Сьогодні стартує Одеський кінофест. На ньому покажуть 100 фільмів, зокрема «Атлантиду» Васяновича і «Номери» Сенцова. Їхати нікуди не треба, усе буде онлайн — добірка «Бабеля»

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Сьогодні стартує Одеський кінофест. На ньому покажуть 100 фільмів, зокрема «Атлантиду» Васяновича і «Номери» Сенцова. Їхати нікуди не треба, усе буде онлайн — добірка «Бабеля»

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Через карантин 11-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться онлайн. Із 25 вересня до 3 жовтня, не виходячи з дому, можна буде подивитися 100 художніх і документальних фільмів з усього світу. Українських стрічок на ОМКФ буде вісім, серед них — «Атлантида» Валентина Васяновича та «Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва. Фільми, що вже взяли нагороди на міжнародних фестивалях за кордоном, традиційно покажуть у програмі «Фестиваль фестивалів». Квитки можна купити за 60 гривень. «Бабель» вивчив програму цьогорічного ОМКФ і радить вісім повнометражних фільмів на різні смаки, частина з яких згодом вийде в український прокат. Це історії про війну, материнство, кохання і роботів.

«Атлантида» Валентина Васяновича (Україна)

Це антиутопія про Україну в найближчому майбутньому. Події розгортаються у 2025 році, після перемоги України над Росією у війні на Донбасі. За сюжетом, територія, де відбувалися воєнні дії, визнана непридатною для проживання, а навколишнє середовище майже повністю знищено. Герої стрічки намагаються повернути життя в регіон. Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори: колишній розвідник і волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк.

У вересні 2019 року «Атлантиду» визнали найкращим фільмом у програмі Венеційського кінофестивалю «Горизонти». Також стрічка отримала спеціальний приз Міжнародного кінофестивалю в Токіо. У серпні 2020 року вона потрапила у лонгліст Європейської кіноакадемії, яку також називають «європейським Оскаром». Зараз фільм змагається за право бути висунутим на премію «Оскар» у 2021 році від України в категорії «Міжнародний повнометражний фільм». На ОМКФ відбудеться українська прем’єра «Атлантиди», він змагається в Міжнародній конкурсній програмі. В український прокат фільм має вийти на початку листопада.

Коли дивитися: з 26 до 28 вересня. Купити квитки можна тут.

«Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва (Україна, Польща)

Повнометражний фільм-антиутопія режисера і колишнього політв’язня Олега Сенцова, який він зняв разом з іншим режисером із Криму — Ахтемом Сеітаблаєвим. Сценарій базується на однойменній пʼєсі Сенцова 2011 року, головні герої-номери якої звикли підпорядковуватися книзі Правил та верховному правителю — Нулю. Життя змінюється з появою нового жителя, якому чинні закони невідомі. Це історія про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи й отримати свободу.

Фільм знімали без фізичної присутності Олега Сенцова, поки він перебував за ґратами в Росії. Він керував знімальним процесом, пишучи листи з в’язниці. Світова премʼєра «Номерів» відбулася на Берлінському кінофестивалі в лютому 2020 року, на ОМКФ буде його прем’єра в Україні. У листопаді цього року фільм має вийти в український прокат.

Коли дивитися: з 25 вересня до 3 жовтня. Квитки тут.

«Воєнні канікули» Моріца Шульца (Німеччина, Україна)

Документальна стрічка про дітей, які їдуть у табір «Азов». Вони ростуть у країні, де триває війна, і мріють бути солдатами. Головні герої — 12-річні дівчина Жасмін та хлопчик Яструб — приїжджають у табір на канікули, і ця поїздка змінює їх назавжди.

Коли дивитися: з 25 вересня до 3 жовтня. Квитки тут.

«Ласкаво просимо до Чечні» Девіда Франса (США)

Документальний фільм про звірства, з якими стикаються ЛГБТК-активісти в Чечні. Вони працюють під прикриттям, рятуючи людей від насильства: надають їм безпечне житло і візи, щоб вберегти від переслідувань. На Берлінале цього року стрічка взяла приз глядацьких симпатій та Приз Тедді.

Іншу стрічку режисера Девіда Франса — «Як пережити чуму» (2012) — номінували на премії «Оскар» та «Еммі», а зараз її регулярно показують в американських школах. Вона розповідає про епідемію СНІДу у США та людей, які з нею боролися.

Коли дивитися: з 25 вересня до 3 жовтня. Квитки тут.

«Конкурс краси» Ейтана Іпекера (Франція, Німеччина, Ізраїль, Туреччина)

Документальна стрічка про жінок, які пережили Голокост. Із 2011 року вони змагаються у конкурсі краси в Хайфі. Вони вбираються у вишукані сукні, наносять яскравий макіяж і ховають за ним свої травми. Це історія про те, як між собою пов’язані пам’ять, політика і видовище.

Коли дивитися: з 25 вересня до 3 жовтня. Квитки тут.

«Шарлатан» Аґнєжки Голланд (Чехія, Ірландія, Польща, Словаччина)

Чергова робота режисерки Аґнєжки Голланд, відомої в Україні за фільмом «Ціна правди» про Голодомор 30-х років. «Шарлатан» — художня стрічка, заснована на реальних подіях із життя чеського цілителя Яна Міколашека. Він усе життя лікував хворих травами й завдяки цьому став багатим і знаменитим. Попри це, Міколашек схильний до жорстокості та садизму, а стримати його може лише його коханець і напарник у роботі Франтішек. Судовий процес загрожує викрити всі таємниці цілителя.

Прем’єра стрічки відбулася в лютому на Берлінському кінофестивалі. На ОМКФ «Шарлатан» стане фільм-закриттям.

Коли дивитися: з 2 до 11 жовтня. Квитки тут.

«Кров пелікана» Катрін Ґеббе (Болгарія, Німеччина)

Художня стрічка розповідає про жінку, яка має двох доньок — рідну Ніколіну й прийомну Раю. Перші тижні їхнього спільного життя минають спокійно й радісно, але з часом Рая починає проявляти агресію. Дівчатам дедалі важче ладнати між собою, а матері доводиться приймати радикальні рішення. У 2019 році фільм показали на Венеційському кінофестивалі, а на Fantastic Fest у США він взяв приз за найкращу режисуру.

Коли дивитися: з 25 вересня до 3 жовтня. Квитки тут.

«Віктор_Робот» Анатолія Лавренишина (Україна)

Науково-фантастичний анімаційний фільм розповідає про пригоди дівчинки Віки та її друга — робота Віктора. Виробництво стрічки повністю профінансувала держава — у 2016 році Держкіно виділило на це 31 мільйон гривень. Героїв озвучили, зокрема, актори Богдан Бенюк і Римма Зюбіна, а пісні до фільму виконали гурт Dakh Daughters, Антон Слєпаков з «Вагоновожатих» і співачка Марʼяна Головко. Стрічка має вийти в український прокат восени 2021 року.

Коли дивитися: з 26 до 28 вересня. Квитки тут.