Історики знайшли в розсекречених архівах Ватикану докази, що Папа Пій ХІІ міг замовчувати Голокост протягом Другої світової. Але більш детальним дослідженням завадив коронавірус

Автор:
Яна Собецька
Дата:
Історики знайшли в розсекречених архівах Ватикану докази, що Папа Пій ХІІ міг замовчувати Голокост протягом Другої світової. Але більш детальним дослідженням завадив коронавірус

Папа Пій XII благословляє юрбу, яка зібралася на площі Святого Петра.

Fox Photos / Getty Images

На початку березня Святий престол розсекретив понад два мільйони документів про Папу Пія ХІІ, який керував католицькою церквою під час Другої світової війни. Архів Ватикану встиг пропрацювати лише тиждень, перш ніж його закрили через пандемію коронавірусу. Проте історики встигли опрацювати низку документів. Нещодавно вони опублікували перші результати досліджень. Пія ХІІ і раніше критикували за те, що він ніколи публічно не критикував дії нацистів. А працюючи із розсекреченими документами, історики з’ясували, що протягом Другої світової Пію ХІІ неодноразово повідомляли про масові знищення євреїв. Одним з інформаторів був і український митрополит Андрей Шептицький. Однак, коли у 1942 році американці звернулися до Папи з проханням підтвердити інформацію про Голокост, він цього не зробив. «Бабель» розповідає, що вдалося віднайти у нещодавно розсекречених архівах Ватикану.

Папа Пій ХІІ до інтронізації був послом Святого престолу у Німеччині і на власні очі бачив становлення нацизму. 1933 року він підписав з Третім рейхом угоду, яка визначала статус римо-католицької церкви у Німеччині. За договором Ватикан отримав певну свободу дій у країні, однак усі католицькі політичні організації заборонялися. Незадовго до вторгнення нацистів до Польщі, у 1939 році, Пія ХІІ обрали Папою.

Під час Другої світової війни Пій ХІІ ніколи не критикував злочини адептів гітлерівської ідеології. У різдвяному привітанні 1942 року понтифік лише побічно згадав «сотні тисяч людей, які без будь-якої провини, а іноді лише через свою національність чи расу приречені на смерть або поступове винищення». А 1943 року у листі до єпископа Берліна написав, що церква не може публічно засудити Голокост з остраху, що це спричинить «більше зло».

Еудженіо Пачеллі (у майбутньому Папа Пій ХІІ) повертається до Рима з Німеччини.

Bettmann / Contributor

Через таку обережність критики неодноразово закидали Папі антисемітизм і прихильність до нацистів. Журналіст Джон Корнвелл у біографії «Гітлерівський Папа: Таємна історія Пія ХІІ» 1999 року навіть відверто назвав понтифіка «ідеальним Папою для плану Гітлера».

Низка істориків, однак, дотримується думки, що він діяв як «сірий кардинал» і рятував євреїв таємно, переховуючи їх у різноманітних інституціях католицької церкви протягом війни.

У намаганні прояснити неоднозначну ситуацію, Ватикан протягом 1965—1981 років оприлюднив 11 томів документів, що стосуються Другої світової війни. У них не виявилося жодної інформації, яка б компрометувала тогочасного Папу.

Чезаре Орсеніго, посол Пія XII у Німеччині впродовж Другої світової війни, з Адольфом Гітлером та Йоахімом фон Ріббентропом.

Wikimedia

Цьогоріч, 2 березня, Святий престол розсекретив ще 2 мільйони документів про діяльність Пія ХІІ. Згідно з регламентом, вони мали бути засекреченими аж до 2028 року — поки не мине 70 років з моменту смерті понтифіка. Проте Папа Франциск зазначив, що «церква не боїться історії», і вирішив прискорити процес.

Дослідники отримали доступ до документів лише на тиждень — через спалах COVID-19 архів довелося закрити. Проте група учених Вестфальського університету імені Вільгельма на чолі з істориком Губертом Вольфом встигла дослідити низку архівних свідчень.

Папа Пій ХІІ вітається з парафіянами наприкінці грудня 1953 року.

ullstein bild / Getty Images

Учені з’ясували, що 27 вересня 1942 року американський дипломат надав Ватикану таємний звіт про масове вбивство євреїв. У ньому зазначалося, що близько 100 тисяч людей було вбито під Варшавою і ще 50 тисяч — у Львові. Звіт ґрунтувався на інформації женевського офісу Єврейського агентства, і Вашингтон попросив Ватикан перевірити інформацію на правдивість. Представники Святого престолу підтвердити дані не змогли.

Хоча, як зазначають дослідники, на той момент Ватикан вже отримав два листи, що підтверджували викладені у звіті факти. Перший надійшов від предстоятеля Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького ще за місяць до цього. У ньому йшлося про масове знищення 200 тисяч євреїв в Україні протягом німецької «відверто диявольської» окупації.

Другий лист у середині вересня написав італійський підприємець на прізвище Мальвецці. У повідомленні монсеньйору Джованні Баттісті Монтіні, помічнику Пія ХІІ і майбутньому Папі Павлу VI, він розповів про вбивство євреїв у Варшаві. Монтіні передав інформацію своєму начальнику, державному секретарю Ватикану кардиналу Луїджі Маґліоне.

Учені знайшли у архівах примітку, що Пій ХІІ прочитав американський звіт. Їм також вдалося відшукати записку, яку написав Папі співробітник Державного секретаріату Святого престолу Анджело Делль’Аква. У ній той застеріг не вірити листам Шептицького і Мальвецці. Бо «євреї легко перебільшують», а «східні люди насправді не є взірцем чесності».

За словами дослідника Губерта Вольфа, записки Анджело Делль’Аква не було серед 11 томів раніше оприлюднених документів. Адже цей документ «містить явний антисемітизм і показує, чому Пій ХІІ не виступав проти Голокосту».

На підтвердження замовчування Ватиканом Голокосту команда Вольфа також знайшла у архіві три світлини, на яких видно вʼязнів концтаборів та трупи, кинуті у братську могилу. Світлини передав послу Ватикану у Швейцарії єврейський інформатор — Святий престол згодом підтвердив отримання знімків.

Однак інші дослідники, які ще не змогли отримати доступ до архівів, у висновках поки обережні. Вони наголошують на тому, що важливо розуміти контекст — чому понтифік вчинив саме так, а не інакше.

«Цим ученим одними з перших вдалося потрапити до архіву, і ми маємо визнати правду, якщо їм справді вдалося зробити нове відкриття. Але я ніколи не стикався з ситуацією, коли 11 томів матеріалів, опублікованих протягом двох десятиліть, опиняються під питанням через один документ. Особливо, якщо той знайдений після кількох днів досліджень», — каже один з провідних польських церковних дослідників Ян Зарін.

Похорон Папи Пія XІІ. Рим, жовтень 1958 року.

Похорон Папи Пія XІІ. Рим, жовтень 1958 року.

Philippe Le Tellier / Paris Match / Getty Images

Вольф, своєю чергою, наразі сподівається знайти в архівах відповідь ще на одне складне питання. А саме, чи знав Пій ХІІ про існування так званих «пацючих стежок», якими нацисти за допомогою католицького духовенства після поразки втікали з Європи до Південної Америки.

Так, саме цим маршрутом скористалися лікар-садист концтаборів Йозеф Менгеле та гестапівець Адольф Ейхман, відповідальний за «остаточне вирішення єврейського питання». Менгеле дожив у Південній Америці до глибокої старості. Ейхмана зрештою знайшли і викрали агенти Моссаду. В Ізраїлі його засудили до смертної кари.

«Чи знав Пій ХІІ про «пацючі стежки»? Наразі ми просто ставимо відкриті запитання і маємо бути готовими до будь-якої відповіді», — каже Вольф.