Українські та світові ЗМІ пишуть про «китайський хантавірус», натякаючи на можливий початок нової епідемії. Насправді загрози немає — і ось чому

Автори:
Гліб Гусєв, Євген Спірін
Дата:
Українські та світові ЗМІ пишуть про «китайський хантавірус», натякаючи на можливий початок нової епідемії. Насправді загрози немає — і ось чому

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Двадцять четвертого березня китайський таблоїд Global Times повідомив про смерть робітника на прізвище Тянь по дорозі на роботу. Причиною смерті став маловідомий в Європі, але давно вивчений світовими вченими хантавірус. Менше ніж за добу новина зʼявилася на головних сторінках десятків масових західних і українських ЗМІ — через пандемію COVID-19 кожна смерть у Китаї від будь-якого вірусу приречена на те, щоб потрапити в новинні стрічки. Медіа називають хантавірус «таємничим», «новим» і «смертельно небезпечним», а заголовки натякають, що людству слід побоюватися нової епідемії. Ось чому це не так.

У вівторок, 24 березня, китайський таблоїд Global Times випустив твіт про хантавірус: в автобусі дорогою на роботу від хантавірусу помер чоловік. У твіті не було посилання на джерело. До ранку 25 березня повідомлення ретвітнули майже 20 тисяч разів. Твіт нічого не повідомляв про те, що хантавірус — це група рідкісних збудників, які переносять гризуни.

Що сталося?

  • 24 березня Бюро охорони здоров'я повіту Ниншань (розташований у центральній частині Китаю, населення 70 тисяч осіб) випустило прес-реліз. У ньому йшлося про таке:

  • Уранці 23 березня з селища в повіті Феньцин виїхав автобус, який віз робітників у місто Шаньдун на фабрику, що виробляє напівфабрикати з морепродуктів.

  • Коли автобус проїжджав через повіт Ниншань, одному з пасажирів — робітникові на імʼя Тянь Моумоу — стало зле.

  • Тяня Моумоу і ще трьох людей доставили в місцевий госпіталь. Ще 29 осіб обстежили на місці. Увечері 23 березня Тянь Моумоу помер у госпіталі.

  • 24 березня сайт уряду провінції Юньнань випустив прес-реліз, де описав подію і дав коментарі. Він випустив його під заголовком: «Не панікуйте! Хантавірус не передається від людини до людини».

Хантавіруси почали досліджувати в кінці сімдесятих років. Збудники і захворювання, які вони спричинюють, а також способи передачі описані на сайтах американського і європейського Центрів з контролю і профілактики захворювань. Вірус передається з сечею, екскрементами і слиною гризунів: полівок, лемінгів, мишей і щурів.

Підхопити хантавірус може людина, яку вкусив гризун, і ті, хто часто перебуває в запиленому приміщенні, де водяться гризуни. Тому в зоні ризику фермери та працівники лісових господарств — але не мешканці міст. У Китаї випадки хантавірусу вже кілька років фіксують у селах. Від людини до людини вірус передається вкрай рідко, а якщо передається — то не повітряно-крапельним шляхом. Його європейські різновиди не передаються взагалі (таких випадків не зафіксовано). Тому він не може спричинити епідемію, як MERS, SARS або COVID-19.

Наступного дня повідомлення з китайського таблоїду підхопили західні та українські ЗМІ. Наприклад, британська Daily Mail випустила новину із заголовком: «У людини, що померла в автобусі, виявили смертельний хантавірус, який ЩУРИ передають людям». Частина західних медіа вийшли з заголовками, які відразу пояснювали, що причин для тривоги немає (ось приклад, ось ще один).

Новина про хантавірус потрапила і в українські ЗМІ. Ось їх заголовки:

  • «Нова напасть. У Китаї зафіксована перша смерть від таємничого хантавірусу».
  • «Мишача лихоманка. Що відомо про хантавірус, який вбив людину в Китаї».
  • «Хантавірус: що це за хвороба і як не заразитися».
  • «У Китаї померла людина від хантавірусу: що відомо про захворювання».

Насправді ж:

  • Хантавірус не є «новим» або «таємничим». Його вивчають з кінця сімдесятих років, відомі його різновиди, способи зараження, симптоми хвороби.
  • Те, що в Китаї чоловік помер від хантавірусу — по суті не є новиною. За останні пʼять років у китайській провінції Юньнань зафіксовано 1 200 пацієнтів з хантавірусом.
  • Загрози нової епідемії — немає. Хантавірус спричинює смертельно небезпечне захворювання, але ризик заразитися ним невисокий, і в абсолютній більшості випадків він не передається від людини до людини.
  • Жителі міста — не в зоні ризику. Якщо тільки вони не їдять щурів і мишей або не перебувають у приміщеннях з цими гризунами.