Нова космічна гонка: Джефф Безос та Ілон Маск борються за контракт NASA з колонізації Місяця. І тролять один одного в соцмережах

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Нова космічна гонка: Джефф Безос та Ілон Маск борються за контракт NASA з колонізації Місяця. І тролять один одного в соцмережах

«Бабель»

Увечері 9 травня глава Amazon Джефф Безос представив концепцію і прототип Blue Moon — багаторазового апарату для польотів на Місяць, який розробила його космічна компанія Blue Origin. Апарат повинен доставляти на супутник Землі вантажі та техніку. А Безос ставить перед собою завдання — підготувати інфраструктуру для колонізації космосу людьми. У цьому йому доведеться змагатися зі своїм конкурентом в освоєнні космосу — головою SpaceX Ілоном Маском, який уже встиг потролити новий проєкт Безоса. Обмін шпильками між ними в соцмережах відбувається не вперше. Тепер вони боротимуться за контракт NASA з відправки людей на Місяць до 2024 року — такий термін встановив американський уряд. Маск обіцяє презентувати свою нову ракету в червні 2019-го, а компанія Безоса ще минулої осені уклала угоду з NASA про підготовку апаратів для посадки на Місяць.

На презентації Джефф Безос сказав, що його головне завдання — «прокласти дорогу в космос для майбутніх поколінь». Для цього його компанія Blue Origin і розробила Blue Moon — безпілотний апарат для польотів на Місяць. Він повинен переносити до шести з половиною тонн вантажу й техніки, а також запускати супутники. Спеціально для нього створили новий двигун, який працює на суміші рідкого кисню з воднем. Запаси такого палива можна буде поповнювати з льодовиків, виявлених у місячних кратерах.

За словами Безоса, це черговий крок до створення на Місяці інфраструктури для колонізації космосу. Щоб проілюструвати свій задум, Безос знову звернувся до концепції автономних космічних колоній американського фізика Джерарда ОʼНілла — гігантські сфери або циліндри зі штучною гравітацією, придатні для життя людей і тварин, а також для вирощування земних сільськогосподарських культур.

На презентації були присутні представники NASA, перед якими 26 березня адміністрація президента Трампа поставила завдання — висадити людину на Місяць до 2024 року, на чотири роки раніше від запланованого терміну. І досягти цієї мети «у будь-який спосіб», зокрема із залученням приватних космічних компаній.

На цю заяву одразу ж відреагував глава SpaceX Ілон Маск і сказав, що зі своєю новою ракетою Starship його компанія може встигнути у пʼятирічний термін. Презентувати її він обіцяє вже в червні цього року.

«Ми можемо вкластися в терміни, але тільки тому, що ми почали три роки тому. Час повертатися на Місяць, цього разу — аби залишитися», — заявив Безос на презентації, звертаючись до представників NASA. Він нагадав про чергове успішне випробування компанією Blue Origin багаторазової ракети New Shepard для космічного туризму, а також про ракету-носій з великою вантажопідйомністю New Glenn, яку планують запустити до 2021 року.

Крім того, Безос не забув покритикувати свого конкурента Ілона Маска. Наприклад, ідею Маска про колонізацію Марса він назвав «планетарним шовінізмом», який «не має звʼязків з реальністю». Маск у боргу не залишився й іронічно прокоментував назву космічного апарата Безоса: «Припини дражнитися, Джеффе».

Blue Origin і SpaceX конкурують уже не перший рік, і Маск нерідко тролить Безоса у Twitter. Наприклад, минулого місяця Amazon оголосила про плани запустити понад три тисячі супутників, щоб забезпечити доступ до інтернету в найвіддаленіших куточках світу. У відповідь Маск назвав Безоса «імітатором», оскільки його компанія запустила аналогічний проєкт ще в 2018 році.

Одна з найгарячіших суперечок Безоса і Маска стосується першої в історії успішної посадки багаторазової космічної ракети. У листопаді 2015 року Blue Origin оголосила про вдале приземлення своєї ракети New Shepard. Але Маск розкритикував це досягнення, сказавши, що ракета піднялася тільки на суборбітальну висоту, тобто лише наблизилася до межі космосу. У відповідь Безос «привітав» Маска з провальною посадкою ракети Falcon 9.

SpaceX провела вже понад 70 результативних комерційних запусків на орбіту, зокрема вивела супутники та здійснила 15 успішних доставок вантажу на Міжнародну космічну станцію. Але з відправкою людей у космос компанія Маска цьогоріч зазнала невдачі: капсула Crew Dragon зруйнувалась під час випробувань наприкінці минулого місяця.

На рахунку Blue Origin Джеффа Безоса 11 вдалих запусків. Але компанія досі не вивела жодного апарату на орбіту і проводить тільки суборбітальні польоти. Проте Безос, схоже, всерйоз має намір поборотися з Маском за першість у «місячній гонці». У березні 2019-го стало відомо, що Blue Origin ще в жовтні минулого року підписала угоду з NASA про розробку середніх і великих комерційних систем для посадки на Місяць. Згідно з цим договором, NASA погодилося поділитися з компанією Безоса технічним аналізом та інформацією про потенційні посадкові майданчики на Місяці за 50 тисяч доларів.