Голова Офісу президента Андрій Богдан зібрав журналістів на закриту зустріч. Він багато скаржився і матюкався. Ось його головні тези

Автори:
Марія Жартовська, Катерина Коберник
Дата:
Голова Офісу президента Андрій Богдан зібрав журналістів на закриту зустріч. Він багато скаржився і матюкався. Ось його головні тези

Андрій Богдан

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Удень 15 листопада голова Офісу президента (ОП) Андрій Богдан та його заступники Кирило Тимошенко і Юрій Костюк зібрали близько 20 іноземних і українських журналістів на зустріч у форматі off the record. Це не перша така зустріч Богдана з журналістами, попередня відбулася 24 жовтня. І тоді, і 15 листопада голова ОП пояснював свою позицію щодо ключових політичних тем: роботи парламенту і Кабміну, переговорів з Росією, розведення військ. Обидва рази Богдан був емоційним, матюкався, і під час останньої зустрічі його навіть попросили добирати слова. Кореспондентів theБабеля на зустрічі з главою ОП не було — після того як ми викрили Тимошенка на брехні, опублікувавши повідомлення чиновника з фото заяви про відставку Богдана, ОП вніс видання у неформальний чорний список. Від кількох незалежних одне від одного джерел ми дізналися, про що Богдан говорив з журналістами 15 листопада. Якщо коротко, він незадоволений роботою Ради і Кабміну та не знає, як переконати Захід, що влада й олігарх Ігор Коломойський — це не одне і те саме.

Богдан вважає, що Міжнародному валютному фонду більше нічого вимагати від України — депутати виконали головні вимоги, ухваливши в першому читанні закон про продаж сільгоспземель і повернувши кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Тепер МВФ хоче знати, наскільки близький до влади олігарх Ігор Коломойський. Переконати іноземних партнерів, що він веде свою гру, команді президента складно.

Є дискусія з МВФ про долю глави правління Райффайзен Банка Аваль Олексія Писарука. Його підозрюють у тому, що на посаді першого заступника голови Нацбанку він брав участь у розкраданні стабілізаційного кредиту НБУ. Богдан переконує, що Національне антикорупційне бюро, яке займається цією справою, — це незалежний орган, і розслідування ведеться неупереджено.

Вважає, що премʼєр-міністр Олексій Гончарук працює повільно і не завжди продуктивно. Через це з ним постійно доводиться сперечатися.

Каже, що з голови СБУ Івана Баканова такий самий силовик, як з самого Богдана. Тому між ними є розбіжності.

З призначенням голови Київської міської державної адміністрації влада не поспішає, бо «не впевнена в персоналіях». На питання, чим не влаштовує кандидатура нардепа від «Слуги народу» Олександра Ткаченка і коли буде призначення, по суті чиновник не відповів.

Вважає, що мета мітингів «Національного корпусу» Андрія Білецького проти розведення військ і продажу землі — зайняти електоральну нішу «Європейської солідарності» Петра Порошенка. Сам Білецький таким чином хоче стати головним опонентом президента Зеленського.

Богдан розчарувався у фракції «Слуга народу». Вважає, що у багатьох депутатів через стрімке карʼєрне зростання почалася «зіркова хвороба». Повторив тезу зі свого інтервʼю «ВВС Україна» про те, що у фракції є «психічно хворі люди». Дострокові парламентські вибори вважає малоймовірними, але «подивимося».

Зустрічався з бізнесменом Рінатом Ахметовим і нардепом фракції «Опозиційна платформа — За життя» Сергієм Льовочкіним щодо деяких голосувань у парламенті.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко просила призначити її людей на деякі посади.

Богдан скаржиться, що його ніхто не любить.