Звільнили голів податкової та митниці: міністр фінансів стверджує, що там крали, а опозиція — що уряд згортає реформи. Що відбувається? — максимально коротко

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Звільнили голів податкової та митниці: міністр фінансів стверджує, що там крали, а опозиція — що уряд згортає реформи. Що відбувається? — максимально коротко

УНІАН / "Бабель" / Сніжана Хромець

Другий місяць лихоманить Міністерство фінансів — ключовий орган виконавчої влади, який відповідає за виконання державного бюджету (зокрема за те, щоб не закінчувалися гроші на рахунках Держказначейства). Міністр фінансів координує роботу двох служб, які цей бюджет наповнюють: Державної податкової служби (ДПС) і Державної митної служби (ДМС). На початку березня 2020 року міністром фінансів став Ігор Уманський. Він пропрацював лише місяць — 30 березня парламент відправив його у відставку. Своє звільнення Уманський пояснив тим, що не спрацювався з премʼєр-міністром: той не давав йому зняти голову податкової Сергія Верланова і очільника митниці Максима Нефьодова. За словами Уманського, через їхню бездіяльність і некомпетентність державний бюджет щомісяця недоотримував 5—10 мільярдів гривень на схемах ухиляння від податків: у схемах брали участь і бізнес, і працівники служб. Після того, як Уманського зняли, новим міністром фінансів став Сергій Марченко. Він, як і попередник, запропонував премʼєру звільнити Нефьодова і Верланова, і цього разу премʼєр погодився. Верланова і Нефьодова зняли 24 квітня.Того ж дня день парламент створив тимчасову слідчу комісію, яка перевірить слова Уманського. Усі діючі особи цієї історії дали інтервʼю та коментарі. Ось що вони стверджують — максимально коротко.

Чинний міністр фінансів Сергій Марченко
Ексміністр фінансів Ігор Уманський

Чинний міністр фінансів Сергій Марченко Ексміністр фінансів Ігор Уманський

УНІАН

Позиція чинного міністра фінансів Сергія Марченка (за офіційною заявою на сайті Мінфіну та інтервʼю виданню Ліга.net).

  • Голова ДПС Сергій Верланов і глава ДМС Максим Нефьодов навіть до кризи не були здатні виконати свої завдання. А під час кризи вони становлять «ризик [для] фінансової безпеки» країни.
  • У податковій та митниці зламані вертикалі управління. «Це недобудовані, недореформовані відомства з неефективними підходами до управління».

Позиція ексміністра фінансів Ігоря Уманського (з інтервʼю Дмитру Гордону та інтервʼю виданню «Лівий берег»).

  • Із перших днів роботи на посаді міністра фінансів він почав отримувати «зливи» про те, хто і через які компанії проводить «скрутки» з ПДВ. Він показав схеми президенту і премʼєр-міністру та підтвердив їх документами. Такі схеми можна було організувати лише за допомоги працівників митниці та податкової служби.
  • Протягом останніх півтора року, за час роботи Максима Нефьодова і Сергія Верланова ці схеми почали розростатися. Це не обовʼязково означає, що Нефьодов і Верланов — корупціонери. Але вони обидва не відповідали рівню своїх посад, з різних причин.
  • Уманський не бачив сенсу про щось говорити з Нефьодовим і Верлановим. Вони могли не розуміти, що відбувається в їхніх відомствах, — і тоді їх потрібно було міняти. Якщо вони розуміли, що відбувається, — їх потрібно було міняти й поготів.
Колишній глава ДМС Максим Нефьодов
Колишній голова ДПС Сергій Верланов

Колишній глава ДМС Максим Нефьодов Колишній голова ДПС Сергій Верланов

УНІАН

Позиція ексголови Державної митної служби Максима Нефьодова (за інтервʼю виданню Ліга.net).

  • «Мені немає чого приховувати або чого соромитися».
  • У першому кварталі 2020 року виріс офіційний імпорт всіх товарів, які ввозилися контрабандою: мобільних телефонів, одягу, взуття, побутової техніки. «Велика частина сірих і чорних потоків уперше зʼявилася в легальному товарообміні. Напевно, це зіграло роль у нашому звільненні».

Позиція ексголови Державної податкової служби Сергія Верланова (за інтервʼю виданню «Економічна правда» та інтервʼю виданню Ліга.net).

  • Верланов не бачив документи, які б підтверджували існування схем і про які в інтервʼю розповідав Уманський. Він готовий обговорювати кожен пункт у цих документах з ким завгодно — і з премʼєр-міністром, і на засіданні комісії парламенту.
  • «[Нас звільнили] в інтересах колишніх еліт, [яких] посунули від податкових схем — починаючи зі спирту, тютюну і горілки та закінчуючи схемами з ПДВ».
  • Торік податкова служба виконала план надходжень до державного бюджету — уперше за вісім років. У першому кварталі 2020 року податкова виконала план на 95 відсотків — попри падіння виробництва і карантин.
  • Податкова викорінила всі «скрутки». Зробила вона так: відомство створило портрет сумлінного платника податків. Усі, хто під нього не підходить, — потрапляють у журнал ризикових підприємств. Увесь сумнівний податковий кредит податкова служба заблокувала і передала інформацію про нього до податкової міліції.