Поета Андрія Хаєцького слідство вважає винуватцем пожежі в одеському коледжі. В Одесі та Києві — протести на його захист. Що відбувається?

Автори:
Олеся Біда, Алла Кошляк
Дата:
Поета Андрія Хаєцького слідство вважає винуватцем пожежі в одеському коледжі. В Одесі та Києві — протести на його захист. Що відбувається?

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Сьогодні в Одесі та Києві проходять акції проти арешту одеського поета Андрія Хаєцького. Він один з чотирьох працівників одеського коледжу, яких підозрюють у порушенні правил безпеки, що призвели до пожежі. Четвертого грудня минулого року загорілася будівля Коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, тоді загинули 16 людей. Хаєцький раніше працював у коледжі заступником директора з адміністративно-господарської роботи. Зараз він єдиний з підозрюваних, кого відправили до СІЗО, решта — під домашнім арештом. Український ПЕН закликає звільнити Андрія із СІЗО, а поет Борис Херсонський готовий взяти його на поруки. «Бабель» розповідає, хто такий Андрій Хаєцький і що відомо про розслідування пожежі 4 грудня.

Що сталося в Одесі 4 грудня?

Уранці 4 грудня в Одесі загорівся будинок — пам’ятка архітектури. Він відомий як прибутковий будинок Асвадурова, зведений у 1914 році. У цій будівлі розташовані кілька фірм та установ, зокрема Інститут морської біології, одеська філія Інституту археології НАН України та Коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

О 10:12 4 грудня загорівся третій поверх шестиповерхового навчального корпусу. За даними ДСНС, у будівлі перебували 400 людей, частина з них вибігли самі, сорок людей евакуювали рятувальники. Із 5 до 11 грудня з-під завалів діставали тіла загиблих, у ніч проти 12 грудня рятувальники знайшли останні. Загалом загинули 16 людей — студенти коледжу, викладачі та рятувальник.

Arkhip Vereshchagin / Contributor; Barcroft Media / Contributor

Чому сталася пожежа?

Спочатку називали версії про підпал і службову недбалість. У прокуратурі «Бабелю» сказали, що причину вже встановила експертиза, але поки її розголошувати не можуть.

Вісімнадцятого травня 2020 суд відправив під цілодобовий домашній арешт завідувачку денним відділенням коледжу Ірину Таранову. У повідомленні суду йдеться, що, за версією слідства, 4 грудня 2019 року на початку робочого дня жінка увімкнула електричний обігрівач у своєму кабінеті на третьому поверсі. Вона зачинила двері та залишила його без нагляду, через це й сталася пожежа.

Так кого підозрюють у справі?

У справі є п’ять підозрюваних, повідомили «Бабелю» у прокуратурі Одеської області. Четверо з них підозрюють за частиною другою статті 270 ККУ (порушення вимог пожежної безпеки, яке спричинило пожежу й загибель людей). Це керівниця коледжу Любов Кочерга, завідувачка господарством Тетяна Фоміч, завідувачка денним відділенням економіки та підприємства коледжу Ірина Таранова і колишній заступник директора з адміністративно-господарської роботи Андрій Хаєцький.

Любов Кочерга, Тетяна Фоміч та Ірина Таранова перебувають під нічним домашнім арештом. Андрій Хаєцький з 22 травня — у слідчому ізоляторі. За словами речниці прокуратури Катерини Новачли, він переховувався від правоохоронних органів і суду, і його оголосили в розшук. «Але пізніше він сам з’явився разом з адвокатом, і йому обрали запобіжний захід. Він його буде оскаржувати», — розповіла «Бабелю» Катерина Новачли.

Гиманов Александр / УНИАН

Досудовим розслідуванням щодо п’ятого підозрюваного, колишнього голови Державної служби України з надзвичайних ситуації в Одеській області Віктора Федорчака займаються слідчі Державного бюро розcлідувань.

Хто такий Андрій Хаєцький і в чому його звинувачують?

Андрій Хаєцький був заступником директора з адміністративно-господарської роботи. Також він поет і громадський активіст.

На момент трагедії він в коледжі вже не працював. Згідно з документами, до яких має доступ Український ПЕН, Хаєцький повідомив керівництву коледжу про своє звільнення 4 листопада 2019 року, відпрацював передбачені законом два тижні та 18 листопада отримав наказ про своє звільнення.

Прокуратура Одеської області заявляє, що Андрій Хаєцький перебував на посаді до 2 грудня. Його підозрюють «у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа, яка спричинила загибель людей, а також майнову шкоду в особливо великому розмірі».

Андрій Хаєцький, за словами адвоката Юлії Токаєвої, за посадовою інструкцією не був відповідальним за стан пожежної безпеки. У матеріалах справи є документи, де відповідальною за це вказана Тетяна Фоміч — завідувачка господарством коледжу. Фоміч підписувала припис ДСНС від 2014 року про усунення недоліків у системі пожежної безпеки.

У прокуратурі кажуть, що Хаєцький в СІЗО, бо він переховувався, Токаєва розповідає, що її підзахисному надіслали три повістки на адресу, де він не мешкав, тому й не міг їх отримати. Дві з них були на 10 березня — Хаєцького запрошували свідком у справі. Третя повістка була без дати. Адвокат заперечує, що слідчі не могли знайти Хаєцького. Увесь цей час він працював у центрі при Одеській облдержадміністрації, що займається патріотичним вихованням молоді. «Бабель» надіслав запит у Нацполіцію про те, чи оголошували Хаєцького в розшук.

Вісімнадцятого травня підозру Хаєцькому внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. За три дні він з адвокатом прийшов до слідчого, де йому вручили повідомлення про підозру, клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Наступного дня на засіданні Київського районного суду Хаєцького заарештували і відправили до СІЗО на два місяці без альтернативи застави. Токаєва одразу подала на апеляцію, її роглядатимуть сьогодні.

Друзі Андрія, громадські активісти та члени Українського ПЕН почали його публічно захищати і закликати Одеський апеляційний суд до неупередженого розгляду справи. У заяві ПЕН наголошують, що у Хаєцького інвалідність третьої групи, він переніс операцію на серці та має встановлений протез мітрального клапана, тому перебування в СІЗО — ризик для його здоров’я. Заяву підписали понад 80 письменників і діячів культури. Одеський поет Борис Херсонський написав, що готовий взяти Хаєцького на поруки.

Акції на підтримку Хаєцького відбуваються синхронно в Одесі біля суду та в Києві біля МВС.

Гіманов Олександр / УНІАН