 1969—1981 роках командував взводом Народно-визвольної армії Китаю. Він мав репутацію затятого лояліста Комуністичної партії та тісно спілкувався з багатьма її лідерами, зокрема з нинішнім заступником голови КНР Ван Цишанем.

На початку 1980-х, коли китайський ринок почав відкриватися завдяки реформам Ден Сяопіна, Чжицян зайнявся нерухомістю. Він влаштувався до однієї з найбільших китайських корпорацій Huayuan Group, а вже у 1993 році очолив її. Хоча контрольний пакет акцій компанії належав владі Пекіну, Чжицян став одним з найвпливовіших китайських бізнесменів. Колишній чиновник Хе Ян у своїй книзі пригадує, що Чжицян поводився «впевнено, рішуче й агресивно — просто як командир в армії». На початку 2000-х Жень Чжицян очолив комерційний банк Bank of Beijing Co. Заробітна плата Чжицяна становила понад 7 мільйонів юанів (більш ніж мільйон доларів).

Жень Чжицян неодноразово критикував керівництво Китаю та політику Компартії. За це китайські ЗМІ прозвали його «китайським Дональдом Трампом» і «Жень Гарматою». У 2013 році Жень виступив із промовою у Пекінському університеті. Він закликав студентів «зламати стіни» та відбудувати демократичну соціалістичну систему, за що партійні рупори прозвали його «прозахідним конституціоналістом».

У 2015 році, під час щорічної зустрічі китайських економістів з топ-50 Жень застеріг партію проти впровадження жорсткої політики щодо інакомислення і сказав, що побоюється повторення «Культурної революції». Того ж року Чжицян у дописі на Weibo розкритикував слоган Комуністичного союзу молоді Китаю і звинуватив організацію в тому, що вона обманює молодь. Першого жовтня 2015 року, у річницю утворення КНР, він написав у Weibo, що насправді це день не народження нації, а становлення нового комуністичного уряду. Партійні діячі розцінили вислів як намір розділити поняття партії та держави.

Уперше Жень Чжицян по-справжньому розлютив владу КНР у 2016 році. Він розкритикував слова Сі Цзіньпіна про те, що усі урядові ЗМІ мають слідувати лінії партії, і сказав, що медіа мають служити людям. За це йому пригрозили виключенням з Компартії та дали рік випробувального терміну. Усі сторінки магната в соцмережах, за якими стежили 37 мільйонів фоловерів, заблокували. На деякий час Чжицян практично зник з медіапростору, за виключенням випадку, коли у 2018 році він влаштував виставку деревʼяних скульптур. Після початку пандемії коронавірусу Жень Чжицян знову опинився в центрі скандалу.

Наприкінці лютого в Китаї відбулася найбільша в історії Комуністичної партії конференція. Її відвідали 170 тисяч посадовців. На ній Сі Цзіньпін розповів, що «пильно стежив за боротьбою з епідемією коронавірусу та щодня давав усні та письмові інструкції». Невдовзі після цього в мережі з’явилося есе з критикою виступу. Автор матеріалу написав, що насправді Китай переживає «кризу правління». Він розкритикував реакцію китайського уряду на спалах коронавірусу в Ухані та сказав, що бачить перед собою «не імператора, який вихваляється новим вбранням, а голого клоуна в ролі імператора».

China Photos / Stringer/ Getty Images

В есе йшлося, що пандемія довела: партія захищає лише власні інтереси, а очільник КНР — суто власні інтереси і статус. Невдовзі з’ясувалося, що автором матеріалу був Жень Чжицян — він поділився есе зі знайомими, а згодом копії публікації з’явилися онлайн. У середині березня, невдовзі після появи матеріалу, магнат зник. На початку квітня Комісія Комуністичної партії Китаю з перевірки дисципліни (CCP Municipal Discipline Inspection Committee) повідомила, що його затримали за «серйозні порушення дисципліни і закону». У липні Чжицяна звинуватили в корупції та в тому, що він «разом зі своїми дітьми накопичував безмежне багатство». Одним із доказів провини стала золота картка гольф-клубу. Бізнесмену закидали те, що він зневажав імідж партії та країни, спотворював історію, а також «був невірним і нечесним». Деякі сторонники Жень Чжицяна зауважили, що він пройшов аудит, перш ніж піти з посади очільника Huayuan Property у 2014 році. Однак це жодним чином не вплинуло на звинувачення.

Бізнесмена виключили з Компартії. Двадцять першого вересня пекінський суд визнав його винним у привласненні 16,3 мільйона доларів державних коштів, хабарництві та зловживанні владою, яке завдало країні збитків на 17,2 мільйона доларів. Жень Чжицяна засудили до 18 років в’язниці. У вердикті суду йшлося, що 69-річний Чжицян «добровільно та щиросердечно зізнався у всіх злочинах» і не оскаржуватиме рішення суду. Якщо Чжицян відбуде покарання повністю, на час виходу з в’язниці йому виповниться 87 років.