Чому Дана Юрович? Пʼять років тому вона відкрила в Києві ресторан закарпатської кухні «Кіфлик» — він зробив маленьку революцію у столиці, показавши закарпатську кухню небанальною. Саме в «Кіфлику» я скуштувала найкращий банош у своєму житті: це була не просто кукурудзяна каша, а легкий кукурудзяний крем на вершках, заправлений сметаною, з бринзою і білими грибами.
«Кіфлик» змінив три локації, але минулого року закрився. «Його відкриття було авантюрою, — розповідає Дана. — Співпали час, концепція та круті люди. Але я не вмію заробляти, бізнес більше нагадував благодійність».
Після «Кіфлика» Дана, юрист за освітою, вирішила працювати на державу. Стала волонтером Міністерства охорони здоровʼя за Уляни Супрун, потім очолила експертну групу з питань євроінтеграції та міжнародного співробітництва. У 2019 році, після того як Супрун звільнили, вона пішла координатором у проєкт «Підтримка урядових реформ в Україні», який фінансує Канада.
Кулінарія залишилася її хобі. Дана веде кулінарні програми на телеканалі «Кус-Кус» і готує «що вміє і що смачно». Для цього випуску рубрики ми попросили у Дани рецепт страви з гречки — вона багато їла її в дитинстві та любить навіть сильніше, ніж співвітчизники.
За її рецептом ми приготували гречотто з копченостями і печерицями, замінивши ними білі гриби. З копченостей можна взяти домашню копчену ковбасу і копчене свиняче реберце. Але в ідеалі Дана радить пікницю і шовдарь, які можна купити в «Лавці традицій» мережі «Сільпо».
Гречотто з копченостями, рецепт на 4 порції
Гречка — 1 склянка
Білі гриби (можна будь-які інші) — 100 гр
Ковбаса і копчене м'ясо — по 150 гр
Бульйон (можна з бульйонного кубика) — 500 мл
Цибулина середнього розміру — 1 шт
Часник — 2 зубчики
Оливкова олія — 3 ст. л.
Вершкове масло — 1 ст. л.
Вершки — 4 ст. л.
Пармезан — 70 гр
Біле сухе вино — 100 мл
Сіль, перець, чебрець — за смаком.
Ідеальний напій до гречки з копченостями — сангріта, безалкогольний мексиканський напій, який добре поєднується з текілою або мескалем. Сангріту ми готували за рецептом бартендера Діми Коломійця. Наливати найкраще в чарочку: обідок заздалегідь натерти соком лайма та занурити в сіль і перець. Пʼють її дрібними ковтками, чергуючи, наприклад, з текілою. Редактор «Бабеля» Гліб Гусєв спробував її минулого року — і зараз сумує через те, що бари закриті.
Сангріта, приблизно 30 порцій по 50 мл
томатний сік — 1 л
апельсиновий сік — 250 мл
фреш з лайма — 100 мл
вустерський соус (Worcestershire sauce) — 50 мл
Tabasco (зелений) — 20 мл
сіль — 3 гр
мелений чорний перець — 3 гр
Можна додати улюблені спеції для смаку, помістити все в одну ємність і добре перемішати.