Компартія Китаю переписує історію пандемії коронавірусу, намагаючись виставити себе героями. У хід ідуть дезінформація, армія ботів і теорії змови

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Компартія Китаю переписує історію пандемії коронавірусу, намагаючись виставити себе героями. У хід ідуть дезінформація, армія ботів і теорії змови

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Китайський уряд проігнорував спалах коронавірусу наприкінці минулого року. Потім спробував приховати масштаби епідемії та кількість жертв. Упродовж останніх місяців компартія намагається зобразити Китай як країну, яка перемогла вірус і тепер готова допомагати решті світу. Для цього використовують дезінформацію в медіа, армію ботів у соцмережах, теорії змови про те, що вірус завезли зі США. А тепер ще вийшла пропагандистська книга про перемогу над коронавірусом під керівництвом Сі Цзіньпіна. «Бабель» розповідає про те, як розгорталася і змінювалася інформаційна кампанія китайського уряду під час спалаху і поширення коронавірусу.

Влада спочатку проігнорувала спалах, а потім намагалася замовчати і приховати масштаби

Спершу китайська влада проігнорувала початок спалаху коронавірусу в Ухані на початку грудня минулого року. Коли про нього намагалися попередити місцеві лікарі, то поліція змусила їх замовкнути. Яскравий приклад — історія лікаря з Уханя Лі Веньляна. Він одним з перших забив на сполох через нову хворобу, але його заарештували за поширення чуток. На початку лютого 2020 року він помер від коронавірусу.

На наступному етапі влада спробувала приховати масштаби епідемії. Для початку запровадили режим жорсткої ізоляції для майже 60 мільйонів жителів провінції Хубей — епіцентру спалаху коронавірусу. Потім спробували завадити поширюванню інформації про масштаби епідемії. Для цього запровадили цензуру соцмереж, видаляючи згадки про коронавірус. А спецслужби почали відстежувати людей через мобільні мережі та програми, пише VICE News.

Китайська влада могла приховувати реальні цифри захворілих і померлих від коронавірусу, кілька разів змінюючи підходи до статистики. За офіційними даними, в Ухані померли 2 548 людей. Але за інформацією Bloomberg, ця цифра може бути в рази більшою. Тільки в одне з восьми похоронних бюро міста завезли 2,5 тисячі урн за два дні.

Уряд запустив пропагандистську кампанію, щоб сформувати позитивний імідж усередині країни та за кордоном

У той час, як епідемія коронавірусу поширювалася світом, у китайських державних медіа стали зʼявлятися статті про героїчну боротьбу з хворобою. Їх перекладали різними мовами і передруковували в інших виданнях. За кордоном особливо часто такі матеріали зʼявлялися на африканських новинних сайтах.

Китай активізував дипломатичну пропаганду, відправляючи в постраждалі від пандемії країни допомогу: тести на коронавірус, маски, апарати штучної вентиляції легенів і медикаменти. Усе це постійно висвітлюється в китайських ЗМІ та соцмережах. Проте в деяких країнах заявляють, що Китай поставляє неякісні матеріали.

Тут не обійшлося і без фейків. Представниця китайського МЗС опублікувала відео з підписом про те, що так італійці дякують Китаю за допомогу. Насправді це були оплески на адресу італійських медиків.

У Китаї вийшла книга «Битва проти епідемії: Китай бореться з COVID-19 у 2020 році». Це збірка статей з китайських державних ЗМІ, в яких розповідається про героїчне керівництво генсека Сі Цзіньпіна і важливу роль комуністичної партії в боротьбі зі спалахом вірусу. Книгу перекладають англійською, французькою, іспанською, російською, арабською та іншими мовами.

Армія ботів у Twitter закликає китайців обʼєднатися з партією для боротьби з коронавірусом. Згідно з розслідуванням ProPublica, раніше китайський уряд використовував цю армію з фальшивих і вкрадених акаунтів для дезінформації про протести в Гонконзі.

Урядові ЗМІ поширюють теорії про те, що коронавірус завезли в Китай

Чиновник Міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь припустив, що вірус у Китай завезли американські військові ще в жовтні минулого року. Цю версію швидко підхопили і розтиражували ЗМІ, хоча Ліцзянь не навів жодних доказів. Зрештою в Держдепартаменті США заявили, що «Китай намагається перекласти відповідальність за свою роль у початку глобальної пандемії», і викликали посла КНР для пояснень.

Державні ЗМІ Китаю також писали про те, що коронавірус, імовірно, виник в Італії. Вони посилалися на інтервʼю глави Інституту фармакологічних досліджень імені Маріо Негрі в Мілані Джузеппе Ремуцці. Він говорив, що італійські лікарі помітили «випадки дуже дивної пневмонії» ще в листопаді минулого року. Однак Ремуцці лише припускав, що вірус потрапив до Європи раніше, ніж усі думали.

Китайський правозахисник з Human Rights Watch Яцюй Вон вважає, що всередині країни така урядова пропаганда може спрацювати. «Через цензуру і відсутність незалежних новин багато людей повірили в теорію про те, що США завезли вірус до Китаю. Це допомогло перенести громадське обурення з компартії на зручного зовнішнього ворога». Однак на міжнародному рівні це може завдати ще більшої шкоди репутації країни.