На круїзних лайнерах від коронавірусу померли понад 50 людей. Попит на круїзи пішов угору. Так, угору!

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
На круїзних лайнерах від коронавірусу померли понад 50 людей. Попит на круїзи пішов угору. Так, угору!

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Сьогодні по морях і океанах планети ходять приблизно 400 круїзних лайнерів, які можуть взяти на борт близько 650 тисяч пасажирів. Ще до коронавірусу на них виникали і дуже швидко поширювалися грип, вітряна віспа, кір і шлунково-кишкові інфекції. На лайнерах трапляються аварії, вони регулярно сідають на мілині біля туристичних портів. А ще на борту кожного судна є свій морг. Існує навіть окремий сайт, присвячений смертям у круїзах. Під час спалаху COVID-19 вірусом заразилися пасажири понад 20 лайнерів. Станом на 18 квітня 54 людини померли. Попри всі ризики, на круїзи наступного року вже забронювали на 40 відсотків більше квитків, ніж на поточний. Річ у тім, що більшість любителів круїзів, як і раніше, довіряють туроператорам і почуваються на кораблі в безпеці.

На круїзних лайнерах трапляються спалахи вірусів та інфекцій, особливо шлунково-кишкових

Головна небезпека — щойно на борту зʼявляється інфекція або вірус, хвороба швидко поширюється серед пасажирів та членів екіпажу. Відомі випадки спалахів грипу та вітряної віспи. А у травні 2019 року круїзний лайнер Freewinds, орендований саєнтологами, через спалах кору на кілька днів ізолювали в порту острівної держави Сент-Люсія.

На круїзних судах щороку виникають 10—12 спалахів шлунково-кишкових інфекцій, викликаних норовірусами або кишковою паличкою. Лише в круїзах туроператора Royal Caribbean за два місяці захворіли понад 500 пасажирів.

Для того щоб убити норовірус, потрібно повністю продезінфікувати величезний 10—15-палубний лайнер із басейнами, джакузі, барами, клубами, казино та магазинами. А круїзні компанії цим нехтують.

Люди помирають у круїзах частіше, ніж ви думаєте, тому на кожному лайнері є свій морг

Кількість смертей на круїзних лайнерах в усьому світі, за різними даними, становить від трьох на місяць до трьох на тиждень. Існує сайт, який відстежує смерті під час круїзів і розбиває їх за категоріями. Згідно з цією статистикою, найчастіше помирають літні пасажири від природних причин. Наприклад, від серцево-судинних захворювань.

Круїзи користуються великою популярністю саме серед літніх людей. Їх приваблює те, що можна відвідати кілька країн або континентів без необхідності опікуватися житлом, транспортом і харчуванням. За статистикою, приблизно один із семи пасажирів круїзних суден старші 70 років. Середній вік британських любителів круїзів — 57 років, причому 40 відсотків з них — у віці 65 років і старші.

Під час круїзів трапляються вбивства і самогубства, смерті від передозування наркотиками, пасажири падають за борт, а члени екіпажу гинуть від нещасних випадків.

Тому на кожному круїзному лайнері є мішки для трупів і морг. Розмір моргу залежить від габаритів самого корабля, але зазвичай він розрахований на три-чотири тіла. Іноді місця в морзі може не вистачати. Колишній працівник круїзного лайнера розповів, що в таких випадках використовували звичайну морозильну камеру.

На лайнерах виникають пожежі, судна стикаються одне з одним або сідають на мілину

Згідно звіту дослідницької фірми GP Wild, приблизно 60 людей на рік отримують травми на круїзних лайнерах через «експлуатаційні невдачі». До них відносяться пожежі та вибухи, зіткнення і випадки, коли корабель тоне.

Однією з найбільших катастроф останніх часів стала аварія лайнера Costa Concordia біля берегів Італії у 2012 році. Судно перевернулося після зіткнення з підводною скелею, внаслідок чого 32 людини загинули.

При заході до порту лайнери нерідко стикаються з іншими суднами або врізаються у причал. Через це італійська влада заборонила великим круїзним кораблям заходити в центральний канал Венеції.

За статистикою, приблизно три лайнери на рік сідають на мілину. У таких випадках пасажирам доводиться годинами чекати, поки їх евакуюють або поки рятувальники не відбуксують судно. Наприклад, у березні 2019 року круїзний лайнер Viking Sky під час сильного шторму сів на мілину біля узбережжя Норвегії. А його 1 300 пасажирів майже добу чекали на евакуацію.

Кількість бронювань круїзів зростає, незважаючи на коронавірус та інші ризики

На початку 2020 року на десятках круїзних лайнерів стався спалах нового коронавірусу. Через це тисячі пасажирів провели кілька тижнів на карантині на борту кораблів. Зрештою туроператори скасували круїзи на найближчі місяці.

Однак недавнє дослідження показує, що більшість любителів круїзів, як і раніше, довіряють туроператорам і почуваються на кораблі в безпеці. А тому готові вирушити в нову подорож.

Про це свідчать і онлайн-бронювання круїзів на 2021 рік, які виросли на 40 відсотків, як порівняти з 2019 роком. За даними онлайн-опитування понад 4 600 пасажирів круїзних лайнерів, щойно коронавірусна криза вчухне, близько 75 відсотків респондентів планують вирушати у круїзи навіть частіше, ніж раніше. А деякі компанії планують нові тури вже у вересні.