Саша Таб із «Сальто Назад» знімає відео для TikTok, збирає мільйони переглядів і називає свій будинок TikTok Chpok-Chpok House. Скільки він на цьому заробляє?

Автор:
Олексій Бондаренко
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

У 2020-му кількість скачувань китайського додатку коротких відео TikTok перевищила два мільярди — це найбільш завантажуваний додаток року. Вже два роки TikTok регулярно «народжує» зірок. Так вірусна тіктокова пісня Bored In The House репера Tyga з шістьма мільйонами переглядів на YouTube стала гімном карантину, а молода співачка Ashnikko запустила кар’єру тіктоками. В Україні на звання зірки, народженої тіктоком, претендує Саша Таб із гурту «Сальто Назад», він має 300 тисяч підписників, окремі його відео збирають мільйони переглядів. Щоправда, на цій популярності він поки не заробляє. На завдання «Бабеля» журналіст Олексій Бондаренко розпитав про TikTok самого Сашу Таба, музичного оглядача Сашу Вареницю, співачок Jerry Heil і Анну Трінчер — і розповідає про перспективи музикантів-тіктокерів.

Сценарій відео такий: жінка (або чоловік із рушником на голові, що мовою тіктоку означає, що він грає жінку) на кухні каже чоловікові «Дорогой, а можешь кинуть яйца в холодильник?». Чоловік, не довго думаючи, жбурляє десяток яєць — і вони ефектно розлітаються по поверхні. Крупний план чоловіка, і він каже: «А зачем?». Таке відео принесло Саші Табу, колишньому фронтменові гурту «Сальто Назад», більше мільйона переглядів. Наразі в нього більше 300 тисяч підписників. Він знімає у TikTok гумористичні скетчі, сценки з життя, підтримує флешмоби та навіть робить тікток-серіал. Із ним знімають колаборації інші блогери, про нього розповідає Телебачення Торонто.

— Деякі ролики з’являються спонтанно, можемо зняти за пів години. Деякі – плануємо. Іноді знімаємо один повний день, тоді одразу виходить близько десяти відео.

«Сальто Назад» стали відомими під час національного відбору на «Євробачення» 2017 року. Гурт виконав пісню «О, мамо», яка досі залишається в ротаціях радіостанцій. Минулого року «Сальто Назад» випустили третій альбом і розпалися.

— Ми завершили трилогію альбомів «Дерево-Дім-Діти». Прийшов час перезавантажитися. Ми нічого не закривали, музика залишилася в моєму житті. Зараз я готую до запуску сольний проєкт. Реліз має бути вже цього року. До речі, шукаю інвестора.

Деталі роботи над сольною платівкою Саша розголошувати не хоче. Каже — потім самі все побачите. Популярність Саші поки що не приносить йому доходів. Він зізнається, що зараз не заробляє і живе на гроші дружини. Іноді бувають замовлення на рекламу в Instagram, але отримані гроші музикант-блогер інвестує назад у соцмережі.

Одна з головних особливостей та дивних рис TikTok — безкінечна внутрішня самореплікація трендів. Вони з’являються нізвідки, живуть певний час у вигляді флешмобів та зникають в нікуди. Достатньо провести кілька годин, скролячи стрічку додатку, щоб зрозуміти, як це працює. Спочатку вас здивує те, що абсолютно різні люди можуть танцювати приблизно однаковий танок під однакову музику. Або робити вигляд, що вони проговорюють одну й ту саму фразу. Або жартувати той самий жарт, але в різних інтерпретаціях.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Продуктом цього і є відео Саші Таба, описане на початку статті. І таких відео сотні. Кожне зняте за одним і тим самим сценарієм. Багато в чому цей феномен завдячує потужному інструментарію lip sync — механізму, що синхронізує рух губ із аудіо, яке програється.

Блогери не просто знімають відео, а об’єднуються у спільноти. Вони знімають спільну велику квартиру або дім, щоб генерувати контент. Цей тренд започаткував The Hype House в США. Тепер такі ТікТок-будинки з’являються в Україні. Найбільший і найпомітніший із них — Top Team House. Він виник на початку липня. До спільноти увійшли вісім блогерів, серед яких найвпливовішою та найпомітнішою є співачка-актриса-блогерка Анна Трінчер, у якої зараз майже мільйон підписників. Top Team House є чимось середнім між комуною та продакшн-студією. До блогерів часто заїжджають NK, Потап, Артем Півоваров, KAZKA, Макс Барських, щоб зробити спільні відео. Кожен із тіктокерів працює як на загальний акаунт ТікТок-хаусу, так і на власний та профілі блогерів-друзів.

Напівжартома Саша Таб характеризує свій будинок таким тікток-хаусом. У його відео часто можна побачити двох дівчат — Юлю і Лєру. На запитання, хто ж із них є його дружиною, Саша відповідає:

— Нещодавно ми спробували вільні стосунки і зараз у мене одразу дві дружини, а іноді навіть є запасний чоловік. Ми живемо в одному домі, я завжди мріяв пожити у такій своєрідній комуні, де всі одне одного люблять і разом ведуть господарство. Моєї любові стане на всіх. Можете дописати до цього питання, що в нас такий собі TikTok Chpok-Chpok House.