Довкола коронавірусу множаться теорії змови, але всі вони не нові. Раніше в епідеміях уже звинувачували євреїв, лікарів, уряди й телеграфні дроти

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Спалах коронавірусу зачепив мільйони людей в усьому світі. Медики досі остаточно не розгадали природу нового вірусу і не створили проти нього ліки. Це породжує чутки і теорії змови, які масово розповсюджуються в соцмережах. А деякі з них навіть озвучують політики. Дехто називає коронавірус біологічною зброєю, інші підозрюють, що його спеціально запустили фармакологічні компанії, олігархи чи сіоністи. Треті доводять звʼязок із технологією 5G. Подібні теорії виникали і раніше — починаючи від бубонної чуми в Європі в XIV столітті та закінчуючи гарячкою Ебола й атиповою пневмонією у ХХ столітті. «Бабель» розповідає про популярні теорії змови, повʼязані зі спалахом коронавірусу і попередніми епідеміями.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Коронавірус створили в лабораторії як біологічну зброю

Це одна з найпопулярніших теорій змови на тлі пандемії коронавірусу. За однією з версій стався витік біологічної зброї, створеної в лабораторії Уханю на замовлення уряду Китаю. За іншою — вірус створили у США та завезли до інших країн. Цю версію озвучують навіть урядовці Китаю та Ірану.

Подібна теорія змови виникала й під час попередніх епідемій — починаючи з «іспанки» у 1918 році. Тоді були версії, що вірус створили в Німеччині на замовлення командування під час Першої світової війни, а до США його завезли на підводних човнах.

У 1990-ті в афроамериканській спільноті зʼявилася теорія про те, що ВІЛ створили на замовлення федерального уряду США, щоб «влаштувати геноцид темношкірих». Ця теорія була популярна й серед латиноамериканців.

Після спалаху атипової пневмонії (SARS) у 2003 році зʼявилася теорія про те, що це штучно розроблений вірус. Першими її висунули російські вчені. Так, ембріолог Сергій Колесніков припустив, що SARS є синтезом кору і свинки. Пізніше цю версію підхопили китайці та розвинули її до того, що це була біологічна зброя, створена США проти Китаю.

Коронавірус навмисно запустили фармацевти/олігархи/тіньовий уряд/сіоністи, щоб розширити свій вплив

Ця теорія змови популярна в соцмережах. У постах на цю тему періодично спливають імена Білла Гейтса і Джорджа Сороса. Гейтса звинувачують у тому, що він створив коронавірус на замовлення фармацевтичних компаній. Сороса — у маніпуляціях на користь єврейської спільноти. А за однією з теорій хворих на коронавірус таємно доставили в американський штат Алабама за наказом тіньового уряду.

Антисемітські теорії змови поширювалися ще в середині XIV століття — під час епідемії бубонної чуми, яка вбила близько 35 відсотків населення Європи. Євреїв звинуватили в тому, що вони «за змовою з дияволом» отруювали громадські фонтани і колодязі, щоб «убити християн». У деяких версіях називали конкретних «замовників», зокрема мусульманського принца Гренади. Зрештою почалися масові єврейські погроми. Наприклад, 14 лютого 1349 року у Страсбурзі спалили живцем дві тисячі євреїв.

Яскравий приклад ксенофобії під час епідемій — спалах сифілісу в Європі й Азії. За однією з версій його завезла команда Христофора Колумба з Америки. Але згодом його стали називати «французька хвороба» у Німеччині та Росії, «німецька» у Польщі, «португальська» в Індії та Японії, «хвороба християн» у Туреччині, «хвороба турків» у Персії.

У ХІХ — на початку ХХ століття в Європі траплялися масштабні спалахи холери. Це спровокувало невдоволення правлячими елітами. Особливо показовою була недовіра до лікарів. Наприклад, під час спалаху у Британії на початку 1830-х лікарів звинуватили в тому, що вони спеціально вбивали в лікарнях людей з підозрою на холеру, щоб потім проводити розтини для вивчення анатомії. Холерні бунти спалахували й на території сучасної України — на Закарпатті та Донбасі.

Під час спалаху свинячого грипу у 2009 році зʼявилася теорія про те, що це глобальна змова фармацевтичної промисловості. У Центральній і Південній Америці стверджували, що вірус розробили у Сполучених Штатах. А у США — що його завезли нелегальні мігранти.

Недовіра до медицини проявилася під час епідемії гарячки Ебола в Західній Африці у 2014—2015 роках. Зʼявилася теорія «бізнесу Ебола» — про змову фармацевтів і лікарів, щоб заробити. Логіка була простою — хворобу виявляли в селах, щойно там зʼявлялися лікарі. Через це на медиків і лікарні нерідко нападали місцеві повстанці.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Тему коронавірусу штучно роздули, насправді він не такий небезпечний

Цю теорію підтримує президент Бразилії Жаїр Болсонару. Він закликає мерів і губернаторів штатів не нагнітати паніку та скасувати карантинні заходи. Така ж позиція щодо коронавірусу й у його мексиканського колеги Андреса Мануеля Лопеса Обрадора. Під час туру південними регіонами країни в середині березня він танцював і обіймався зі своїми соратниками, стверджуючи, що «пандемія нам нічого не заподіє».

Подібна теорія є щодо СНІДу. Існує ціле співтовариство людей, які вважають, що ВІЛ не може спричинити СНІД, а ліки від СНІДу — це отрута. Прихильники цієї теорії стверджують, що дані про кількість ВІЛ-інфікованих в Африці навмисно завищені. А люди там помирають не від СНІДу, а від бідності та голоду.

Спалах коронавірусу повʼязаний з технологіями 5G

У цієї теорії змови є кілька версій. За однією з них ніякого коронавірусу не існує. Його спеціально вигадали, щоб приховати шкідливий вплив радіації від вишок звʼязку 5G. За іншою — вплив 5G послаблює імунітет, тому можна легше заразитися. А поширення 5G-технологій призвело до пандемії. Як докази наводяться часові паралелі між попередніми поколіннями технології та епідеміями.

Ця теорія змови не обмежується постами в соцмережах. Тільки у Британії з початку квітня сталося понад 100 підпалів вишок 5G і нападів на працівників телекомунікаційних компаній.

У 1889 році сталася перша масштабна епідемія «російського» грипу. Вірус із Росії швидко перекинувся на Європу. На «російський» грип перехворіли майже всі європейські правителі. У грудні вірус дістався і до США. Саме тоді в одній з нью-йоркських газет зʼявилася теорія про те, що грип передається телеграфними дротами. Доказом був той факт, що заразилися багато працівників телеграфу. Пізніше з таким самим обґрунтуванням припускали, що вірус передається з листами з Європи.

Karolina Uskakovych / «Бабель»