«У нас вождь — Віталік». Чим допомагають Пінчук і Ахметов, чому мери готові слухати Кличка, а Кернес — молодець. Інтервʼю мера Дніпра Бориса Філатова

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«У нас вождь — Віталік». Чим допомагають Пінчук і Ахметов, чому мери готові слухати Кличка, а Кернес — молодець. Інтервʼю мера Дніпра Бориса Філатова

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Останній тиждень про мера Дніпра Бориса Філатова часто пишуть великі ЗМІ і обговорює Facebook. Готуючись до спалаху коронавірусу в місті, Філатов розпорядився викопати для можливих жертв епідемії шістсот могил. Відео свіжих могил показали по телебаченню — багатьом ідея не сподобалася. Ще через кілька днів депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський опублікував у Facebook нібито скрин поста Філатова. У пості мер погрожував без попередження відстрілювати незареєстрованих собак, з якими власники гулятимуть під час карантину. Філатов заявив, що скрин — фейк, між мером і депутатом почалася гучна публічна перепалка з використанням ненормативної лексики. В день, коли Дубінський написав на мера заяву в Держбюро розслідувань, кореспондентка «Бабеля» Марія Жартовська поговорила з Філатовим. Він розповів про своїх можливих конкурентів на місцевих виборах, стосунки з Володимиром Зеленським і роль Віталія Кличка в майбутній партії мерів. Про скандал з Дубінським ми поставили лише одне, найбільш наболіле запитання.

У розпал пандемії у вас стався конфлікт з головою Дніпровської облради Святославом Олійником. Чому?

Ось приклад. Восьмого квітня ми хотіли закрити місто для транзитного транспорту. Тут вилазить Олійник і починає розповідати, що Філатов піариться, здійснює антиконституційні дії. Рівно через дві години у місті Першотравенськ відбувається спалах коронавірусу, і Олійник починає робити те ж саме, що робив Філатов, не помічаючи в своїх діях логічних суперечностей. Можна з різницею в дві години взяти заяви Олійника і подивитися, що Дніпро перекривати — неконституційно, а Першотравенськ — конституційно. Тому я б порадив Олександру Петровському та Ігорю Коломойському через своїх підручних Святослава Олійника та Олександра Дубінського не коментувати мої дії, а просто працювати.

У вересні минулого року в одному з інтервʼю Олійник розповідав, що у вас з ним нормальні відносини. Що пішло не так?

Абсолютно підтверджую. Більше того, коли людина Коломойського Олійник змінив в облраді людину Петровського — Гліба Пригунова, міські питання в обласній раді пішли нормально. З Олійником були шикарні відносини, але в процесі епідемії вони різко зіпсувалися. Чи то друзі Святослава Васильовича почали його підбивати проти мене, чи то ми всі перенервували — я не знаю. Стосунки різко погіршилися після того, як він почав публічно оцінювати мої дії. Я ж публічно не оцінював його роботу — ось зараз я це роблю вперше. Він вирішив показати, що в області або місті є не один лідер місцевого самоврядування [сам Філатов], але і він. Можливо, йому так радять технологи. Потрібно запитати у нього, що сталося.

Ви ж раніше працювали в одній команді — запитували?

Не хочу ні про що питати, вони не потребують моїх порад.

Ви згадали Петровського, яка його роль у Дніпрі?

Напевно, є якийсь вплив у певних колах. Чому я його згадую — я не полемізую з ним як із впливовою людиною, і не опоную. Я просто бачу, як в умовах епідемії всі ці люди намагаються натравити на мене своїх собак.

Ви кажете, що «напевно, є якийсь вплив», але, як мер Дніпра, ви точно знаєте, який саме.

Це треба зараз обговорювати? Яке відношення має цей впливовий чоловік до епідемії? У нього є фонд «Солідарність». Він займається якимись благодійними речами, напевно, не настільки великими, як можна було б при його можливостях. Кажуть, йому [Петровському] належить центральний колгоспний ринок [«Озерка»]? Ну то, якби я хотів, закрив би цей ринок порухом пальця, але я не хочу цього робити, тому що туди ходять люди, купують продукти. Я даю Петровському і його компанії заробляти там гроші. У нас завдання обговорювати Петровського в інтервʼю? У нас є інші поважні та авторитетні люди — Петровський один з них.

Давайте про інших людей. В інтервʼю «Новому времени» ви говорили, що Коломойський не дав на боротьбу з епідемією ні копійки, а [бізнесмен Віктор] Пінчук і [найбагатший українець Рінат] Ахметов дали. Чим конкретно вони допомогли?

Пінчук дав два мільйони доларів, не місту, а взагалі. З Пінчуком ми зідзвонюємося в середньому раз на тиждень. Більш того, він вивів на мене свій фонд, ми працюємо з Яковом Наумовичем Костянтиновським. Це людина, з якою Пінчук працює близько 30 років. Депутатів міської ради, які мають відношення до [компанії Пінчука] «Інтерпайпу» включили в спеціальну комісію з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Останнє, що зробив Ахметов — за свої гроші провів у 21 інфекційну лікарню резервну електролінію. Якщо нам доведеться включати всі апарати ШВЛ одночасно, ляжуть мережі.

Пінчук допомагає, як куратор регіону?

Я не знаю, мене до кураторства не залучали. У мене з людиною особисті горизонтальні відносини — я можу зателефонувати і попросити допомогти придбати тести. Інші нюанси мене не цікавлять.

Ви самі попросили в нього про допомогу чи він першим запропонував?

Він запропонував. Ми з ним позавчора довго і детально говорили. Не знаю, чому він так перейнявся, напевно, тому, що в нього мати тут живе — шанована в місті професорка Металургійної академії.

Ви і в інтервʼю, і в Facebook часто узагальнюєте своїх ворогів і кажете «вони». На кого нападаєте?

Я ні на кого не нападаю, я захищаюся. Якщо ви помітили, я першим нікого не чіпав. Вони — це вони всі: активісти, журналісти в лапках, влада, Коломойський, ще хтось. Вигадують якісь історії, знімають мерзенні фільми, а паралельно весь час намагаються приходити і вирішувати свої питання.

Ви в Facebook писали: «Вони виставляють проти [мера Києва Віталія] Кличка зелених папуг, які не злітають». Це про кого? Про яких конкурентів мера?

Ви хочете мене підштовхнути до суду? Ви знаєте, кого виставляли проти Кличка? Знаєте, ви ж кияни. Я назву імена, на мене персонально хтось образиться, будуть судитися. Кандидати, в основному, з прізвищами на букву Т, їх кілька.

Так само і по Дніпру — теж папуги, які не злітають. Я отримав останню соціологію по місту, ще до карантину — зараз особисті інтервʼю не провести, опитування тільки телефоном. Так от, на початок березня соціологія від групи «Рейтинг» говорить, що будь-який кандидат від «Слуги народу» набирає втричі менше за мене. Я міряв кількох претендентів.

Кого ви міряли?

Зелених папуг, нездатних злетіти. У вас вони переважно на літеру Т, у нас — на літеру Б.

Наприклад, нардеп від «Слуги народу» Макс Бужанський?

За Бужанського не знаю, я маю на увазі інших людей. Наприклад Владислав Бородін, друг Святослава Олійника. Давайте не будемо персоніфікувати.

Олійник може бути вашим конкурентом на виборах, ви його міряли?

Міряв. Я на всіх дивлюся, але не хочу оприлюднювати прикрі для Святослава Васильовича цифри.

А який у вас рейтинг?

Якщо я йду від будь-якої партії, то гарантовано потрапляю у другий тур і гарантовано виграю з розгромним результатом. Якщо йду самовисуванцем, то виграю в першому турі.

Минулу мерську кампанію 2015 року ви пройшли з політтехнологом Дмитром Касьяновим. Він працює з вами й тепер.

Так, підтверджую.

Він готуватиме вас до виборів?

Як вам пояснити і підібрати слова? Це не буде класична схема: Касьянов — начальник штабу, Філатов йому платить гроші через комунальне підприємство і щось додає в конверті. Такого вже немає. Колишній міністр інформаційної політики Юрій Стець говорив: «Ти єдиний політик у країні, який капіталізував свій Facebook». Звичайно, Касьянов бере участь в роботі, але у мене немає класичного штабу з Касьяновим на чолі. У мене для кампанії є моя публічність та інші інструменти.

Компанія Касьянова «Центр Консалтинг» виграє тендери на проведення соціологічних опитувань і медіамоніторингів.

У вашому питанні немає протиріччя — він працює у мене, тому що професіонал і виграє тендери. У нас є інформаційна програма підтримки мера. Хтось каже, що це гроші, за які піарять Філатова, хтось — що ми розповідаємо про наші заходи. Тому я не заперечую, що ми працюємо з ним, його компанії працюють якісно.

Але тендери виграють саме його компанії.

Я тендери не розігрую, не перебуваю в тендерних комітетах і не даю розпоряджень, з ким працювати.

Які у вас відносини з Офісом президента?

Сподіваюся, будуть хороші. Поясню чому. Зробімо ретроспективу і сподіваюся, що в Офісі президента нас прочитають. Майже рік, від моменту виборів, я не знав про існування людини, яка відповідає за регіональну політику в ОП. Якщо мені, як на впізнанні під час слідчого експерименту, покажуть кілька фотографій, я за ними навіть не скажу, хто такий Сергій Трофімов. Це нормально? З мерами обласних центрів, особливо мільйонників, ніхто не працював. Нас принижували, кошмарили, розповідали, що ми злодії. Зараз ситуація починає змінюватися. Ви бачили останню заяву Олександра Корнієнка? Я сподіваюся, що тепер ситуація зміниться.

Пресслужба президента України

Тридцятого березня ми з мерами міст зробили демарш і в студії Савіка Шустера заявили, що в країні епідемія, а з нами ніхто не говорить. Після цього президент разом із урядом провів кілька відеоконференцій, на які запросили мерів. Ми цього досягли і нормально поговорили. Буквально вчора під час відеоконференції я попросив президента поговорити окремо з мерами. Він погодився, і така окрема розмова відбудеться в четвер. Сподіваюся, зараз політика вирівняється. Не знаю, це тому що дійшло, тому що рейтинги падають або тому що зрозуміли, що ми не вороги.

Чи правда, що з мерами переважно взаємодіє Віталій Кличко як голова Асоціації мерів, а в ОП для мерів авторитетів немає?

Так, у нас вождь — Віталік. Ми консолідуємося довкола нього не тому, що він мер столиці, а тому, що має бути хтось один. Він ходить туди [в Офіс президента] зі змінним успіхом. Слухають його чи ні — потрібно запитати в нього. З іншого боку, є приватні питання і Віталік не може всі їх розвʼязувати.

Чому мери не слухають ОП — бо в регіонах є свої проблеми. Ви ж знаєте, як у Харкові губернатор поводиться щодо до шановного Геннадія Адольфовича [Кернеса]? Аналогічна ситуація в Чернівцях. Вони [влада] призначили заступником губернатора людину, яка два роки тому зносила мера з посади. Можуть бути нормальні стосунки після цього? Не можна вибудовувати нормальні відносини з мерами, коли то про мости закладаємося, то розповідаємо, що вони крадуть.

Ви кажете, що не впізнали б Трофімова на фото, але хтось із ОП з вами спілкувався? Той же заступник голови ОП Кирило Тимошенко працював з вами під час минулої мерської кампанії. Зараз він займається логістикою противірусних препаратів, засобів захисту. Ви спілкуєтеся?

Після того, як Кирило почав займатися противірусними засобами, мені зателефонував одного разу і сказав давати заявки [на необхідні препарати, засоби захисту]. Після цього я йому написав пару повідомлень, він не відповів. Кирило став великою людиною, але я памʼятаю його зовсім не великим. Життя, воно ж не закінчується сьогодні або завтра, воно ж дуже довге. Сподіваюся, він це прочитає.

У понеділок може відбутися позачергове засідання парламенту щодо секвестру бюджету. Що уріжуть для Дніпра?

Я не знаю. Ми з вами поговоримо, а коли надрукуєте, буде зовсім інша картина. Я не розумію, що відбувається. [Данило] Гетьманцев робить все, що йому спаде на думку. Ми відбили найбожевільніші варіанти. Не знаю, що буде з аеропортом, мені говорили, що бюджет на нього залишився. Мене в цій історії найбільше хвилює «антиколомойський» закон. Якщо в місті почнуться голодні бунти, я пальцем покажу, де в Дніпрі живуть депутати, які поклали цей закон.

Олександр Ярославський казав, що готовий інвестувати $70—80 млн у будівництво терміналу аеропорту, ці плани в силі?

В силі, я з ним говорив 2-3 дні тому, і він підтвердив готовність інвестувати.

Очевидно, що через кризу держбюджет протягом року ще не раз мінятимуть. Тобто, у рік виборів всі мери фактично опиняються на гачку у влади: той, хто не буде співпрацювати, не отримає грошей і розгубить рейтинг. На які компроміси готові піти?

Компроміси — це помилка мерів. Вони всі бігають і кажуть: «Нас за рік до виборів залишать без грошей!» А я їм кажу: «Хлопці, подивіться на Гену Кернеса. Коли його рейтинг пішов догори, у нього не було бюджетів. Кернес став фігурою як сіті-менеджер до децентралізації, показав системну роботу, беріть із Гени приклад. Хороший він, поганий, за Майдан, проти Майдану — ми про сіті-менеджмент».

Але головне — якщо вони нас залишать без грошей, вони створять партію мерів. Я особисто говорив про це і Корнієнку, і [голові фракції СН] Давиду Арахамії.

Що ви маєте на увазі під «партією мерів»?

Вони [«Слуга народу»] що хочуть зробити? Провести зміни у виборчий кодекс, за яким у місцевих виборах можуть брати участь партії, які заявилися у ⅔ територіальних громад. Грубо кажучи, вони хочуть убити всі регіональні дрібні проєкти, які мери собі наштампували, загнати мерів до себе під «партійну парасольку» і домовитися з ними. Тобто, хтось піде в «Слугу», хтось у «Батьківщину», хтось в ОПзЖ, хтось — самовисуванцем, але ні в кого не буде коаліції у міськраді.

Можна піти до Кличка, який хоче перезавантажити УДАР. Це стара партія, довкола якої можуть консолідуватися мери.

Так, і цей варіант обговорюється. Є й інші варіанти, але, якщо вони заберуть у нас гроші і створять «партійну парасольку», то точно отримають протилежний результат.

УНІАН

У Дніпрі є потужний партійний осередок СН? Який у місті рейтинг влади?

Було 80%, зараз близько 21-23%, а осередку і навіть просто офісу немає. Є якісь люди Олійника, які кажуть, що будуть займатися партією, якісь люди з УКРОПу колишні...

Ви кілька разів згадували про міст. Ідеолога вашого тролінгу на цю тему — Андрія Богдана — звільнили. Відчуваєте сатисфакцію?

Це не ідеолог, а зачинщик цього всього. Я навіть написав йому в Telegram: «Я прощаю тобі, мій старий друже. Ти просто сядь і подумай, що залишиться після тебе».

Ви вважаєте його своїм другом?

Після того, що він зробив — не вважаю. У мене вісім людей по тюрмах сиділи, але зараз усі звинувачення розсипаються. Як говорив Нельсон Мандела: я їм усе пробачив, але нічого не забув.

Шістсот могил — це психологічний прийом для залякування чи ви справді вважаєте, що у Дніпрі буде стільки померлих від коронавірусу?

Це не психологічний прийом, а лінійна робота з логістики. У місті щодня помирає 30 осіб. Сьогодні приріст смертності через низку причин — плюс 16%. Коли ми викопали могили, це підняли на прапори журналісти. Відео з могилами зняв «112 канал» і стався справжній вибух. Ми не сподіваємося, що у нас помре 600 осіб, але про всяк випадок до цього готуємося. Ті, хто копали, зараз зводять паркани навколо інфекційної лікарні.

У нас про ваш конфлікт з Дубінським тільки одне запитання: ви розумієте, що збоку діалог на такому рівні схожий на зʼясування стосунків між «нинішньою» і «колишньою» Коломойського?

Ні! Може, у Ігоря Валерійовича і є «нинішня» й «колишня», але з Дубінським я ніколи не мав ніяких справ, навіть коли він працював на «1 + 1». Для мене Дубінського взагалі ніколи не існувало — просто бігала під ногами якась істота.