«Ми продовжуємо не реформи Супрун, а правильні перетворення». Нова глава МОЗ Зоряна Скалецька дала велике інтервʼю виданню «Страна.ua» — переказуємо в шести тезах

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
«Ми продовжуємо не реформи Супрун, а правильні перетворення». Нова глава МОЗ Зоряна Скалецька дала велике інтервʼю виданню «Страна.ua» — переказуємо в шести тезах

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Нова міністр охорони здоровʼя Зоряна Скалецька дала перше інтервʼю на цій посаді виданню «Страна.ua». У ньому вона розповідає про звільнення старої команди своїх нових заступників та впровадження медреформи. Скалецька обіцяє реформувати «вторинку» (спеціалізовану медичну допомогу) й урівняти зарплати лікарів. Коротко переказуємо інтервʼю міністра.

Про стару команду. Була розмова [на зустрічі з Уляною Супрун] про важливі питання з керівниками директоратів [міністерства]. І вони сказали, що всі в понеділок [перший робочий день Скалецької] не вийдуть. Це їхній вибір, я подякувала їм за виконану роботу. У понеділок на робочому місці були тільки держсекретар і я. Мої заступники ще чекали офіційного призначення на посаду й не мали повноважень на підписи. Більшість людей, які при Супрун працювали в МОЗ, досі тут працюють. Наприклад, у пресслужбі начебто ніхто не звільнився. І ніхто нікого не звільняв.

Про своїх заступників. Я знала особисто Олену Симоненко за проєктами «Офісу реформ». Я її бачила в роботі. Те ж можу сказати й про [гендиректора медичної компанії «Мій лікар»] Андрія Семиволоса. Знаю його давно. [Керівника медичного центру сектора Офісу ефективного регулювання] Младену Качурець я теж знаю за навчанням у «Могилянці», вона моя студентка. Що стосується [хірурга, наукового співробітника Національного інституту хірургії і трансплантології імені О. О. Шалімова] Михайла Загорійчука, то нам потрібна була в команду людина з медичного співтовариства, яка знає англійську, і в якої немає поганих репутаційних історій. Рішення щодо призначень у МОЗ я ухвалюю сама. Мої заступники поки працюватимуть за дорученнями, в них не буде повної свободи дій.

Про продовження медреформи, розпочатої Супрун. Ми продовжуємо не реформи Супрун, а всі правильні перетворення, які реалізовували різні команди до нас. Однозначно має сенс використовувати й напрацювання команди Супрун. Зміни в фінансуванні «первинки» і «вторинки» та перерозподіл бюджетних коштів продовжуватимуться, але ризики для громадян ми мінімізуємо.

Про реформу «вторинки». Реформа «вторинки» поки ще сирувата для запуску. [У планах запуск реформи призначений] на квітень 2020 року. [Щоб почати реформу,] «вторинка» повинна перейти на комунальне некомерційне підприємство. У регіонах рішення [про реорганізацію районних лікарень у некомерційні підприємства] повинні ухвалити районні ради. Потрібно проводити серйозну роботу з місцевою владою, [тому що] деякі можуть заблокувати процес.

Про зарплати лікарів. У різних регіонах різна ситуація [з зарплатами лікарів первинної допомоги]. Зарплата [лікаря] 5—7 тисяч гривень при тому, що є і [лікарі, які отримують] 25 тисяч за ту саму кількість пацієнтів. Ми хочемо встановити нижню межу не менш ніж 30% від тарифу. Йдеться про 10 тисяч гривень [мінімальної зарплати для лікаря] попередньо.

Про поради у Facebook. Комунікацію з населенням я проводитиму, але не так, як це робила Супрун. Буду пояснювати, як правильно отримувати послуги сфери охорони здоровʼя. Як комунікувати з лікарем, про що в нього обовʼязково потрібно запитати на прийомі. Щоб не було так, що зʼїв смажену ковбаску, і всі старання лікаря та все лікування пішли нанівець, тому що на прийомі забули обговорити дієту.