Депутат Деркач і колишній прокурор Кулик оприлюднили «плівки Порошенка—Байдена». «Бабель» пояснює, чому це не сенсація і з ким повʼязані головні фігуранти цієї великої історії

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Депутат Деркач і колишній прокурор Кулик оприлюднили «плівки Порошенка—Байдена». «Бабель» пояснює, чому це не сенсація і з ким повʼязані головні фігуранти цієї великої історії

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У вівторок, 19 травня, позафракційний депутат Андрій Деркач разом з колишнім прокурором Генеральної прокуратури Андрієм Куликом провели пресконференцію. На ній вони оприлюднили аудіозаписи, зроблені, за їхніми словами, у 2015—2016 роках — це розмова двох людей, чиї голоси схожі на голоси президента Петра Порошенка і віцепрезидента США Джо Байдена. Судячи з усього, записи зробили в кабінеті Порошенка, під час розмови через гучний звʼязок. Записи підтверджують кілька давно відомих фактів: що Петро Порошенко звільнив генерального прокурора Віктора Шокіна під тиском Джо Байдена і що США підтримували націоналізацію ПриватБанку. Уперше цю історію підняли американські консервативні медіа рік тому — у березні-квітні 2019 року, коли стало зрозуміло, що Байден балотуватиметься в президенти і може скласти конкуренцію Дональду Трампу. Аудіозаписи зʼявилися в той момент, коли Байден вже щосили веде виборчу кампанію і випереджає Трампа в загальнонаціональних рейтингах і в рейтингах у деяких ключових штатах.

Андрій Деркач заявив, що отримав аудіозаписи «від журналістів-розслідувачів». Що в них міститься?

  • Розмова про звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора в обмін на позику в один мільярд доларів. Ще у 2016 році Джо Байден сам розповів, що змусив Порошенка звільнити Шокіна, бо той блокував реформу Генеральної прокуратури. Плівки це підтверджують: людина з голосом, схожим на голос Джо Байдена, просить Порошенка звільнити Шокіна за тими ж мотивами. На наступному записі, зробленому кілька місяців потому, людина з голосом, схожим на голос Петра Порошенка, каже, що вона попросила Шокіна написати заяву про відставку, хоча в його діях немає корупції. (Далі, для простоти, замість «людини з голосом, схожим» ми будемо просто вказувати імʼя співрозмовника).
  • Петро Порошенко обговорює з Джо Байденом кандидатуру Юрія Луценка на посаду генерального прокурора і парламентське голосування за закони, яких вимагав МВФ. Крім того, Порошенко обговорює з Байденом розвал парламентської коаліції та кандидатуру міністра фінансів Наталії Яресько на посаду премʼєр-міністра. Петро Порошенко просить американських чиновників вплинути на «Самопоміч», аби ті повернулися до переговорів про нову коаліцію і нового премʼєр-міністра.
  • Петро Порошенко скаржиться Джо Байдену на колишнього міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичюса, який 3 лютого 2016 року подав у відставку. Причиною відставки Абромавичюс назвав корупцію на найвищому рівні та назвав імʼя Ігоря Кононенка — бізнесмена, партнера Петра Порошенка і першого заступника голови фракції БПП.

Ігор Кононенко

Космач Олександр / УНІАН

  • Джо Байден обговорює націоналізацію ПриватБанку: глава НБУ Валерія Гонтарєва повинна визначити дату, коли вона оголосить про націоналізацію, і каже, що наступний транш фінансування від МВФ залежить від того, як вирішиться питання з ПриватБанком. «Я знаю, що це складно і що [співвласник банку Ігор] Коломойський — це заноза в дупі та проблема для всіх, але це важливо», — каже Байден і просить Порошенка підтримати Валерію Гонтарєву, коли вона «визначить дату і піде вперед». Рішення про націоналізацію ПриватБанку ухвалили у грудні 2016 року.

Андрій Деркач передав матеріали в Офіс генпрокурора. Він вважає, що колишній президент вчинив державну зраду і зловживав службовим становищем. Уже після пресконференції Деркач сказав, що подав в Офіс генпрокурора ще одну заяву — на директора НАБУ Артема Ситника за те, що той співпрацював «із кураторами з посольства США і передавав їм закриту інформацію слідства». За законом Офіс зобовʼязаний прийняти та зареєструвати заяву Деркача і лише потім перевіряти, чи є склад злочину в діях Порошенка і Ситника.

Колишній прокурор Костянтин Кулик звинуватив колишнього генпрокурора Руслана Рябошапку в тому, що той звільнив його під виглядом переатестації і блокував розслідування економічних злочинів оточення Януковича, зокрема, у справі про махінації із зовнішньою позикою на шість мільярдів доларів. З цього приводу Кулик подав заяву в Офіс генпрокурора. Він також обурився тим, що Руслан Рябошапка передав до НАБУ справу газодобувної компанії Burisma Holdings і її власника Миколи Злочевського — за його словами, в НАБУ вже є одна справа щодо Burisma, але її не розслідують. Зрештою Кулик звинувачує Рябошапку в тому, що той порушив чотири статті Кримінального кодексу (зокрема, зловживав владою і службовим становищем).

До 2019 року Костянтин Кулик працював заступником начальника Департаменту міжнародно-правової співпраці ГПУ. Він розслідував кримінальну справу бізнесмена Сергія Курченка — це була одна з пʼяти справ, де фігурував Микола Злочевський. У цій справі в січні 2019 року Генпрокуратура викликала Миколу Злочевського на допит.

Після того як головою Офісу генерального прокурора став Руслан Рябошапка, працівники відомства пройшли переатестацію, і за її результатами Костянтин Кулик позбувся своєї посади. Одним з перших кроків Руслана Рябошапки стала передача важливої кримінальної справи до НАБУ — вона стосувалася того, що ПриватБанк ще до націоналізації не повернув рефінансування, отримане від НБУ. У березні 2020 року Руслана Рябошапку відправили у відставку. Після неї він натякнув, що його відхід вигідний колишньому власникові ПриватБанку — бізнесмену Ігорю Коломойському. Українські медіа багато писали про те, що прокурор Кулик повʼязаний з Ігорем Коломойським.

Плівки Деркача — частина великої історії про те, як адвокат Дональда Трампа намагається скомпрометувати суперника Трампа на виборах президента США

Україну почали втягувати у внутрішню політику США на початку минулого року, коли стало зрозуміло, що головним суперником Дональда Трампа на виборах президента буде Джо Байден. На початку 2019 року адвокат президента США Рудольф Джуліані запросив на зустріч чинного генерального прокурора Юрія Луценка. Тоді ж він мав телефонну розмову з попереднім генпрокурором Віктором Шокіним. Зустріч і розмову організували два партнери Джуліані — вихідці з України Лев Парнас та Ігор Фруман. Джуліані шукав інформацію, якою напередодні праймеріз можна було б «забруднити» Джо Байдена.

Рудольф Джуліані

Alex Wong / Getty Images

Учасники зустрічі та розмови переважно обговорювали, яким чином Джо Байден повʼязаний з газовидобувною компанією Burisma Holdings. До осені 2018 року Хантер Байден, син Джо Байдена, входив до ради директорів компанії. Власник компанії Микола Злочевський фігурував у пʼяти кримінальних справах, які вела ГПУ.

За результатами зустрічі та розмови співробітники Рудольфа Джуліані склали два меморандуми — у них перераховані учасники і коротко викладений зміст бесід. Меморандуми Рудольф Джуліані передав у Білий дім. Згодом вони фігурували в парламентських слуханнях про імпічмент Дональда Трампа.

Через місяць, у березні 2019 року, Юрій Луценко дав велике інтервʼю американському виданню The Hill. У ньому він нагадав, що син Джо Байдена працював у компанії Миколи Злочевського — бізнесмена, який був міністром за каденції Віктора Януковича. Він нагадав, що сам Джо Байден вимагав звільнити Віктора Шокіна. Юрій Луценко був впевнений, що таким чином він зможе відновити відносини між адміністрацією Дональда Трампа й Україною. Увесь березень і квітень видання The Hill випускало колонки за мотивами інтервʼю з Юрієм Луценком — про те, що Джо Байден маніпулював українським правосуддям заради особистих інтересів. По суті, колумніст видання закликав Мінʼюст США взяти в України матеріали кримінальних справ, які можуть скомпрометувати Джо Байдена.

Віктор Шокін

Сироткіна Анастасія / УНІАН

Роздути з цієї історії великий скандал у Рудольфа Джуліані не вийшло — принаймні одразу. Судячи з усього, адвокат Трампа розраховував, що українська Генпрокуратура порушить справу щодо Джо Байдена, і це можна буде використати для чорного піару під час виборчої кампанії.

Наступний етап цієї історії розгорнувся наприкінці 2019 року — у розпал процедури імпічменту Дональда Трампа. Рудольф Джуліані прилетів до Будапешта, а потім і до Києва. Він зустрівся з Юрієм Луценком (якого до того часу вже зняли з посади генпрокурора) і Віктором Шокіним, народними депутатами Олександром Дубінським і Андрієм Деркачем, якого з Джуліані повʼязують дружні стосунки. Ці зустрічі Джуліані записував на відео, пізніше вони вийшли на американському прореспубліканському каналі One America News. За допомогою українських чиновників і політиків Джуліані намагався спростувати звинувачення на адресу Трампа і нагадати про сумнівні звʼязки сина його головного конкурента.

Андрій Деркач і Петро Порошенко

Мусієнко Владислав / УНІАН

У квітні 2020 року Андрій Деркач підписав контракт з американською лобістською компанією Global Management Association. Директор компанії — колишній народний депутат Радикальної партії Андрій Артеменко, який з 2017 року носить імʼя Енді Віктор Кучма. Трохи раніше Артеменко теж дав інтервʼю One America News — у ньому він звинуватив посольство США в Україні в корупції та співпраці з Демократичною партією і Джорджем Соросом.

Андрій Артеменко

Гонтар Володимир / УНІАН

Пресконференцію Андрій Деркач і Костянтин Кулик провели в розпал виборчої кампанії у США. За останні кілька місяців у ній намітився перелом: Джо Байден стабільно випереджає Дональда Трампа в загальнонаціональних опитуваннях і в опитуваннях, які проводять у ключових штатах.