Bihus.Info: Гладковський отримав відкат $30 тис. за поставку деталей для ремонту казахських літаків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський отримав відкат $30 тис. за поставку деталей для ремонту в Україні літаків Національної гвардії Казахстану. Про це йдеться у розслідуванні журналістів Bihus.Info.

Цю суму, за словами журналістів, Гладковський отримав за поставки висотомірів для літаків. У серпні 2016 року тодішній голова «Укрспецекспорту» Павло Букін, який зараз очолює «Укроборонпром», звернувся до партнера сина Гладковського Віталія Жукова з пропозицією організувати закупівлю. Вартість угоди склала 14,4 млн гривень. 80% авансу «Укрспецекспорт» перерахував компанії Жукова «АН Сервіс» відразу.

Журналісти оприлюднили переписку Жукова та сина Гладковського Ігоря. Згідно з нею, $10 тис. від цього авансу отримав Букін, а $30 тис. — сам Олег Гладковський.

YouTube / BIHUS info

Вказані висотоміри доставили в Україну в січні 2017. «АН Сервіс» вказала їхню вартість у 11,85 млн грн, а привезла деталі з ОАЕ. Тамтешня фірма-відправник «Double Power FZE» оформила їх на експорт як «запчастини для цивільних вертольотів». «Сама компанія Double Power FZE придбала їх в іншої фірми з тих самих ОАЕ, яка, в свою чергу, купувала їх уже безпосередньо у російської “прокладки”», — йдеться у розслідуванні журналістів. Вартість вантажу в ОАЕ складала близько $90 тис.

З Москви вантаж, за даними Bihus.Info, вилітав з ціною приблизно $85 тисяч. «Це означає, що насправді висотоміри коштували в 7 разів дешевше, аніж державний концерн люб’язно заплатив за них Гладковському-молодшому з бандою», — йдеться у розслідуванні.

Посилаючись на документи і дані митниці, журналісти дійшли висновку, що «Укроборонпром» заплатив $580 тис. за товар, чиста вартість котрого складала близько $85 тис.

«Якщо додати реальні транспортні витрати — висотоміри можна було привезти в Україну за $120 тис. Тобто по-чесному — п’ятикратна переплата з all-inclusive у купівлі й доставці. А тепер давайте порахуємо прибуток організаторів схеми. Із $460 тис. переплати угруповання витратило 160 на організацію афери: переведення в готівку, транзитні фірми, розмитнення за завищеною ціною. Чистий прибуток склав $300 тис.», — підкреслили в розслідуванні.

  • 25 лютого журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з яким син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського є одним з організаторів схем із розкрадання в оборонному комплексі .Ці схеми принесли бенефіціарам щонайменше 250 млн грн, а серед фірм, які в них брали участь, називають колишній завод Петра Порошенка.
  • У понеділок, 4 березня Президент Порошенко заявив, що звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони.