Поліграф не вимірює брехню, а тест Дубінського провели неправильно пояснює поліграфолог Ігор Іщук

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Поліграф не вимірює брехню, а тест Дубінського провели неправильно — пояснює поліграфолог Ігор Іщук

УНІАН фото

Увечері 23 жовтня нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський пройшов тест на поліграфі у прямому ефірі. Це сталося після звинувачень його та інших депутатів партії у корупції. Одразу після тестування поліграфолог сказав, що попередньо Дубінський пройшов тестування «на свою користь», але остаточні результати будуть пізніше. Сьогодні тест на поліграфі проходить голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Ми поговорили з керівником представництва Всеукраїнської асоціації поліграфологів у Києві Ігорем Іщуком — він пояснює, чому це цирк і маніпуляція (і чому поліграф не виявляє брехню).

Чи справді поліграф виявляє брехню в словах людини?

Не існує приладу, який вимірює брехню. Поліграф допомагає записати фізіологічне реагування людини. На основі цього поліграфолог робить висновки, приховує людина інформацію чи ні.

Які показники фіксує поліграф?

Прилад за допомогою датчиків знімає з людини аналогові сигнали організму. За допомогою цифрового блоку він перетворює ці сигнали на цифрові — ми бачимо цю картинку на екрані комп’ютера у вигляді ліній.

  • Дихання. Під час тесту поліграфолог бачить, як людина дихає.
  • Тремор чи фізична протидія. Датчик фіксує будь-які рухи: напруження м’язів, кивки головою, натискання пальцями тощо.
  • Серцева активність. Прилад має чуттєві фотоелементи, за допомогою яких вимірюється пульс.
  • Шкірно-гальванічна реакція. Найголовніший показник, який дозволяє вимірювати зміни в емоційному стані людини. Саме він і показує, приховує людина інформацію чи ні. Якщо цього показника немає, проводити тест взагалі не можна. Під час вчорашнього тестування на екрані була майже рівна червона лінія. Це означає, що в людини було дуже слабке реагування, — тест треба було припинити. Таке буває, якщо людина втомлена.

Втома впливає на результати тесту?

Так, бо притуплюються реакції. Тестування рекомендують проводити не пізніше 18:00 — вважається, що після цього часу людина вже хоче спати. Дубінський під час тесту позіхав і виглядав втомленим.

Які ще є правила тестування? Чи дотрималися їх у випадку з Дубінським?

Людина, яка проходить тест, має почуватися комфортно. Є вимоги до приміщення: воно має бути добре провітрене та мати певну температуру. Позаду не повинно бути надто багато місця, людина має розуміти, де розташований вихід. У кімнаті не має бути сторонніх, за винятком випадків, коли тестують неповнолітніх або потрібен перекладач. Учора порушили все, що тільки можна було.

Тест Дубінського тривав близько сорока хвилин. Цього достатньо?

Ні. У середньому тести на поліграфі тривають від 60 до 120 хвилин.

Як обробляються результати поліграми?

Поліграфолог має її проаналізувати і дати висновки. Досвідчений фахівець до кінця тестування вже розуміє, які висновки він писатиме. Але за тією поліграмою, яку я бачив на екрані, неможливо було зробити висновок. Принаймні, він був поспішним.

Прямий ефір може викривити показники?

Тест не передбачає шоу. Людина в прямому ефірі поводиться як на сцені. Дубінський грав в актора, це теж спосіб протидії — вжитися в роль. Тестування можна було зафіксувати на камеру, це б дозволило отримати більш достовірні результати.

Хто складає питання та якими вони мають бути?

Зазвичай їх складає замовник тестування (у випадку з Дубінським замовником був його адвокат). Людина не може знати формулювання всіх питань, але перед тестом вона повинна розуміти їхню суть. Для цього поліграфолог проводить передтестову бесіду і пояснює, про що йтиметься. Поліграфолог має знати позицію респондента, але не зобов’язаний формулювати питання саме так, як попросив замовник. Від питань та їхніх формулювань залежить дуже багато. Я вважаю, що вчора не була розкрита суть попередніх домовленостей [щодо ймовірного отримання хабара].

Наскільки достовірними є тести на поліграфі?

Якщо тест провести за правилами, він може гарантувати 85—97 відсотків достовірності. Але якщо тести такі, як учора, то це все одно що підкинути монетку. Ми не можемо лише на основі одного тесту вирішувати, винна людина чи ні. Це маніпуляція, пафос, цирк. Це не має нічого спільного з професійним тестуванням на поліграфі.