Американський есмінець Carney зайшов до Одеського порту на час навчань НАТО. Ось як він виглядає зсередини (загрозливо та спокусливо)

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Американський есмінець Carney зайшов до Одеського порту на час навчань НАТО.  Ось як він виглядає зсередини (загрозливо та спокусливо)

Михайло Мельниченко / «Бабель»

В Одесі тривають міжнародні військові навчання НАТО Sea Breeze 2019. У них беруть участь три тисячі військових, 33 кораблі та 26 літаків із 19 країн. Навчання проводять на морі, у повітрі та на суші. У морських тренуваннях бере участь американський есмінець USS Carney — він входить до Шостого флоту ВМС США, який дислокується в Середземному морі. Кореспондент theБабеля Євген Спірін і фотограф Михайло Мельниченко побували на його борту і подивилися на оснащення корабля та людей, які ним керують.

Есмінцю ВМС США USS Carney 25 років. Він брав участь в операціях у Перській затоці, біля берегів Лівії та патрулював Середземне море. Зараз він дислокується в іспанському порту Рота — там розташована американська військова база. У Чорному морі есмінець уже вдруге: вперше він заходив в українські води рік тому, «для зміцнення флотів союзників і партнерів». Цього разу фрегат бере участь у навчаннях Sea Breeze 2019: в українських територіальних водах його команда відпрацьовує удари по ймовірних цілях у воді, під водою і в повітрі.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Carney пришвартований в Одеському порту. На борту в нього великий напис: «505 футів американської бойової сталі». Він розрахований на 345 людей, на кораблі живуть і працюють 300.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Капітанові фрегата Кену Пікарду на вигляд не більше за 35 років, він у білій формі та гладенько виголений. Пікард уже був в Одесі, на минулих навчаннях, але на посаді заступника капітана. Він із задоволенням проводить екскурсію і розповідає про озброєння корабля.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

— У носовій частині в нас 127-міліметрова гармата, вона стріляє по цілях на воді та на березі. Швидкість стрільби — 20 зарядів на хвилину. Ми тестуємо її кожного разу, коли виходимо в море. Коли стріляєш — корабель гойдається з боку в бік.

Поряд із гарматою розташовані шахти вертикального пуску ракет сімейства «Томагавк». На борту їх кілька десятків. По периметру фрегата стоять кулемети і торпедні апарати. У ходовій рубці працюють шестеро людей, тут розташовані панелі управління, системи навігації.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Просто під ходовою рубкою — пост керування стрільбою, в тому числі й ракетами «Томагавк». Командує «ракетниками» лейтенант Еллісон Енн, невисока японка років тридцяти. До служби на есмінці вона працювала в береговій охороні.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

— Завжди мріяла потрапити в Чорне море на бойовий корабель. Якраз розпочалися навчання. Мені пощастило працювати на Carney, я тут уже сім місяців. Зі мною служать 20 людей, кожен здатен приймати рішення в критичній ситуації, ніякі команди підтвердження з Вашингтона для цього не потрібні.

У хвостовій частини фрегата — вертолітний майданчик, на ньому встановлено тент, під тентом відпочиває екіпаж. Тут же рятувальні човни — вони стали в нагоді, коли екіпажу довелося рятувати мігрантів, які пливли через Середземне море. Есмінець час від часу бере участь у таких рятувальних операціях, але в Чорному морі в нього інші завдання.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

За словами командувачки Шостим флотом ВМС США віцеадмірала Лізи Франкетті, українські та американські моряки працюють разом, щоб зміцнити суверенітет країни: «США підтримують Україну, її суверенітет, виступають проти анексії Криму Росією та проти агресії Росії в Україні. Навчання — це свідчення нашого довгого партнерства».

Михайло Мельниченко / «Бабель»