НАБУ затримало колишнього заступника голови РНБО та соратника Порошенка Гладковського. Це через корупцію або картину з Путіним — версії сторін

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НАБУ затримало колишнього заступника голови РНБО та соратника Порошенка Гладковського. Це через корупцію або картину з Путіним — версії сторін

Олег Гладковський

Марків Михайло / УНІАН

Тринадцятого жовтня в Києві затримали колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони й колишнього бізнес-партнера пʼятого президента Петра Порошенка Олега Гладковського. Він намагався вилетіти з України, але не зміг, після чого поїхав до ресторану на Бориспільській трасі, де його й затримали. В Національному антикорупційному бюро повідомили, що ексчиновник фігурує у кримінальному провадженні про зловживання владою. САП повідомила Гладковському про підозру. У відповідь він назвав звинувачення фейком і оголосив голодування.

Версії затримання

Офіційна позиція Національного антикорупційного бюро — Гладковського затримано через провадження за ч. 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі від 3 до 6 років. НАБУ не розкрило деталей провадження.

Як повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка, слідство зібрало достатньо доказів вини ексзаступника секретаря РНБО. «В основі підозри для Гладковського: перше — порушення антикорупційного законодавства, неправдиве декларування та порушення законодавства під час здійснення тендерних закупівель і власне використання службового становища для того, щоб неправомірно впливати на результати цих тендерних закупівель», — заявив Рябошапка.

Він додав, що під час слідства використовували інформацію, яку оприлюднили журналісти, зокрема, щодо розкрадань в «Укроборонпромі».

Майже за добу Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила Гладковскому про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) та ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу. «Встановлено, що ексчиновник використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди структурою, в якій він є кінцевим власником, а саме — ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», — повідомляє САП.

Також ексчиновника підозрюють у приховуванні доходів дружини, отриманих від здачі в оренду елітної нерухомості в центрі столиці, а саме $54 тис. (за 2016 рік), $63 тис. (за 2017 рік) і $47,5 тис. (за 2018 рік).

Картина з Путіним

Син Гладковського Ігор у коментарі виданню «Букви» заявив, що батька заарештували через картину з зображенням президента Росії Володимира Путіна. Він розповів, що портрет Путіна «Обличчя війни», виконаний з гільз, його батько придбав для демонстрації американським партнерам як доказ агресії Росії.

Також, за словами Ігоря Гладковського, за картину його батько заплатив з власної кишені.

Що каже Гладковський?

Ексзаступник секретаря РНБО назвав звинувачення фейком і поскаржився, що йому не пояснили прчиин затримання. «У нас ніхто нічого не каже. Продовжують робитися ті фейки, які вже робляться щодо мене тривалий час. Ось про що йдеться [у підозрі] — це повна нісенітниця», — сказав він.

Пізніше Гладковський навіть оголосив голодування. «Олег Гладковський називає незаконним його затримання та на знак протесту проти свавілля правоохоронних органів оголошує голодування. За його словами, жодних обмежень на виїзд за кордон ніколи не було. Повісток із викликами на допит чи проведення слідчих дій не надсилалося», — зазначено в повідомленні компанії «Богдан», власником якої є Гладковський.

Що кажуть юристи Гладковського?

Адвокат ексзаступника секретаря РНБО Руслан Волинець вважає справу проти нього політичною. «Цей факт затримання був потрібен не в юридичному сенсі, а більше для того, щоб переакцентувати суспільство і громадськість із тих питань, які зараз актуальні та їх турбують. Ми розуміємо і «формулу Штайнмаєра», і реакцію суспільства на ці події», — зазначив Волинець у коментарі журналістам, пише Інтерфакс-Україна.

За його словами, це зробили «для того, щоб була нова хайпова новина в конкретний момент». «Судячи з новинних стрічок учора, ця мета таки досягнута. Тому що ця новина топ номер один, і напевно буде сьогодні і завтра. Тому можливо в цьому якась мета», — зазначив адвокат.

Волинець стверджує, що затримання Гладковського було безпідставним і відбулося з порушенням закону. Адвокат додав, що його підзахисний співпрацював зі слідством, зʼявлявся на допити, надавав необхідну слідчим інформацію. Крім того, він підкреслив, що після звільнення з держслужби Гладковський понад 10 разів виїжджав за кордон і повертався в Україну.

У чому звинувачували Гладковського журналісти?

У лютому в Bihus.Info оприлюднили розслідування, згідно з яким син Гладковського виявився одним із організаторів схем з розкрадання в оборонному комплексі. Ігор Гладковський разом із партнерами налагодив постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. За даними журналістів, державні оборонні підприємства переплачували за ці деталі в кілька разів, купуючи їх у фірм-прокладок.

Як стверджують у Bihus.Info, Гладковський-молодший вирішував питання на найвищому рівні, погоджуючи договори через свого батька. Як інформують журналісти, через три основні фірми-прокладки Гладковський та інші учасники схеми заробили як мінімум 250 млн грн.

У наступному розслідуванні стало відомо, що вже сам Олег Гладковський отримав відкат $30 тис. за поставку деталей для ремонту в Україні літаків Національної гвардії Казахстану. Цю суму Гладковський отримав за поставки висотомірів для літаків. Поставку організував партнер сина Гладковського, вартість угоди склала 14,4 млн гривень.

Через суспільний резонанс розслідування 4 березня тодішній президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони.