Тринадцять років тому в Португалії зникла трирічна Мадлен МакКанн. У викраденні звинувачували батьків, бізнесмена та онука Зигмунда Фрейда. Тепер у слідства новий підозрюваний

Автор:
Яна Собецька
Дата:
Тринадцять років тому в Португалії зникла трирічна Мадлен МакКанн. У викраденні звинувачували батьків, бізнесмена та онука Зигмунда Фрейда. Тепер у слідства новий підозрюваний

Надувний постер зі світлиною зниклої Мадлен МакКанн у португальському місті Прая-да-Луш.

Steve Parsons - PA Images / Contributor

Третього червня детективи Скотленд-Ярду повідомили про нового підозрюваного у справі про зникнення трирічної британки Мадлен МакКанн. Дитина зникла у 2007 році, під час відпочинку з батьками в Португалії. Слідчі Великої Британії, Португалії та Німеччини намагаються розвʼязати справу вже понад тринадцять років. А причетними до зникнення в різний час називали батьків Мадлен, бізнесмена-забудовника та навіть онука Зигмунда Фрейда. «Бабель» розповідає все, що відомо про зникнення Мадлен МакКанн та нового фігуранта справи.

Трирічна Мадлен МакКанн зникла на португальському курорті, коли її батьки були з друзями в ресторані

Навесні 2007 року британські лікарі Кейт та Джері МакКанн разом із трьома дітьми — близнюками Шоном та Амелі, а також старшою донькою Мадлен — поїхали у відпустку до Португалії. Відпочити сім’я вирішила в містечку Прая-да-Луш, яке часто називають «Маленькою Британією».

Подружжя МакКанн орендувало собі бунгало на території курорту Ocean Club. У передостанній день відпустки Кейт та Джері вечеряли з товаришами в ресторані неподалік від помешкання. Дітей вони залишили вдома і час від часу перевіряли, чи все з ними гаразд.

Близько дев’ятої вечора дітей провідав батько — вони спали. За годину до апартаментів повернулася Кейт. Вона побачила, що двері дитячої та вікно відчинені. Із близнюками Шоном та Амелі було все гаразд, але їхня старша сестра Мадлен зникла. У книзі Madeleine: Our Daughterʼs Disappearance and the Continuing Search for Her Кейт МакКанн пригадує, що на ліжку лежала лише м’яка іграшка, із якою дівчинка полюбляла спати.

Кейт та Джері МакКанн на презентації книги про зникнення своєї доньки Мадлен. Мадрид, 19 жовтня 2011 року. 

Fotonoticias / Contributor

Близько 23:00 із сусіднього міста прибули двоє офіцерів португальської жандармерії. Вони оглянули помешкання та викликали кримінальну поліцію. Офіцери припустили, що Мадлен вийшла з дому і заблукала.

Правоохоронці з собаками обшукали курорт: колодязі, печери, каналізацію та руїни. Пошуки були марними. Щоб завадити потенційному викрадачу вивезти дівчинку за кордон, поліцейські передали опис Мадлен прикордонникам. Близько 10 ранку між містами встановили блокпости. Лише через 48 годин після зникнення Мадлен поліція почала опитувати відпочивальників і працівників курорту.

Португальська поліція підозрювала у причетності до зникнення дитини бізнесмена, а згодом — батьків Мадлен. ДНК дівчинки знайшли у багажнику авто МакКаннів

Першого підозрюваного португальська поліція назвала 14 травня 2007 року. Ним став місцевий забудовник Роберт Мурат. Подруга МакКаннів, Джейн Теннер, повідомила, що в ніч зникнення Мадлен бачила неподалік від будинку Мурата чоловіка з дитиною. Поліція обшукала апартаменти бізнесмена, дослідила його комп’ютери, телефони та відеокасети. Двох його колег допитали. Жодних доказів причетності до викрадення дитини не знайшли, тож під підозру потрапили батьки.

Наприкінці червня 2007 року історія під назвою «Справа Мадлен: змова про мовчання» (The Madeleine Case: A Pact of Silence) з’явилася в тижневику Sol. Журналісти вказали на неточності у свідченнях батьків. Ті не могли визначитися, як саме заходили в бунгало, провідуючи дітей — через головний вхід чи через двері, що вели до внутрішнього дворику.

Джері МакКанн в оточенні журналістів поблизу свого будинку у селищі Ролті англійського графства Лестершир. 

Andrew Fox - PA Images / Contributor

Розслідування португальської поліції зайшло у глухий кут. Детективи попросили про допомогу поліцію англійського графства Лестершир. Наприкінці липня з Великої Британії прибула команда поліцейських зі службовими собаками, навченими розпізнавати трупний запах.

Два англійські спанієлі обшукали помешкання подружжя МакКанн, пляж та парковку. Собаки вказали на автомобіль батьків Мадлен. Це наштовхнуло португальських правоохоронців на думку, що дівчинка могла загинути не в бунгало. Вони зібрали волосся та інші волокна з автівки та помешкання МакКаннів і відправили їх на аналіз до Бірмінгему. За результатами експертизи, у багажнику автомобіля знайшли сліди ДНК Мадлен. Британські фахівці, що проводили аналіз, не були впевнені у точності тесту — його зробили на основі занадто невеликої кількості генетичного матеріалу.

У вересні 2007 року португальські правоохоронці оголосили підозру батькам дівчинки. Поліція розглядала версію, що дитина померла внаслідок нещасного випадку — можливо, від передозування ліками — а МакКанни намагаються це приховати.

Цієї теорії дотримувався слідчий Гонсалу Амарал, який керував розслідуванням. Пізніше Амарал розкритикував британських колег в одному з інтервʼю для португальских ЗМІ і справу передали іншому детективові. Двадцять першого липня 2008 року португальська поліція закрила справу — жодних доказів, що хтось із підозрюваних причетний до зникнення Мадлен, знайти не вдалося.

Слідчі Скотленд-Ярду припускали, що Мадлен могла стати жертвою грабіжників або педофіла. І навіть розмірковували над причетністю онука Фрейда

Офіційне розслідування поновили через кілька років. На прохання Терези Мей у травні 2011-го переглянути справу погодився Скотленд-Ярд. Старший інспектор Енді Редвуд повідомив, що Мадлен, ймовірно, досі жива.

Лондонські детективи припустили, як би дитина могла виглядати у девʼятирічному віці, створили і опублікували новий «портрет» Мадлен. А вже 4 липня 2013 року Скотленд-Ярд офіційно розпочав власне розслідування справи. Воно отримало назву «Операція «Гранж» і триває дотепер.

За сім років розслідування група з 29 детективів проаналізувала десятки тисяч документів, опитала понад 600 людей та дослідила близько 8 000 повідомлень про ймовірне місце перебування Мадлен. За останні 13 років дівчинку «бачили» більш ніж у 100 країнах світу. Близько тридцяти «упізнавань» зафіксували в Мальті, вісім у Марокко та шість у Португалії. Усі вони не підтвердилися.

У 2013 році розслідувачі вивчали діяльність групи, яка збирала благодійні пожертвування у Прая-да-Луш. Свідки описували, що незадовго до зникнення Мадлен двоє чоловіків ходили від дверей до дверей, збираючи кошти для дітей-сиріт. Детективи припустили, що «благодійники» насправді таким чином шукали, кого пограбувати. У рік, коли зникла Мадлен, у Прая-да-Луш сталася ціла низка пограбувань. Детективи Скотленд-Ярду припускали, що грабіжники могли викрасти або вбити Мадлен.

Туристичний комплекс у Прая-да-Луш, де у 2007 році зникла трирічна Мадлен МакКанн. 

Steve Parsons - PA Images / Contributor

Лондонські розслідувачі ідентифікували чотирьох мешканців Прая-да-Луш, які теоретично могли бути причетними до пограбування. У 2014 році чоловіків допитали – для цього британці склали список з 250 питань, серед яких, зокрема, було «Чи вбили ви Мадлен МакКанн?». Проте, жодних доказів, що хтось із підозрюваних міг скоїти злочин, не було.

Розглядалися й інші версії. Зокрема, що Мадлен могла викрасти бездітна пара або що дитина могла стати жертвою педофіла. Протягом 2004—2006 років у провінції Алгавре, де розташоване місто Прая-да-Луш, жертвами сексуального насильства стали п’ятеро дівчаток британського походження. Розслідувачі дослідили навіть теорію про те, що до зникнення Мадлен міг бути причетний онук Зигмунда Фрейда Клемент.

У 2016 році вже покійного на той момент Фрейда звинуватила в педофілії одна з жертв. Згодом з’ясувалося, що він мав будинок у Прая-да-Луш і після зникнення Мадлен спілкувався з подружжям МакКанн. Однак, на момент зникнення дівчинки Фрейд перебував у Великій Британії.

Про справу Мадлен МакКанн зняли кілька документальних фільмів. Останній вийшов на Netflix торік. Батьки дівчинки відмовилися брати участь у створенні стрічки через те, що «вона може зашкодити слідству».

Трейлер документальної стрічки Netflix про зникнення Мадлен МакКанн.

Новим підозрюваним у справі став громадянин Німеччини. Раніше його судили за сексуальне насильство

Про нового підозрюваного у справі стало відомо третього червня 2020 року. Ним став 43-річний чоловік, який наразі увʼязнений за торгівлю марихуаною в Німеччині. У минулому його двічі судили за сексуальне насильство над дітьми.

За словами британських правоохоронців, уперше вони вийшли на слід ймовірного злочинця ще у 2013 році, проте, на той момент інформації було замало. Чотири роки потому Скотленд-Ярд отримав ще одну зачіпку.

«Ми працювали разом із німецькими та португальськими колегами і можемо сказати, що цей чоловік є підозрюваним у зникненні Мадлен», — сказав старший інспектор лондонської поліції Марк Кренвелл.

Ім’я ймовірного зловмисника поки не розкривають. Відомо, що у 2007 році чоловік подорожував Португалією у своєму фургоні Volkswagen T3 Westfalia та неодноразово був у Прая-да-Луш. Йому належало ще одне авто — Jaguar. Наступного дня після зникнення Мадлен підозрюваний оформив це авто на ім’я іншої людини у Німеччині.

Жінка читає оголошення про зникнення Мадлен МакКанн у португальському місті Прая-да-Луш. 

Steve Parsons - PA Images / Contributor

Ввечері третього травня 2007 року підозрюваний упродовж тридцяти хвилин розмовляв телефоном із невідомим абонентом. Скотленд-Ярд вважає невідомого співрозмовника ключовим свідком та просить його зв’язатися з поліцією.

Британські детективи називають встановлення підозрюваного «важливим поворотом у справі». Мадлен МакКанн і досі вважають зниклою безвісти. Німецькі правоохоронці, своєю чергою, схиляються до думки, що дівчинка померла. Крістіан Хоппе з німецької кримінальної поліції пояснює, що хоч тіла й не знайшли, розслідування «дає змогу припустити, що МакКанн стала жертвою вбивства».

Батьки Мадлен називають новий поворот у справі дуже важливим і зазначають, що «якими б не були результати розслідування, ми повинні їх знати, щоб знайти спокій».