«Чиновників» «ЛНР» Кобцеву і Дейнега розшукує СБУ. Вони сходили на українську територію, а їх не затримали. Чому — короткий розбір і карта

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
«Чиновників» «ЛНР» Кобцеву і Дейнега розшукує СБУ. Вони сходили на українську територію, а їх не затримали. Чому — короткий розбір і карта

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

У вівторок, 6 серпня, «5 канал» показав відео, на якому двоє представників «уряду ЛНР», виконувач обовʼязків «міністра» Владислав Дейнего і депутатка Ольга Кобцева, перебувають на підконтрольній Україні території, розмовляють з головою райдержадміністрації Станиці Луганської Юрієм Золкіним і погрожують журналістам. Після розмови Дейнего і Кобцева спокійно повернулися на окуповану територію. Чому їх не затримали українські правоохоронці, як вони потрапили на підконтрольну Україні територію та що відбувається на лінії розмежування біля Станиці Луганської, де розводять сили. Короткий розбір theБабеля.

Де була зустріч: на підконтрольній чи непідконтрольній території?

На українській. Лінія розмежування проходить по Сіверському Дінцю. Правий берег окупований, лівий контролює Україна. Поблизу Станиці Луганської береги зʼєднували кілька мостів, які підірвали бойовики: один у 2014 році, другий — у березні 2015 року, його зруйнували не повністю. Перед мостом, до річки, розташований український пропускний пункт, за річкою, на мосту, — пункт бойовиків. Міст частково відремонтували: поклали дошки і спорудили сходи. Цим мостом і ходили люди — це єдиний пропускний пункт у Луганській області. Зустріч відбулася на мосту, ближче до українського пункту пропуску. Важливо: Дейнего і Кобцева не проходили через український КПВВ.

А чому Кобцева та Дейнего тоді перейшли на нашу територію?

Кілька років українські військові та бойовики «ЛНР» намагалися домовитися про розведення військ і будівництво нового мосту. Розводити сили та засоби почали тільки наприкінці червня 2019 року. Бойовики свій пост не прибрали, а от українські військові, які раніше перебували біля мосту, відійшли від нього на 700—800 метрів углиб. Тому Кобцева та Дейнего змогли безперешкодно зайти на українську територію. Вони чекали біля свого поста главу місії ООН в Україні з прав людини Матильду Богнер, а потім побачили журналістів «5 каналу» на іншому кінці мосту. Після цього Дейнего та Кобцева пройшли міст, деревʼяні конструкції та ще, за оцінкою кореспондента Вікторії Ковальової, близько 50 метрів.

Карта розведення військ у районі пропускного пункту біля Станиці Луганської.

Як там опинився Золкін?

«5 канал» готував сюжет про розведення військ і розмінування території. За КПВВ в напрямку мосту знімальна група вирушила разом з головою райдержадміністрації Станиці Луганської Юрієм Золкіним. Він давав їм коментар і супроводжував до мосту як представник влади.

Чому Кобцеву і Дейнега не затримали, якщо вони в розшуку?

На відстані близько одного кілометра від лінії розмежування немає ніяких українських силовиків або правоохоронців. Тобто, незважаючи на те, що СБУ розслідує кримінальну справу стосовно Кобцевої і Дейнега, а вони перебувають у розшуку, їх нікому було заарештовувати. Але в СБУ заявили, що дії Дейнега та Кобцевої були провокацією, а «їхній арешт став би приводом для окупантів заявити про зрив Мінських угод і порушення перемирʼя».

Чи виконує та сторона Мінські домовленості?

Ні. Бойовики так і залишили свій блокпост із прапором на мосту, там регулярно перебувають двоє чоловіків у російському камуфляжі і знімають на камеру тих, хто проходить по мосту. Чи є у них зброя — невідомо. Згідно з Мінськими домовленостями, до початку ремонту мосту бойовики повинні прибрати блокпост, усю символіку «ЛНР», демонтувати укріплення.

Це укріплення бойовиків із прапором «ЛНР» досі стоїть.

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

Як розповідають двоє журналістів, які спілкувалися з Золкіним у різний час, за його інформацією, після розмінування на територію, підконтрольну Україні, тепер заходять з окупованої території «зелені чоловічки» в російському камуфляжі. Як розповів theБабелю волонтер Євген Васильєв, який був на мосту, на тому боці біля поста перебуває група чоловіків у цивільному одязі. Це можуть бути рикші, які допомагають літнім людям перейти по хиткому мосту, а можуть бути й бойовики зі схованою зброєю.