Усі сперечаються про Максима Ткачука на дитячому «Євробаченні». Через виступ на російському івенті його виключили з конкурсу. Що сталося?

Автори:
Алла Кошляк, Катерина Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Усі сперечаються про Максима Ткачука на дитячому «Євробаченні». Через виступ на російському івенті його виключили з конкурсу. Що сталося?

Артем Марков / «Бабель»

До 25 серпня Україна має відібрати свого учасника на дитяче «Євробачення» 2020 року — його ім’я оголосять 12 вересня. За умовами конкурсу, учасники завантажують відео, з них обирають одинадцять найкращих, за які потім голосуватимуть глядачі та журі. Одному з учасників — дванадцятирічному Максиму Ткачуку з Волині в участі відмовили. Про це розповіли декілька Telegram-каналів, зокрема депутати Олександр Дубінський та Максим Бужанський, а також канал Klymenko Time. Вони стверджуть, що це сталося через пісню «Смуглянка», яку хлопчик виконав на російському конкурсі в Лондоні. Депутат Бужанський відправив запит в НСТУ, а партія «Опозиційна платформа — За життя!» вимагає відставки влади. Голова НСТУ Зураб Аласанія пояснює, що є умови українського відбору — якщо артист виступав на події, яку спонсорує країна-агресор, на «Євробачення» його не допустять. Максим Ткачук цьогоріч брав участь у конкурсі «Зірки Альбіону», де партнером є Росспівпраця.

Хто такий Максим Ткачук?

Максиму Ткачуку 12 років, він живе у селищі Турійськ Волинської області разом із бабусею Ларисою та тіткою Наталею. З дитинства брав участь у пісенних конкурсах в Україні й за кордоном. У жовтні минулого року узяв гран-прі на міжнародному конкурсі «Поверни мені музику» в Одесі, де співав пісні «Плакала калина» та «Джамайка». Там йому подарували путівку на конкурс Stars of the Albion («Зірки Альбіону») у Лондоні. Із грошима на поїздку родині допомогли священники з Ковеля та фонд Ігоря Палиці, розповідала бабуся хлопчика.

У лютому 2020 року в Лондоні Максим переміг у трьох номінаціях, обійшовши дітей із 23 країн світу. Конкурс був присвячений 75-річниці перемоги у Другій світовій війні. Максим виконав три пісні: Мусліма Магомаєва «Синяя вечность», «Сувенір» Деміса Русоса та «Смуглянку», яку заспівав у костюмі радянського військового.

Депутат Волинської обласної ради від «Свободи» Олександр Пирожик розкритикував Максима за «пропаганду русского мира», але згодом вибачився перед родиною. Він написав, що на конкурсі в Лондоні перед Максимом і бабусею поставили «жорстку умову» — співати російською. Після перемоги хлопчика в Лондоні його регулярно підтримують священнослужителі Одеської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату). Разом із Максимом вони знімають музичні кліпи, а після скандалу з «Євробаченням» запустили флешмоб на його підтримку.

Що за конкурс у Лондоні?

Партнером пісенного конкурсу Stars of the Albion є Росспівпраця — орган виконавчої влади Російської Федерації. Він відповідає за міжнародну співпрацю в гуманітарній сфері та має представництва у 81 країні світу. Директоркою конкурсу є російська співачка Євгенія Терентьєва. Цього року конкурс відбувся всьоме.

Що сталося на дитячому «Євробаченні»?

Бабуся подала документи Максима на дитяче «Євробачення», але йому відмовили. Про це з її слів написало видання «Страна.ua». Партія ОПзЖ заявила, що це помста Максиму за пісню «Смуглянка», а через цю ситуацію влада має піти у відставку. Голова «Суспільного» Зураб Аласанія пояснив — учасник порушив умови конкурсу. Нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський подав депутатський запит до голови НСТУ, де просить надати докази порушень.

Хто організовує відбір? Що сказано в умовах конкурсу?

Національний відбір на дитяче «Євробачення» організовує НСТУ. У Положенні про український відбір на дитяче «Євробачення» сказано, що артист не повинен був після 2014 року виступати в Росії, на окупованих територіях або на заходах, які фінансують держоргани країни-агресора. Конкурс «Зірки Альбіону» підтримується організацією «Русский дом»/Представництво Росспівпраці в Лондоні. Ця організація є органом виконавчої влади РФ.

Як взагалі проходить відбір на дитяче «Євробачення» в Україні?

До 25 серпня Національна суспільна телерадіокомпанія України приймає заявки від дітей від 8 до 15 років. Діти можуть співати свої пісні або кавери. До 12 вересня пообіцяли оголосити ім’я переможця. Переможець нацвідбору виконуватиме на конкурсі пісню, яку йому запропонує «Суспільне». Її написали бандуристка Марина Круть та автор пісень та соліст гурту Adam Михайло Клименко, текст поки не оприлюднюють. Дитяче «Євробачення» у 2020 році відбудеться 29 листопада у Варшаві.

П’ять етапів відбору:

  • І етап — до 25 серпня — учасники мають заповнити й подати заявку на сайті нацвідбору junior.eurovision.ua. Відео опублікують на сайті з хештегом #uajesc2020.

  • ІІ етап 26—27 серпня — визначать шорт-лист, до якого потраплять одинадцять найкращих учасників: вісім з авторською піснею, двоє — із каверами, а також учасник, відео якого набере найбільшу кількість лайків.

  • ІІІ етап28 серпня — 4 вересня будуть оголошені імена одинадцяти учасників, підписані договори.

  • IV етап5—7 вересня відбуватиметься голосування, під час якого журі й користувачі соцмереж визначатимуть переможця.

  • V етап — до 12 вересня оголосять ім’я переможця нацвідбору.

Здається, схожа історія була минулого року із Maruv на дорослому «Євробаченні»?

У 2019-му Україна не брала участі в «Євробаченні» через скандал, повʼязаний з концертами в Росії. Співачка Maruv та інші двоє переможців національного відбору відмовилися підписувати договір з «Суспільним». За словами співачки, причиною рішення не їхати були нібито «кабальні» умови договору з НСТУ. Їй заборонили гастролювати в Росії, а також, за її словами, хотіли заборонити будь-яку імпровізацію на сцені, спілкування з журналістами без узгодження з НСТУ.

У 2019 році НСТУ ухвалила нові правила нацвідбору. Учасники не повинні мати виступів, організованих Росією чи на її території після 15 березня 2014 року. Те ж саме стосується виступів у цей період на території окупованого Криму та на інших окупованих територіях України. Учасникам забороняється планувати чи анонсувати виступи до проведення відбору та до дати фіналу конкурсу. Також НСТУ заборонила брати участь в нацвідборі росіянам. Організатори не заперечували.