Головним конкурентом влади на місцевих виборах буде ОПзЖ. Партія визначилася з ідеологом, незручним для Зеленського союзником і кількома кандидатами. Хто всі ці люди — пояснюємо коротко

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
Головним конкурентом влади на місцевих виборах буде ОПзЖ. Партія визначилася з ідеологом, незручним для Зеленського союзником і кількома кандидатами. Хто всі ці люди — пояснюємо коротко

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

До початку виборчої кампанії до місцевих виборів залишився рівно місяць. За даними липневого опитування Центру Разумкова, головний конкурент пропрезидентської партії «Слуга народу» (СН) — проросійська «Опозиційна платформа — За життя» (ОПзЖ). За партію готові проголосувати майже 22 відсотки виборців — всього на вісім процентних пунктів менше, ніж за СН. Лідери ОПзЖ — колишній глава Адміністрації президента Віктора Януковича Сергій Льовочкін, кум Володимира Путіна Віктор Медведчук, народні депутати Юрій Бойко і Вадим Рабінович — вже визначилися з керівником виборчої кампанії, стратегією і незручним для влади союзником — блогером Анатолієм Шарієм. Навіщо він ОПзЖ і як партія боротиметься за другий результат на місцевих виборах, розповідає кореспондент «Бабеля» Марія Жартовська.

До місцевих виборів ОПзЖ прийшла з хорошими результатами — за рік її рейтинг істотно зріс. Якщо на парламентських виборах партія отримала 13 відсотків голосів і другу за розміром фракцію, то зараз її готові підтримати 22 відсотки виборців. За цей же час «Слуга народу» втратила 13 процентних пунктів.

Голова партії СН Олександр Корнієнко в інтервʼю «Українській правді» пояснював, що частина виборців влади «перетекли» до «Європейської солідарності» («ЄС») Петра Порошенка, ОПзЖ і трохи до «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Керівник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто каже, що це не так — насправді, виборці, які розчарувалися у владі, йдуть ні до «ЄС», а насамперед до Шарія і ОПзЖ.

Керівництво «Опозиційної платформи» вже намітило стратегію кампанії та визначилося з її головою — це Сергій Льовочкін. Головним медійним обличчям партії, як і раніше, буде Юрій Бойко. За результатами опитування Центру Разумкова, якби президентські вибори відбувалися зараз, за нього готові проголосувати 20 відсотків виборців — це другий результат після чинного президента Володимира Зеленського, у якого 35 відсотків. «Ми будемо протиставляти Бойка Зеленському. Він [Бойко] — для виборців, які не сприймають бізнесмена і людину з шоу-бізнесу, яким є Зеленський. Бойко — регіональний патріот, який знає, як [керувати країною]», — пояснює позиціонування Бойка співрозмовник «Бабеля» в керівництві ОПзЖ.

Керівник кампанії Сергій Льовочкін.

Фото з сайту ОПзЖ

Щоб визначитися з кандидатами в мери, зараз ОПзЖ проводить соцопитування в усіх містах — вони стосуються рейтингів претендентів і проблем громад. «Будуть результати — будуть кандидати», — написав у Facebook один із лідерів партії Вадим Рабінович. Із кандидатом у Харкові, за його словами, партія вже визначилася — на вибори піде нардеп від ОПзЖ Олександр Фельдман. Він уже веде кампанію та відкрито критикує чинного мера міста Геннадія Кернеса.

Кандидат у мери Харкова від ОПзЖ Олександр Фельдман.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

За інформацією «Бабеля», у мери Києва Льовочкін і Бойко пропонують висунути Олександра Попова — колишнього главу Київської міської державної адміністрації часів Віктора Януковича і близького соратника Льовочкіна. Вони ж пропонують, щоб у списку ОПзЖ до Київради балотувався колишній мер Києва Олександр Омельченко. Ідея полягає в тому, щоб показати виборцям одразу двох «міцних господарників», які знають, як керувати містом.

Скільки киян готові підтримати Омельченка — невідомо, він не потрапив до останнього опитування «Рейтингу», але у Попова всього 4,5 відсотка — це майже вдвічі менше за київський рейтинг ОПзЖ. Попов свою можливу участь у виборах не коментує, але каже, що пропозиції від різних партій йому справді надходять.

Олександр Омельченко й Олександр Попов.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Прихильники Рабіновича і Медведчука в ОПзЖ пропонують висувати в мери Києва Рабіновича, але його рейтинг нижче, ніж у Попова, — 3,5 відсотка. Запасний варіант Рабіновича — Одеса. Поки публічну кампанію він там не веде, але анонсував відкриття в місті найбільшої громадської приймальні ОПзЖ і у своїх заявах постійно підкреслює, що народився в Одесі та любить це місто.

Кого б в результаті не висунула ОПзЖ, шансів перемогти в Києві, Харкові та Одесі в неї практично немає. За даними липневого опитування «Рейтингу», чинного мера Одеси Геннадія Труханова готові підтримати 48,7 відсотка, Кличка — 41,7, а в Харківській області до Геннадія Кернеса позитивно ставляться 60 відсотків. Усі три мери зараз недосяжні для конкурентів.

Головні зусилля на виборах ОПзЖ планує зосередити на боротьбі за місцеві ради в семи областях: переважно на південному сході, менше — у центрі країни. Згідно з опитуванням групи «Рейтинг», на виборах до Харківської облради ОПзЖ поступається тільки блоку Геннадія Кернеса «Успішний Харків», у Дніпрі та Кіровоградській області — «Слузі народу».

Як й у випадку з Бойком, у регіонах ОПзЖ робитиме ставку на «регіональний патріотизм». За словами нардепа від ОПзЖ Юрія Солода, у партії розробили програму розвитку громад і територій, домагатимуться ухвалення закону про місцевий референдум і, за традицією усіх місцевих виборів, говоритимуть про розвиток місцевої демократії.

Доносити ці гасла до потенційних виборців ОПзЖ буде через повʼязані з лідерами партії медіаресурси, насамперед через телеканали. Юрій Бойко часто буває в ефірах телеканалу «Інтер», що частково належить Сергію Льовочкіну. Рабінович і Медведчук постійно зʼявляються на телеканалах NewsOne, ZIK і «112», які повʼязують з Медведчуком.

Ще один частий гість цих каналів — блогер, лідер партії свого імені Анатолій Шарій. У телеефірах він постійно критикує президента, «Слугу народу», а на початку липня в ефірі телеканалу ZIK заявив, що влада намагалася його вбити. На запитання «Бабеля», навіщо Медведчуку Шарій, один з керівників ОПзЖ відповідає коротко — той відбирає рейтинг у СН, головного конкурента ОПзЖ на місцевих виборах. «Ми заміряли: із десяти виборців Зеленського вісім йдуть до Шарія, два, можливо, проголосують за нас», — розповідає співрозмовник «Бабеля» в ОПзЖ.

«Слугам» ані зростаючий рейтинг ОПзЖ, ані критика на каналах, які повʼязують з Медведчуком, не подобаються, але там уже думають про можливу співпрацю з головним конкурентом. За інформацією «Бабеля», СН провела опитування серед своїх виборців, щоб зʼясувати з якою з партій після виборів вона може створити коаліцію в місцевих радах і не розгубити рейтинг. За даними цього опитування, 37 відсотків відповіли «з жодною», 50 відсотків не проти співпраці з ОПзЖ, частина виборців підтримують коаліцію з «Батьківщиною». Найменше респондентам сподобалася ідея коаліції з «Європейською солідарністю» Петра Порошенка. Співрозмовник «Бабеля» в керівництві СН розповідає, що після виборів «слуги» співпрацюватимуть з ОПзЖ ситуативно: «У них [керівництва ОПзЖ], на відміну від «Голосу» та «ЄС», немає ідеологічних вимог — вони абсолютно прагматичні та зрозумілі».