На Майдані мітингували проти реєстрації Клюєва та Шарія кандидатами в депутати. Завтра ЦВК має її переглянути — фоторепортаж theБабеля

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
На Майдані мітингували проти реєстрації Клюєва та Шарія кандидатами в депутати. Завтра ЦВК має її переглянути — фоторепортаж theБабеля

Олег Переверзєв / «Бабель»

Другого липня Центральна виборча комісія (ЦВК) зареєструвала кандидатами у народні депутати Андрія Клюєва та блогера Анатолія Шарія. Обох розшукують правоохоронні органи: Клюєва — СБУ через підозру у незаконному перешкоджанні мітингам, привласненні майна та перевищенні влади. Шарія — поліція: йому інкримінують завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Третього липня активіст Роман Сініцин і депутат Мустафа Найєм скликали через Facebook людей на акцію протесту. Вона відбулась на Майдані Незалежності у Києві; прийшли близько тисячі людей. На мітингу були кореспондент theБабеля Тереза Лащук і фотограф Олег Переверзєв.

О восьмій вечора на Майдані Незалежності кілька хлопців запалюють фаєри та димові шашки. Так починається мітинг проти реєстрації кандидатами в депутати Верховної Ради колишнього глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва та відеоблогера Анатолія Шарія. Коли фаєри та шашки догорають, організатори мітингу роблять імпровізовану сцену на сходах біля тріумфальної колони. Вмикають техномузику, розбирають надруковані плакати: «Сєпарам не місце в Раді. Ми все бачимо», «Терпіти більше не можна», «Реваншуйте нах*й», та стають на сходах.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Серед організаторів акції — люди різних політичних поглядів: блогер Роман Сініцин, лідер праворадикальної організації «С14» Євген Карась, юрист Масі Найєм та його брат, депутат Мустафа Найєм.

Сініцин пояснює сотням людей, які вже зібрались під тріумфальною колоною: вони вийшли на Майдан, бо таких людей, як Анатолій Шарій та Андрій Клюєв, не повинно бути у виборчих списках. Зачитують слова вбитої активістки Катерини Гандзюк («триматись купи і горнутись один до одного»). Коли мікрофон передають Мустафі Найєму, група людей починає кричати: «Фу», «Ганьба».

Олег Переверзєв / «Бабель»

Мустафа Найєм намагається їх перекричати. Перелічує вимоги до влади, політичних партій та правоохоронних органів: відреагувати на рішення суддів, які, за його словами, допомагають людям з оточення Януковича; не об’єднуватись у коаліцію з колишніми членами Партії регіонів; не призначати на посади людей, що підпадають під люстрацію, навіть якщо Конституційний суд скасує Закон «Про очищення влади». Коли Найєм закінчує, на сходи підіймається жінка та вимагає передати мікрофон близькому до колишнього президента Петра Порошенка політологу Олександру Палію. Однак слова йому так і не дають.

О пів на дев’яту вечора біля триумфальної колони стоять вже близько тисячі людей. Деякі загорнуті у національні прапори. «Нас потихеньку годують лайном, його насипатимуть, поки ми будемо їсти», — один з мітингарів, молодий хлопець Павло Врублевський пояснює, чому прийшов на акцію.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Олег Переверзєв / «Бабель»

На площі багато політиків. Прийшов міністр інфраструктури Володимир Омелян. Він обурюється, що суди забороняють захід інвесторів в Україну, і наводить як приклад рішення Баришівського районного суду, яке призупинило ліцензію українського лоукостера SkyUp. Тут також міністр з питань євроінтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе, депутати від «Народного Фронту» Андрій Левус і Сергій Висоцький, кандидат у депутати від партії Святослава Вакарчука «Голос» Ярослав Юрчишин.

О дев’ятій вечора організатори дякують людям за те, що вони прийшли, та прощаються. Вони планують знову зустрітись у четвер вранці під Конституційним судом.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Вже після мітингу Мустафа Найєм написав на своїй сторінці у Facebook, що, за його інформацією, вранці ЦВК готова зібратися та переглянути реєстрацію Клюєва в депутати. Для цього їм потрібні докази від правоохоронного органу про те, що Клюєв з 2014 року жив у Росії, а не в Донецьку, як той сам заявляє. Найєм вважає, що такі докази ЦВК отримає та «прийме правильне рішення».