Нацгвардійця Віталія Марківа засудили в Італії за свідченнями єдиного очевидця. У його справі міг зʼявитися ще один — і про нього знала СБУ

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Нацгвардійця Віталія Марківа засудили в Італії за свідченнями єдиного очевидця. У його справі міг зʼявитися ще один — і про нього знала СБУ

NurPhoto / NurPhoto via Getty Images

У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули італійський журналіст Андреа Рокеллі та російський перекладач Андрій Миронов. За звинуваченням у вбивстві Рокеллі італійський суд засудив службовця Нацгвардії Віталія Марківа до 24 років вʼязниці. Прокурор побудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон — це журналіст, який був з Рокеллі, але залишився живим. Інших очевидців у процесі не опитували. Однак на місці загибелі Рокеллі перебував принаймні ще один свідок. Він воював на боці «ДНР» і під час обстрілу проїжджав повз групи Рокеллі на мотоциклі. Згодом його опитав агент СБУ, який передав свідчення своєму керівництву. За словами джерела theБабеля в Службі безпеки, очевидця так і не допитали, хоча він залишився жити на підконтрольній Україні території.

Служба безпеки України розслідує справу нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинуватили в убивстві італійського фотографа Андреа Рокеллі та засудили до 24 років увʼязнення, понад два роки — з жовтня 2016. До 2016 року справу розслідувала Донецька поліція. Це випливає з відповіді на запит theБабеля до СБУ.

«Слідчими органів безпеки здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом загибелі 24.05.2014 року під час артилерійського обстрілу громадянина Італії А. Рокеллі та громадянина РФ Миронова А. М. Вказане кримінальне провадження розпочато у травні 2014 року слідчими органів МВС України в Донецькій області, до листопада 2016 розслідування здійснювалося цим органом».

За даними джерела theБабеля в СБУ та контррозвідці, у справі є принаймні ще один прямий свідок, який перебував поруч з Рокеллі в момент його загибелі. Це сепаратист зі штабу тодішнього «міністра оборони ДНР» Ігоря Гіркіна. Під час обстрілу він проїжджав повз групу Рокеллі на мотоциклі разом зі ще одним пасажиром. Джерело спілкувалося зі свідком на непідконтрольній території України у 2014 році, через певний час після обстрілу.

«Є безпосередні свідки. Один з них проїжджав повз і потрапив під той же обстріл. На той час він служив у бойовиків. Він є родичем заступника начальника контррозвідки штабу Стрєлкова. Італієць з перекладачем їхали на машині, а цей їхав на мотоциклі. Він розповідав, як він відтягав його [тіло загиблого Рокеллі]».

Про ще одного чоловіка, який ховався під час обстрілу в ярі, де Рокеллі, журналіст Вільям Рогелон, перекладач Андрій Миронов і водій таксі сховалися від обстрілу, розповідав і сам Рогелон. Він вижив і став ключовим свідком в італійському суді.

«Ми залишалися на місці близько десяти хвилин. Ми наблизилися до поїзда і в цей момент з кущів біля поїзда вийшов чоловік. Він був у цивільному і в пляжних капцях. Він біг у нашому напрямку і кричав російською. Миронов нам переклав англійською, що у нього стріляли, і цей чоловік каже, що треба негайно забиратися».

Справа Марківа

  1. На горі Карачун перебувають 140 українських солдатів. Це єдина позиція української армії в окупованому бойовиками Ігоря Гіркіна Слов'янську. Серед 140 осіб — солдат Національної гвардії Віталій Марків.

  2. Італійський фотограф Андреа Рокеллі, французький журналіст Вільям Рогелон і перекладач росіянин Андрій Миронов найняли місцевого таксиста та поїхали фотографувати в район заводу Zeus Ceramica під Слов'янськом. Територію контролювали бойовики «ДНР». Почався обстріл: Рокеллі, Рогелон, Миронов і таксист сховалися в ярі. Рокеллі та Миронова вбило снарядом, Рогелон вижив.

  3. Віталія Марківа заарештували в аеропорту Болоньї. Його підозрювали в убивстві Рокеллі та Миронова. Нібито Марків передав дані про журналістів своєму командирові, а той відкрив вогонь. Рогелон, який вижив під час обстрілу, не дав прямих свідчень проти Марківа.

  4. Суд в італійському місті Павія засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Його визнали винним.

  5. Президент Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ і Генеральній прокуратурі терміново зайнятися поверненням Марківа в Україну.

  6. Представники української громади у США влаштували пікет під стінами генерального консульства Італії в Нью-Йорку та вимагали звільнити українського нацгвардійця Марківа.

В СБУ не відповіли на офіційний запит theБабеля, чи допитували вони свідків обстрілу і хто ці свідки, пославшись на таємницю слідства: «Відомості досудового розслідування не підлягають розголошенню».

«Бабель»

За словами джерела theБабеля, після відходу Гіркіна зі Словʼянська, свідок залишився жити на підконтрольній території Україні. «Він був не військовим, а цивільним, просто його родич опинився у штабі, тому він і пішов туди служити. Після відходу Гіркіна він залишився в Краматорську, його можна було брати, але ніхто цим не став займатися».

У СБУ зазначили, що «матеріали провадження не містять даних про причетність Марківа до обстрілу, внаслідок якого загинули іноземні громадяни». Італійська сторона не допитувала очевидця, який проїжджав на мотоциклі. Заступник генерального прокурора Євген Єнін в ефірі «Громадського» сказав, що Італія відмовилася від пропозиції ГПУ і СБУ створити спільну слідчу групу і провести експеримент на місці обстрілу.

За словами джерела theБабеля, італійська сторона хотіла обміняти Марківа на двох громадян Італії, які воювали на боці бойовиків. Ми відправили запити про те, чи є в Україні увʼязнені громадяни Італії.