Новини кінця світу. Протизаплідні пігулки впливають на мозок, перший робопес пішов служити в поліцію, у США росте розумова нерівність

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу. Протизаплідні пігулки впливають на мозок, перший робопес пішов служити в поліцію, у США росте розумова нерівність

«Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді робить усе, щоб кінець світу не застав його зненацька: вивчає кращі відкриття світових науковців, придивляється до нововведень у роботі соціальних мереж, читає матеріали судових процесів з питань ґендеру, шукає ознаки інтелекту у штучного інтелекту, вивчає новини глобального потепління, боротьби з глобальним потеплінням і боротьби з боротьбою з глобальним потеплінням. theБабель публікує його авторську добірку в суботу вранці.

Американські вчені вивчили результати МРТ-сканування декількох десятків жінок, які вживали комбіновані оральні контрацептиви — тобто таблетки, які містять жіночі статеві гормони естроген і прогестин. Виявилося, що розмір гіпоталамуса в них у середньому на 6 відсотків менший, ніж у тих, хто їх не вживав.

Гіпоталамус розташований у проміжному відділі головного мозку і регулює гормональний баланс організму, тож результат не дуже дивний: коли гормональний баланс регулюється ліками, гіпоталамус, імовірно, вирішує, що він може розслабитися. З іншого боку, за словами науковців, 6 відсотків — суттєва цифра, а гіпоталамус, серед іншого, регулює памʼять та емоційний стан людини, і люди зі зменшеним гіпоталамусом часто страждають від дратівливості та депресії.

Тим часом, інженери з MIT розробили пігулку з оральним контрацептивом, яку потрібно ковтати лише раз на місяць, і вже успішно випробували її на свинях.

Республіканці, які виступають проти абортів, внесли в конгрес американського штату Пенсильванія законопроєкт, що вимагає ховати або кремувати кожну штучно запліднену, але не підсаджену жінці яйцеклітину. Крім того, на кожну таку яйцеклітину потрібно буде отримувати свідоцтво про смерть. Оскільки обидві палати конгресу Пенсильванії контролюють республіканці, закон напевно ухвалять.

Вчені з університету Лозанни вивчили дані про всі насильницькі злочини мігрантів у Швейцарії з 2009 до 2016 року, і виявили, що чоловіки, чиє дитинство припало на час масових убивств і військових конфліктів, вчиняють насильницькі злочини на 35 відсотків частіше, ніж ті, хто виріс у безпечнішій країні або там само, але в мирний час. Серед жінок такої закономірності не виявили.

Цей результат порушує серйозне етичне питання: люди (особливо діти), які втікають від активних військових конфліктів, вочевидь, більше заслуговують на притулок — але й більш небезпечні для країни, що їх прихистила. Те, що діти, які постраждали від війни та військових злочинів, у дорослому віці більш схильні до насильства — погана новина для України. Через 10—15 років, коли донбаські діти виростуть, їй, можливо, доведеться вирішувати цю проблему.

Мешканка Канади виграла у Верховному суді країни справу проти поліції Монреаля. Справа почалась десять років тому, коли працівник поліції вимагав від іммігрантки з Грузії Білі Косоян взятися за поручень на ескалаторі метро, вказавши їй на табличку «Обережно, тримайтеся за поручні».

Жінка в цей момент щось шукала у своїй сумці і відмовилася виконати розпорядження, після чого поліцейський закував її в кайданки, відвів у відділок, обшукав та оштрафував на 100 доларів за порушення громадського порядку і ще на 320 за непокору вимогам поліції.

Обурена Косоян подала цивільний позов проти поліції, вимагаючи матеріальної та моральної компенсації, але суд Монреаля, а потім і Верховний суд провінції Квебек підтримали поліцію: вони заявили, що жінка повинна була підкорятися розпорядженням правоохоронців.

Справа дійшла до Верховного суду Канади, який одноголосно постановив, що табличка «Тримайтеся за поручні» не має юридичної сили і може служити лише рекомендацією, а працівники поліції грубо перевищили свої повноваження. Дісталося від суду і транспортному агентству Монреаля STM, яке не проінструктувало належним чином патрульних у метро про межі втручання.

Тепер правоохоронець Фабіо Камачо, який арештовував Косоян, та агентство STM повинні заплатити жінці 20 тисяч доларів компенсації.

Ізраїльські інженери зі стартапу Eyesight Technologies придумали пристрій, що стежить за водієм: тримає він у руці мобільний телефон під час їзди чи ні (у більшості країн це заборонено і карається великим штрафом).

Крім цього, пристрій стежить за позою та очима водія, щоб оцінити, скільки уваги він приділяє дорозі та чи не засинає за кермом. Компанія вже оголосила, що «відомий американський автовиробник» уклав з нею контракт і проінсталює пристрій у нові моделі своїх автомобілів. У ЄС пристрої такого типу потрібно буде обовʼязково встановлювати на нові автомобілі з 2022 року.

Поліція штату Массачусетс першою в Америці отримала чотириногого робота-«собаку» компанії Boston Dynamics. Робот під назвою Spot надійшов у розпорядження саперного відділу поліції. Поліція потай тестувала робота 90 днів, з початку серпня до початку листопада — зʼясувала організація із захисту цивільних прав ACLU. Організація побоюється, що робота будуть використовувати для нападу на людей або для їхнього залякування, як у минулому поліцейських собак. Boston Dynamics стверджує, що в інструкціях до її продуктів чітко записано, що робота не можна використовувати для залякування людей або для того, щоб завдати їм фізичної шкоди.

Кожен, у кого є собака, напевно помічав, що краще не вимовляти при ній слова «гуляти» або «годувати», якщо не збираєшся просто зараз виходити з нею на вулицю або давати їй їжу: собаки відмінно розрізняють ці слова і чекають відповідної поведінки.

Тепер британські вчені зʼясували, що собаки розрізняють не тільки ці слова, а набагато, набагато більше. У експерименті 70 собакам різних порід давали слухати запис схожих слів, які відрізнялися лише однією голосною (наприклад, had, hid and whoʼd). Слова вимовляв один і той самий голос, усього один раз.

Після цього собаки слухали два записи: одного, але схожого слова, вимовленого тим самим голосом, та слова з вихідного набору, але іншим голосом. В обох випадках 48 із 70 собак відреагували, продемонструвавши підвищену увагу: нашорошили вуха та сфокусували очі — що показує, що вони помітили зміну. Коли ж собакам відтворювали ті самі слова, сказані тим же голосом, що і вперше, вони ніяк не відреагували.

Раніше вважалося, що різні слова людської мови та різні людські голоси можуть розрізняти лише люди. Але експеримент показує, що собаки справляються з цим анітрохи не гірше, причому без тренування. Тож майте на увазі: ваш (чи не ваш) собака, імовірно, розрізняє всі слова, які ви вимовляєте, а можливо і здогадується про значення багатьох із них, зіставляючи їх із вашими діями.

Усе більше американських міст забороняють своїм ресторанам і магазинам продавати фуа-гра — гусячу печінку, що перетворилася на жир. Пояснюється це негуманним способом отримання фуа-гра: щоб досягнути потрібного стану печінки, гусям примусово запихають корм просто в глотку. У відповідь у Франції, яка експортує фуа-гра більше за всіх у світі, придумали новий спосіб отримувати цей продукт. Замість того, щоб годувати гусей силою, гусенятам у віці всього лише двох днів роблять інʼєкцію сироватки з бактеріями, і печінка цих птахів поступово перетворюється в жир сама собою. Чи є цей спосіб більш гуманним — судіть самі.

Чи зростає у світі майнова нерівність? Про це сперечаються вже не перше десятиліття. Суперечки загострилися пʼять років тому після того, як французький економіст Тома Пікетті випустив книгу «Капітал у XXI столітті»: з цифрами в руках він доводить, що багаті стають багатшими, а бідні — біднішими. Кілька відомих західних економістів теж закликали на допомогу статистику і заявили, що Пікетті маніпулює даними або неправильно їх тлумачить, бо розрив між багатими і бідними, насправді, не зростає — і навіть зменшується. Загалом, поки що питання залишається відкритим.

Однак тепер виявилося, що в світі збільшується більш небезпечна нерівність: інтелектуальна.

Майже усе ХХ століття у світі спостерігався так званий «ефект Флінна»: результати IQ-тестів кожного наступного покоління ставали все вищими й вищими. Тобто, якщо вважати IQ-тест надійним відображенням рівня інтелекту, населення планети ставало все розумнішим. Минулого року виявилося, що тенденція обернулася навпаки: починаючи з 1975 року народження, кожне наступне покоління стає дедалі дурнішим.

Тепер, вивчивши результати IQ-тестів 10 тисяч американців у 1980-х і 2000-х роках, американські медики зʼясували, що все влаштовано ще складніше. Виявляється, результати тестів людей з високим IQ з кожним поколінням стають все вищими, а результати тестів людей з низьким IQ — все нижчими. Тобто розумні стають розумнішими, а дурні — дурнішими. До чого це може призвести, поки не зрозуміло, але, імовірно, ні до чого хорошого.

Вʼєтнамський уряд запровадив обовʼязкові уроки теорії імовірностей і статистики з другого класу початкової школи. Теорія ймовірності — одна з найважчих для розуміння галузей математики, оскільки багато її положень суперечать людської інтуїції, так званому «здоровому глузду». Зазвичай її починають вивчати у старших класах, а іноді в інституті. Але, можливо, якщо почати її вчити змалку, інтуїція буде працювати інакше? Завдяки вʼєтнамцям ми про це скоро дізнаємося.