«Краще володарювати мемами, ніж мільярдами». Ілон Маск про особисте життя, дітей, космос, політику, соцмережі й наркотики — переказуємо велике інтервʼю NYT

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

Ілон Маск — американський інженер, винахідник і мільярдер, засновник технологічних компаній Tesla і SpaceX. Він мріє підкорити Марс, нещодавно увійшов до пʼятірки найбагатших людей планети і у свої 49 років укотре став батьком. «Бабель» переказує велике інтервʼю Маска газеті The New York Times, де він розповів про своє особисте життя, про те, як виховує дітей, про конкурентів у космічних перегонах, про політику, соцмережі, штучний інтелект, наркотики, а також про те, що досі не соромиться ночувати у своїх друзів — технологічних мільярдерів.

Президент США Дональд Трамп висловлює вдячність засновнику SpaceX Ілону Маску після успішного запуску ракети Falcon 9 з пілотованим кораблем Crew Dragon у Космічному центрі імені Кеннеді, 30 травня 2020 року.

Joe Raedle / Getty Images

Про особисте життя, стосунки зі співачкою Граймс, роман з актрисою Ембер Герд і сварку з Джонні Деппом

У мене не було роману з Ембер [Герд], поки вона була заміжня за Джонні [Деппом], це повна брехня. [...] Якщо Джонні хоче бійки у клітці, просто дайте мені знати.

У нас не було сексу втрьох [з Ембер Герд і моделлю Карою Делевінь]. Люди просто хочуть бачити ці речі більш непристойними, ніж насправді.

Так, [співачка Граймс] особлива, це точно. Вона одна з найнезвичайніших людей, яких я коли-небудь зустрічав. Ми з нею сперечалися, хто з нас божевільніший — вона чи я.

Ілон Маск і Граймс на урочистому заході в музеї Метрополітен у Нью-Йорку, 7 травня 2018 року.

Jason Kempin / Getty Images

Якщо я не закоханий, якщо у мене немає постійних стосунків, я не можу бути щасливий. Мені потрібна споріднена душа, тому що я ненавиджу бути сам у великому порожньому будинку, коли кроки луною розносяться коридором, коли ніхто не лежить на подушці поруч зі мною.

Про виховання дітей і про те, як це — знову стати батьком

Діти — це суперкруто, людям потрібно мати більше дітей. Адже це очевидно — якщо в людей не буде дітей, людство зникне.

Немовлята — просто машини, які їдять і какають, розумієте? Зараз я мало що можу зробити, Граймс робить набагато більше. Але коли дитина підросте, я буду приділяти їй більше часу.

Ілон Маск зі своїм новонародженим сином. Підпис німецькою: «Дитина ще не вміє користуватися ложкою».

Я думаю вчинити так само, як і з іншими моїми дітьми [у Маска є ще пʼятеро дітей від першого шлюбу]. Наприклад, якщо я поїду на завод Tesla в Китай, то візьму з собою дітей. Ми підемо на Великий Китайський мур, покатаємося на швидкісному поїзді з Пекіну в Сіань і подивимося на теракотових воїнів. Я створив онлайн-школу для своїх старших дітей, вона непогано спрацювала.

Про те, як він вирішив позбутися усіх своїх маєтків

Мабуть, ми просто знімемо квартиру де-небудь. І справді, певною мірою все це майно тебе обтяжує. Адже цими будинками ніхто не користується. Наприклад, у будинку в районі затоки [Сан-Франциско] з 2002 по 2017 рік я був лише пів тижня.

Пʼятнадцять років я ночував або на заводі, або у друзів, або в готелі. Я завжди можу переночувати у своїх приятелів [засновників Google Ларрі] Пейджа і Сергія Бріна.

Я хотів побудувати будинок за своїм унікальним дизайном. Але потім вирішив, що це буде мене відволікати від відправлення людей на Марс.

Ілон Маск у захисній масці спостерігає, як астронавти NASA Боб Бенкен і Дуглас Херлі прямують до ракети Falcon 9 з космічним кораблем Crew Dragon на стартовому майданчику в Космічному центрі імені Кеннеді, 27 травня 2020 року.

Joe Raedle / Getty Images

Про космічні перегони з Джеффом Безосом

Він надто повільно йде вперед, а жити йому лишилося не так вже багато. Але я радий тому, що він робить з Blue Origin.

Про Марка Цукерберга і Facebook

У мене немає сторінки у Facebook. SpaceX і Tesla видалили свої сторінки, у них є Instagram, але я думаю, що він відносно нешкідливий. Свій Instagram я видалив, але у мене залишився секретний акаунт — дивитися посилання, які шлють мені в директ. Думаю, що Цукербергу ще багато доведеться попрацювати, щоб Facebook знову почали довіряти.

Чи соціопат Марк? Ох! Скажімо так: у нього є певні проблеми, як і в кожного з нас. Я більше стурбований тим, як у Facebook розподілені акції з правом голосу. Династія Цукерберга контролюватиме Facebook, його діти, онуки та правнуки. З династичним бізнесом у США нам потрібно бути обережними.

Про їжу

У мене є звичка відкушувати більше, ніж я можу прожувати. Потім я просто сиджу з набитими щоками, як бурундук.

Люблю ходити у ресторани, де з їжею витворяють щось незвичайне. І якщо вам не подобаються кулінарні експерименти — ви не цінуєте одну з найкращих речей у житті.

Про штучний інтелект

Розумні люди не сприймають штучний інтелект серйозно, тому що вони не вірять, що компʼютер може бути таким самим розумним, як вони. Це пиха і, очевидно, самообман.

Я працюю зі штучним інтелектом у Tesla і впевнений, що він стане набагато розумнішим за людей. Думаю, це станеться приблизно за пʼять років. Але це не означає, що все піде до біса. Радше просто стане нестабільним або незвичним.

Про Twitter і злам свого облікового запису

Мене не турбує, що мої особисті повідомлення можуть опублікувати. Деякі з них, звісно, можна вирвати з контексту і представити в негативному ключі. Але загалом усі вони складаються з мемів.

Я був дуже хворий [коли зламали його обліковий запис у Twitter]. Думаю, у мене було харчове отруєння або щось таке. У будь-якому разі корисно робити перерви і не сидіти в Twitter 24 години на добу, інакше можна зʼїхати з глузду.

Про політику, Дональда Трампа, Барака Обаму, Джо Байдена і Каньє Веста

Якщо весь час варитися в політиці, то скрізь будеш бачити політичний підтекст. Але більшість людей насправді не живуть політикою. Вони не думають про політику постійно, радше про те, як минув їхній день, про стосунки один з одним, про роботу.

Я не говорив з Трампом під час запуску [корабля Crew Dragon на МКС 30 травня], але він привітав команду SpaceX [також Трамп назвав Маска «одним з наших великих геніїв», порівнюючи його з Томасом Едісоном]. Я приймаю комплімент. І у відповідь скажу, що його ідея створити Космічні війська США — крута.

З Бараком Обамою я спілкувався набагато більше, ніж із Джо Байденом, Обама — чудовий. Байдена я просто не знаю, навколо нього багато непотрібного шуму. Треба б подивитися, як він поводиться на дебатах, яка в нього програма, хто в його команді. Поки мені немає чого сказати.

Президент Барак Обама разом з Ілоном Маском під час відвідин комерційного ракетно-технологічного комплексу Space Exploration Technologies на мисі Канаверал у Флориді, 15 квітня 2010 року.

Bill Ingalls / Wikipedia

Каньє Веста я знаю років десять, якщо не більше. І я дуже постарався переконати його в тому, що балотуватися в президенти краще не тепер, а в 2024-му.

Найцікавіше з фінального бліцопитування

Гра Grand Theft Auto Vice City — найкраща з серій GTA?

Я ніколи не грав у GTA. Кумедно, що хтось може пограти в GTA на Tesla, вкравши її.

«Я люблю аніме» — ваш найпопулярніший твіт?

Напевно, один з найпопулярніших. Думаю, до цього найпопулярнішим твітом було те, що я збираюся викупити гру Fortnite і видалити її, щоб урятувати усіх цих дітей, які в неї грають, від вічної цноти.

Ви боїтеся своїх фанатів?

Ні.

Ілон Маск йде крізь натовп під час церемонії відкриття надшвидкісного тунелю для автомобілів у Лос-Анджелесі, 18 грудня 2018 року.

Robyn Beck / Pool / Bloomberg / Getty Images

Припустімо, Марс колонізують і облагородять через 20 років. Потім там стане нудно, і тому всі круті люди змушені будуть взятися за Юпітер?

Так, колонізація і облагороджування, мабуть, найпотужніша сила у Всесвіті.

Коли ви були маленьким, то мали прізвисько «Енциклопедія»?

У мене було багато прізвиськ. Багато з них були образливими. Зазвичай використовувалася якась версія мого імені, наприклад, Muskrat [ондатра].

Мікродози [наркотиків для натхнення] можуть бути продуктивними?

Я таким не користуюся.

Граймс виставила «частку своєї душі» на аукціон за 10 мільйонів доларів. Ви її купили?

Ні, не я.

Чи правда, що в Університеті Пенсильванії ви орендували будинок з 10 спальнями і перетворили його на нічний клуб?

Ми з двома сусідами по кімнаті почали винаймати великі будинки. Ми разом платили за оренду і влаштовували там вечірки. Вхід на них був платним, тому що вони були набагато крутішими, ніж вечірки студентського братства.

Чи було вам неприємно, коли Білл Акман, керівник гедж-фонду, сказав телеканалу CNBC, що купив Tesla і вона йому подобається, але він має намір вислати вам кілька ідей щодо її поліпшення?

Та ні. Зазвичай, коли хтось замовляє Tesla, перше, про що я питаю — що ми можемо зробити, щоб її поліпшити.

Чим би ви воліли володарювати — мемами чи мільярдами?

Напевно, мемами. Щоб підкорювати інші планети потрібні ресурси. Ось чому я накопичую [мільярди]. Але для всього іншого вони мені не потрібні.

Прототип ракети-носія космічного корабля SpaceX на стартовому майданчику в окрузі Кемерон штату Техас, 28 вересня 2019 року.
Гендиректор SpaceX Ілон Маск виступає під час презентації прототипу ракети-носія, 28 вересня 2019 року.

Прототип ракети-носія космічного корабля SpaceX на стартовому майданчику в окрузі Кемерон штату Техас, 28 вересня 2019 року. Гендиректор SpaceX Ілон Маск виступає під час презентації прототипу ракети-носія, 28 вересня 2019 року.

Wittpenn / Bloomberg / Getty Image