Поки Зеленський вирішує, кому віддати Київ, його «слуги» воюють один з одним, а Кличко набирає бали

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Поки Зеленський вирішує, кому віддати Київ, його «слуги» воюють один з одним, а Кличко набирає бали

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Понад два місяці тому Кабінет міністрів звільнив мера Києва Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Ще через місяць, 7 жовтня, нардеп від «Слуги народу» і колишній гендиректор телеканала «1 + 1» Олександр Ткаченко подав свою декларацію на цю посаду. Його призначення у фракції чекали «зо дня на день», але через два місяці посада все ще вакантна. За цей час Кличку вперше з травня цього року вдалося зібрати засідання Київради — раніше для цього не вистачало кворуму, і налагодити відносини з президентом і його помічником Андрієм Єрмаком. theБабель розповідає, як і з ким мер воює за своє крісло і чому Зеленський не віддає Київ Ткаченку.

Стратегія Кличка

Двадцять четвертого жовтня, на першому за багато місяців засіданні Київради Віталій Кличко звернувся до присутніх депутатів: «Хтось налаштувався на вибори, хтось налаштувався на якісь конфігурації, але можу сказати тим, хто налаштувався: трохи зарано. Вибори будуть, і до виборів потрібно підійти гідно».

За словами співрозмовника theБабеля в оточенні Кличка, щоб зібрати депутатів у сесійній залі, напередодні засідання мер вів переговори з представниками різних фракцій, насамперед — з депутатами від «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Але подіяли не стільки слова Кличка, скільки змінилася за останні кілька місяців ситуація в столиці. «Раніше депутати розраховували на дострокові вибори в Київраду, але зрозуміли, що їх не буде, тому потрібно працювати і результати показувати виборцям», — розповідає соратник Кличка.

Те, що столичні депутати й Офіс президента більше не говорять про швидкі дострокові вибори київської влади, — перемога Кличка, якого після парламентських виборів і відкритого конфлікту з ОП багато хто списав з рахунків. Мер зробив ставку на оновлення команди. За місяць його новий радник Максим Бахматов зумів налагодити відносини зі ЗМІ й активно піарить досягнення столичної влади. В інтервʼю Bihus.info Бахматов сказав, що з боку Офісу президента більше не буде спроб «звалити» Кличка і «вже є чим займатися».

Незабаром до команди Кличка, за словами джерела в його оточенні, може приєднатися ще одна популярна в столиці людина — экснардеп Борислав Береза. У 2014 році він потрапив в Раду за мажоритарним київським округом і пізніше балотувався в мери столиці. Сам Береза цю інформацію поки не коментує.

Також у Кличка стверджують, що «повністю прибрали з міста Вадима Столара» і звільнили з КМДА нібито повʼязаних з ним заступників — Олександра Спасібка та Дмитра Давтяна. Але отримати будь-які публічні коментарі з приводу Столара у київської влади, як і раніше, неможливо. Навіть відкритий для журналістів Бахматов на питання про Столара відповідає, що важко сказати, хто це такий.

Восьмого жовтня мер і КМДА пройшли аудит Кабміну, який тривав понад два тижні. Одним з ініціаторів аудиту був Олександр Ткаченко. Радник Кличка Володимир Бондаренко написав у Facebook, що комісія, яка проводила перевірку виконавчої дисципліни в КМДА, завершила роботу з порушеннями закону. Чим закінчився аудит, Бондаренко поки говорити не готовий — усі коментарі він обіцяє дати після того, як в КМДА вивчать результати перевірки, але в оточенні Кличка кажуть, що порушень уряд не знайшов.

Ще одна перемога Кличка — після кількох місяців гучного протистояння з ОП мер, як і раніше, безпосередньо спілкується з президентом і його помічниками Сергієм Шефіром і Андрієм Єрмаком. Останнього в оточенні Кличка називають «найбільш конструктивним у відношенні до нас». Єрмак, за словами декількох депутатів від «Слуги народу», у «ЗеКоманді» тепер курирує столицю. Разом з ним київськими питаннями займається депутат від СН, київський мажоритарник Микола Тищенко — давній друг і батько похресника Єрмака. Прямо ні Єрмак, ні Тищенко спільну роботу з командою Кличка не коментують, але непрямо це підтверджує призначення тимчасовим директором Департаменту благоустрою КМДА Олексія Кулєби. За словами нардепа від СН Олександра Дубінського, бізнесмен і однофамілець віцепремʼєра Дмитра Кулєби — близький друг Єрмака.

Тактика Ткаченка

Єрмак і Тищенко негласно протистоять головному публічному претенденту на посаду голови КМДА — Ткаченку. У жовтні Ткаченко створив депутатську групу «Новий Київ» у Київраді й однойменне міжфракційне обʼєднання в Раді. Мета, яку вони декларують, — перемогти корупцію і зупинити «бардак» у столиці. Дві групи, за словами Ткаченка, вже встигли зустрітися, обговорити закон «Про столицю» і узгодити план дій.

За інформацією theБабеля, у Ткаченка немає постійно діючого штабу, який займається темою Києва. Замість нього періодично збирається робоча група, яка напрацьовує план змін і реформ у столиці. Їх Ткаченко планує запустити після того, як очолить КМДА. Одне з завдань робочої групи — продумати нову структуру держадміністрації, стару команда нардепа вважає неефективною і заплутаною.

Боротися за Київ Ткаченку допомагають технологи «Центру політичних рішень». Після 2014 року компанія співпрацювала з Віталієм Кличком і «Опозиційною платформою — За життя». Ткаченко добре знайомий з одним з партнерів Центру Дмитром Царенком, у минулому генпродюсером «Нового каналу». Але поки, за інформацією theБабеля, системно з Ткаченком технологи не працюють — чекають призначення в КМДА і рішення балотуватися в мери Києва.

Єдиний видимий результат співпраці — соціологічне дослідження, що технологи замовили в компанії Seetarget, одним з бенефіціарів якої вказано Царенка. Компанія працює на ринку три роки, і видання Texty.org включило її до списку «псевдосоціологів» — контор, які публікують сумнівні опитування під вибори. За результатами опитування Seetarget, Кличка на виборах мера готові підтримати 20,7 відсотка (з тих, хто визначився з кандидатом і буде голосувати), Ткаченка — 18,6 відсотка.

Згідно з іншим, жовтневим, опитуванням авторитетної соцкомпанії КМІС, розрив між Ткаченком і Кличком значно більший: у чинного мера — 36,6 відсотка, у «слуги» — 18 відсотків.

Ткаченко у коментарі theБабелю співпрацю з «Центром політичних рішень» не підтвердив і не спростував. А питання про те, чому його досі не призначили головою КМДА, порадив адресувати Кабміну.

Однак колеги Ткаченка за фракцією стверджують, що це питання не до уряду, а до президента. За їхніми словами, Зеленський ще під час президентської передвиборчої кампанії обіцяв тодішньому гендиректору телеканала «1 + 1» Ткаченку посаду глави КМДА в обмін на підтримку каналу, але відкладає призначення. Через це відносини між Зеленським і Ткаченком псуються. Конфлікт посилює те, що президент підтримує свого радника Єрмака і «слугу народу» Тищенка.

Наприкінці жовтня проти останнього на «1 + 1», почесним президентом якого залишається Ткаченко, вийшло кілька сюжетів. В одному з них Тищенка звинувачували у співпраці з оточенням Столара, в іншому — прості кияни скаржилися на шум у ресторанах депутата, що розташовані в житлових будинках.

В ОП такими сюжетами проти депутата президентської фракції незадоволені та побоюються, що Ткаченко, якщо не отримає посаду голови КМДА, буде мститися президенту, використовуючи ресурси «1 + 1».

Сам Ткаченко зараз готується до виборів мера і на питання theБабеля, чи буде він балотуватися, відповідає: «Скоріше так, ніж ні». Але люди з його команди у Раді говорять, що вже зараз у них є проблеми: згідно з проєктом закону про столицю, коли документ ухвалять, у Києві зʼявляться райадміністрації. Київські «слуги»-мажоритарники готові рекомендувати на посади їхніх голів своїх людей, але «ЗеКоманда» поставила питання на паузу. Чому — депутатам ніхто не пояснив. Тим часом джерело в команді Кличка каже, що шукати людей на майбутні посади голів районів влада запропонувала мерові. Поки без конкретних дат.