Скаржитеся на погану памʼять? Ось пʼять зрозумілих і цікавих кроків, як можна її поліпшити — пояснюють чемпіон США із запамʼятовування і вчений-психолог

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Деякі люди часто скаржаться на погану памʼять. Списки покупок, дні народження друзів і родичів, номери телефонів, відповіді на питання для іспитів — здається, вони просто не вміщуються в голову. Але з правильною технікою ви цілком можете запамʼятати усе що завгодно. Для цього потрібні старанність і гарна уява. Чотириразовий чемпіон США із запамʼятовування Нельсон Делліс і вчений-психолог Джулія Шоу розповідають, як поліпшити свої навички памʼяті на прикладах семи нових чудес світу і числа пі.

Нельсон Делліс — чотириразовий переможець чемпіонатів США із запамʼятовування, якого іноді називають «ментальним атлетом» або «гросмейстером памʼяті». Він може запамʼятати десять тисяч цифр числа пі, порядок девʼяти перемішаних колод карт і список сотень імен, почувши їх лише один раз.

Джулія Шоу — вчений-психолог з Університетського коледжу Лондона. Вона спеціалізується на вивченні хибних спогадів, викладала судову психологію і кримінологію в британських вишах. У 2016 році вона випустила науково-популярну книгу «Хибна памʼять», яка стала бестселером і була перекладена 20 мовами.

Делліс і Шоу розповідають про пʼять кроків, які можуть допомогти будь-якій людині поліпшити свою памʼять. Головне — бути наполегливим і цілеспрямованим.

Крок 1. Почніть з яскравих образів

Делліс пропонує почати з досить простої задачі запамʼятовування — семи нових чудес світу. Щоб їх запамʼятати, потрібно постаратися «перетворити» кожне з них на зображення, яке легко запамʼятовується. «Деякі з них будуть очевидними. Для Великого Китайського муру, наприклад, можна просто уявити собі стіну. Для Петри, ви могли б уявити вашу домашню тварину».

Нові 7 чудес світу, які обрали 7 липня 2007 року:

  • Колізей — амфітеатр, пам'ятка давньоримської архітектури, споруджений у 80 році нашої ери. Розташований в Римі.

  • Великий Китайський мур — розділова стіна завдовжки 8 851,9 км, завтовшки близько 5—8 метрів і заввишки близько 6—7 метрів. Його будували з III століття до н. е. аж до XVII століття н. е.

  • Мачу-Пікчу — місто інків, розташоване на території сучасної Перу, на вершині гірського хребта, на висоті 2 400 метрів над рівнем моря. Побудоване приблизно в першій половині XV століття н. е.

  • Петра — стародавнє місто на території сучасної Йорданії, розташоване у вузькій ущелині. Перші його споруди зводили в XVIII столітті до н. е.

  • Тадж Махал — мавзолей неподалік індійського міста Агра. Його будували з 1630 по 1652 рік.

  • Христос-Спаситель — 38-метрова статуя, розташована на вершині гори Корковаду в Ріо-де-Жанейро на висоті 709 метрів над рівнем моря. Її зводили з 1926 по 1931 рік.

  • Чичен-Іца — стародавнє місто майя на півночі півострова Юкатан у Мексиці. Засноване приблизно в середині V століття н. е.

Усьому цьому є наукове пояснення, говорить Джулія Шоу. «Використання таких соковитих уявних образів надзвичайно ефективне. Це допоможе створити великі мультисенсорні спогади». Потрібно прагнути створити такі образи, які ви можете майже відчути, понюхати і побачити, щоб зробити їх якомога більш реальними.

Вивчаючи людський мозок, вчені виявили, що мигдалина — частина мозку, важлива для обробки емоцій, — стимулює інші частини мозку зберігати спогади. Ось чому сильні емоції збільшують ймовірність того, що спогади збережуться. «Найбільш незвичайні, емоційні, можливо навіть грубі образи найкраще врізаються в памʼять».

Крок 2. Помістіть ці образи в конкретне місце

Наступний крок — вбудувати ці сильні ментальні образи в добре знайому вам обстановку. Делліс розміщує кожне з семи чудес на маршруті від свого будинку, починаючи зі стіни в підʼїзді. Як варіант, можна «вставити» їх в інтерʼєр своєї квартири. Наприклад, Делліс уявляє, що Христос-Спаситель лежить на дивані. «Чим дивніше і незвичніше це виглядає, тим краще».

Така техніка звʼязування образів з конкретними знайомими місцями називається «палац памʼяті». Вона особливо корисна для того, щоб запамʼятовувати порядок певних елементів, каже Шоу.

Для списку з семи пунктів достатньо і відносно невеликого простору. Але коли справа дійшла до числа пі, то Деллісу довелося розширити свій «палац памʼяті» до всього Маямі, в якому він народився і виріс. Він розподілив десять тисяч цифр на дві тисячі блоків по пʼять цифр кожен і розмістив їх у десяти різних районах міста.

«Дослідження нейровізуалізації показали, що при вивченні спогадів за допомогою палацу памʼяті люди виявляють підвищену активність в потилично-тімʼяній ділянці мозку», — говорить Шоу. Така техніка допомагає задіяти ті частини мозку, які зазвичай відповідають за інші функції — тімʼяна ділянка відповідає за навігацію, а потилична повʼязана з візуалізацією зображень.

Крок 3. Сконцентруйтеся на завданні

Запамʼятати сім незвичайних образів, повʼязаних з чудесами світу, не надто складно. Але коли ви намагаєтеся запамʼятати десять тисяч цифр числа пі, вам знадобиться трохи більше мотивації.

У таких випадках Делліс постійно повторює про себе: «Я хочу запамʼятати це, я хочу запамʼятати». «Це проста мантра, але вона допомагає сконцентрувати увагу і зосередитися на завданні, щоб краще його запамʼятати».

Крок 4. Розділяйте і візуалізуйте

Така техніка згодиться для того, щоб запамʼятати дуже великі числа, такі як пі, або довгу послідовність карт. Тому Делліс перетворив кожен пʼятизначний блок числа пі на зображення, яке він міг легко запамʼятати. «Слова запамʼятовувати просто. Коли ви бачите слово, то воно зазвичай викликає у вашій свідомості якусь подобу зображення. Але з цифрами, картами і навіть іменами все трохи складніше».

Делліс вибудував таку систему, що кожного разу, коли він бачить імʼя, число або карту, у нього миттєво виникає «попередньо встановлене» зображення. Тут працює принцип «що дивніше, то краще». Наприклад, перші пʼять цифр числа пі після коми Делліс уявляє в образі Сема Нілла, одягненого в костюм Залізної людини. А другий блок з пʼяти чисел — в образі свого друга, перевдягненого в імператора з фільму «Гладіатор».

Головний редактор «Бабеля» Євген Спірін і кореспондент Сергій Пивоваров намагаються запам'ятати частину числа пі в образах персонажів з фільму «Гладіатор».

Крок 5. Перевірте і закріпіть спогади

Після того, як ви відсортували свої образи і заповнили свій «палац памʼяті», вам потрібно переконатися, що все це залишиться у вашій голові. «Більшість спогадів ніколи не потрапляють у вашу довготривалу памʼять. Ось чому так важливо повторювати інформацію, щоб перетворити короткочасну памʼять на довготривалу», — говорить Шоу.

Але для цього немає простого рішення, все зводиться до постійного повторення і важкої роботи. «Щоб стати чемпіоном із запамʼятовування, мені доводилося працювати над цим щодня. Я дуже старанно тренувався і тепер для мене це на рівні інстинкту. Але це прийшло тільки з практикою», — говорить Делліс.