«Россия 1» і NewsOne зібралися проводити телеміст, але нічого не вийшло. Що відбувається?

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Російський державний телеканал «Россия 1» та український NewsOne, що належить депутату від «Опозиційного блоку» і соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку, зібралися провести телеміст «для простих людей». В Україні спалахнула дискусія: чимало політиків висловилися проти, Вакарчук пікетував будівлю NewsOne, президент Зеленський закликав до спокою, СБУ попросила РНБО розібратися. Але пізніше керівництво NewsOne заявило, що скасовує телеміст через загрозу для своїх журналістів. theБабель зібрав усе, що зараз відомо.

Про телеміст із назвою «Треба поговорити» ввечері 7 липня повідомив російський телеведучий Дмитро Кисельов, відомий за своїми антиукраїнськими програмами на державному каналі «Россия 24». «Відверта розмова між простими людьми давно назріла», — заявив він.

Кисельов порівняв цю подію із телемостом між СРСР та США у 80-х роках, який вели Володимир Познер та Філ Донагʼю.

Телеміст був запланований на 18:00 12 липня та мав тривати дві години в ефірах NewsOne та «Россия 1». Ведучими з російського боку мали бути Марія Сіттель і Андрій Малахов, з українського — Василь Голованов і Олена Кирик. У NewsOne заявили, що вважають проведення телемосту з Росією «журналістським обовʼязком» і хочуть змусити політиків до прямого діалогу.

Хто виступив проти?

Низка українських політиків одразу заявили про те, що не підтримують проведення телемосту з Росією. Проти висловилися Петро Порошенко, Святослав Вакарчук, Юлія Тимошенко, Володимир Гройсман, Анатолій Гриценко (всі йдуть на вибори зі своїми політичними силами).

У «Європейській солідарності» заявили, що Петро Порошенко за свого президентства підтримав рішення РНБО, яким Рада внесла канали «Россия 1» і «Россия 24» до підсанкційних.

«Проведення телемосту — це умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, які підпадають під кримінальне розслідування», — йдеться в заяві.

Партія «Голос» Святослава Вакарчука опублікувала звернення до Ради національної безпеки і оборони, СБУ та президента Володимира Зеленського. «З країною-агресором треба розмовляти не за допомогою телемостів, а мовою санкцій і шляхом злагоджених дій європейської та міжнародної спільнот», — йдеться у зверненні «Голосу». Крім того, активісти «Голосу» прийшли з пікетом під редакцію NewsOne. Люди вимагали від керівництва каналу відмовитися від телемосту.

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко назвала телеміст «складовою гібридної війни проти України». «Зараз — саме той час, коли мають негайно діяти президент України, Рада нацбезпеки і оборони, Служба безпеки. Треба швидко та жорстко реагувати на спроби інформаційно атакувати Україну», — заявила вона.

«Громадянська позиція» Анатолія Гриценка заявила, що вважає «неприпустимим» такий телеміст. «Телеміст із російським пропагандистським каналом, який щодня принижує український народ і українську державу, паплюжить нашу історію, мову і культуру, який виправдовує російську агресію, анексію Криму й окупацію Донбасу, — ми вважаємо неприпустимим», — йдеться в заяві партії.

Екскомандир батальйону «Азов» і голова «Національного корпусу» Андрій Білецький звернувся до президента Володимира Зеленського і дав йому добу, «щоб не допустити такого ефіру». «Якщо за добу ви не впораєтеся або не захочете з цим справлятися, то ми радо візьмемо на себе ці обовʼязки. У нас є великий досвід. Я можу сказати одне: цієї ганьби в українському ефірі точно не буде», — заявив голова «Нацкорпусу».

Що сказав Зеленський?

Президент Володимир Зеленський заявив, що телеміст — «дешевий, але небезпечний піар-хід перед виборами», спрямований на розділення України. «Прошу вас зберігати спокій і не піддаватися на провокації. Наша реакція буде відповідною», — додав він.

Також він скликав нараду з цього приводу. Про це заявив його представник у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Як відреагувала СБУ?

Тимчасовий в. о. Служби безпеки Іван Баканов скликав засідання Ради національної безпеки й оборони. Там пообіцяли ухвалити рішення — ймовірно, про санкції щодо каналів «112 Україна» та NewsOne, які перебувають у санкційному списку РНБО з жовтня 2018 року.

Також СБУ направила листа керівникам медіахолдингу «Новости» (телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK). Керівників повідомили про відповідальність за проведення спільних заходів із телеканалом «Россия 1» та іншими мовниками, які перебувають під санкціями РНБО. Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення теж попросили повідомити NewsOne про відповідальність за порушення законодавства та умов ліцензії.

СБУ також попросила голову Верховної Ради на найближчому засіданні розглянути ситуацію із каналами «112 Україна» і NewsOne, поки Антимонопольний комітет не ухвалив рішення щодо порушення їхнім власником Тарасом Козаком антимонопольного законодавства. У відомстві запропонували дозволити Нацраді з питань телебачення та радіомовлення самостійно позбавляти ліцензії чи накладати штрафи на канали, які порушують законодавство.

Що сказали у Кремлі?

Офіційній Москві ідея телемосту сподобалася. Там заявили, що це виключно «ініціатива двох телеканалів», а російська влада — ні до чого.

«Попри всі політико-дипломатичні турбулентності між двома країнами, власне, спілкування народів двох країн ніхто не відміняв, це спілкування і прямо, і опосередковано триває», — підкреслив речник президента Росії Дмитро Пєсков.

Чому телемосту не буде?

Близько 13:00 8 липня телеканал NewsOne заявив, що скасовує телеміст «Треба поговорити». На каналі заявили, що «спроба організувати майданчик для обговорення неполітичних питань призвела до того, що проти нашого телеканалу почалася масована інформаційна атака».

«У звʼязку з інформаційною кампанією проти своїх журналістів, загрозою нападу на канал і використанням його імені у передвиборчій кампанії низки українських партій ми змушені припинити підготовку телемарафону «Треба поговорити», — підкреслили організатори телемосту.

Тим часом Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти NewsOne через плани провести телеміст із російським каналом. Як повідомив генпрокурор Юрій Луценко, йдеться про статті про державну зраду шляхом надання інформаційної підтримки підривній діяльності проти України. На допит уже викликали ведучого і генерального продюсера NewsOne Василя Голованова та власника каналу і депутата від партії «Опозиційний блок» Тараса Козака. ГПУ готує подання на арешт активів каналу.

Між іншим, в Росії не збираються відмовлятися від ідеї мосту. Холдинг ВГТРК заявив, що планує провести ефір «Треба поговорити!» у студії в Москві за участю російської та української сторін 12 липня.

«Телеміст із компанією NewsOne планувався для того, щоб прості люди, не політики, спробували, дивлячись в очі один одному, обговорити те, що обʼєднувало росіян і українців у минулому і обʼєднує в сьогоденні, — зазначили в пресслужбі. — Зі свого боку ми запрошуємо російських і українських учасників 12 липня, у пʼятницю, до студії телеканалу «Росія 1» в Москві. Тому що переконані: «Треба поговорити!»