Раз на рік СБУ та МВС показово затримують підозрюваних у гучних справах. Ось три справи про теракти та вбивства, які закінчилися (майже) нічим

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Раз на рік СБУ та МВС показово затримують підозрюваних у гучних справах. Ось три справи про теракти та вбивства, які закінчилися (майже) нічим

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Дванадцятого грудня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Того ж дня на брифінгу, де були присутні президент Володимир Зеленський і генеральний прокурор Руслан Рябошапка, поліція назвала їхні імена, показала схему звʼязків та опублікувала записи розмов. Це не перша справа, яка пройшла за трьохактною схемою: гучне затримання — брифінг для телеканалів — суд. Ми згадали три схожих історії, де найцікавіші події відбувалися в суді.

Справа перемовника Володимира Рубана та народної депутатки Надії Савченко. Розслідувала СБУ. Триває один рік і девʼять місяців, вироку немає, підозрювані на волі

Главу «Офіцерського корпусу» Володимира Рубана затримали 8 березня 2018 березня на контрольно-пропускному пункті «Майорськ» у Донецькій області. За даними СБУ, він вивозив з окупованої території зброю та боєприпаси. На брифінгу представники Генпрокуратури розповіли, що ще в 2017 році Рубан перевіз через лінію розмежування чотири міномети, кулемет «Утес», снайперські гвинтівки та протипіхотні міни. СБУ звинуватила Рубана в тому, що він готував теракт в урядовому кварталі та вбивства політиків, включаючи президента Петра Порошенка.

На допит у цій справі викликали народну депутатку Надію Савченко. Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що в нього є «незаперечні докази того, що Надія Савченко особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки, як провести терористичний акт тут, у цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі, мінометами обваливши купол Верховної Ради та автоматами добиваючи тих, хто виживе». Луценко показав у Раді 28-хвилинне відео з доказами провини Савченко та Рубана і попросив зняти з Савченко депутатську недоторканність. Депутати проголосували за.

Вже 23 березня суд узяв Савченко під варту. Незважаючи на «незаперечні докази», справу понад рік передавали в суди різних інстанцій, а 16 квітня 2019 року Савченко та Рубана звільнили, тому що в них закінчився термін утримання під вартою, а новий суддя не призначив. Рубан ненадовго виїжджав до Польщі, а Савченко балотувалася на парламентських виборах у Донецькій області і набрала три голоси. Зараз справу розглядає Броварський міський районний суд, але засідання постійно переносять .

Справа письменника та публіциста Олеся Бузини. Розслідувала Генпрокуратура. Триває чотири роки, вироку немає, підозрювані на волі

Шістнадцятого квітня 2015 року письменника, журналіста і колишнього шеф-редактора газети «Сьогодні» Олеся Бузину застрелили біля підʼїзду його будинку в Києві. Через два місяці глава МВС Арсен Аваков заявив, що вбивство розкрито. Вісімнадцятого червня 2015 року міліція затримала двох підозрюваних: Андрія Медведька та Дениса Поліщука. За словами Авакова, проти затриманих були прямі докази: «експертизи ДНК з кинутого злочинцями одягу з місця злочину, експертизи слідів в автомобілі, прямі впізнання свідків, матеріали негласного спостереження». Медведька та Поліщука повʼязують із праворадикальною організацією «С14». Обидва вони воювали на Донбасі.

Суд спочатку відправив підозрюваних у СІЗО. У грудні 2015-го їх відпустили під цілодобовий домашній арешт, який пізніше скоротили до нічного. У березні 2016 року Медведьку та Поліщуку скасували й цей запобіжний захід.

Досудове розслідування тривало до червня 2017 року. За цей час справу встигли передати в Одесу й повернути назад у Київ. Прокуратура порушила ще одну справу щодо вбивства Бузини — проти організаторів злочину. До суду вона поки не дійшла. Медведька та Поліщука називають виконавцями. Розглядати справи проти них по суті почали в 2018 році в Шевченківському суді Києва. Обвинуваченим загрожує від 10—15 років до довічного увʼязнення. Засідання тривають досі з інтервалом раз на кілька місяців. Адвокати обох сторін звинувачують один одного, а також прокурорів і суддів у тому, що вони затягують процес. У вересні 2019 року Андрій Медведько увійшов до Ради громадського контролю НАБУ.

Справа публіциста Аркадія Бабченка. Розслідувала СБУ. Триває півтора року, вирок є, підозрювані на волі

Про вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка дізналися 29 травня 2018 року: СБУ повідомила, що Аркадія застрелили на порозі власної квартири та що у вбивстві є російський слід. Наступного дня голова СБУ Василь Грицак на брифінгу заявив, що вбивство було спецоперацією, а до журналістів вийшов Аркадій Бабченко — живий.

Пізніше поліція заявила, що затримала замовника. Ним виявився бізнесмен Борис Герман. За версією слідчих, він запропонував знайомому ветерану війни 40 тисяч доларів за вбивство Бабченка. Усього Герман планував убити 30 або 47 осіб — в СБУ назвали це «списком Бабченка». Виконавцем фейкового вбивства виявився активіст «Правого сектора» Олексій Цимбалюк.

На суді Борис Герман розповів, що він працівник контррозвідки, а замовив Бабченка йому давній партнер Вʼячеслав Пивоварник, який працював «на фонд Путіна». У червні того ж року СБУ затримала Тараса Стельмашенка — його Пивоварник просив купити двом людям квитки з Ростова-на-Дону в Київ. При обшуку у Стельмашенка знайшли пістолет, він провів у вʼязниці близько пів року і 19 грудня 2018-го вийшов на свободу. Доказів його причетності до замаху на Бабченка не знайшли. Борис Герман отримав чотири роки з іспитовим строком у три роки.

Вʼячеслав Пивоварник опублікував на YouTube відеозвернення: він заявив, що працює на українську розвідку з 2010 року. СБУ закінчило досудове розслідування ще в грудні 2018, але суд так і не почав розглядати справу. Сам Аркадій Бабченко не знає, що відбувається з його справою.