29 років тому в космос запустили телескоп «Хаббл». З цієї нагоди він надіслав на Землю фото Крабоподібної туманності, а ми показуємо його найкращі знімки

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Двадцять четвертого квітня 1990 року американський космічний корабель «Діскавері» доставив на навколоземну орбіту телескоп «Хаббл». На його створення пішло вісім років і понад два мільярди доларів. З моменту запуску «Хаббл» передав на Землю понад мільйон унікальних знімків галактик, планет і зірок. Завдяки цим фотографіям учені змогли уточнити вік Всесвіту, підтвердити існування чорних дір, дізнатися, як зароджуються і вмирають зірки, і здійснити багато інших відкриттів. Ми зібрали найкращі знімки найкращого телескопа.

Вперше ідея створити великий космічний телескоп зʼявилася в 1946 році — астрофізик Єльського університету Лайман Спітцер опублікував статтю про переваги позаземної обсерваторії. Але до справи — проєктування телескопа — перейшли лише через 28 років. У 1974 астрофізики й інженери NASA провели перше засідання робочої групи. Фінансування від Конгресу США отримали ще через чотири роки, після чого телескоп почали конструювати.

Першою датою запуску був 1983 рік, але дедлайни довелося відкладати кілька разів. Спершу підвели графіки робіт зі зборки, і старт перенесли на три роки. А 28 січня 1986-го сталася катастрофа корабля «Челленджер», в якій загинули семеро астронавтів, і США призупинили польоти в космос на кілька років.

Космічний шатл «Діскавері» з телескопом «Хаббл» на борту стартував 24 квітня 1990 року і вже наступного дня вивів його на орбіту. Своїм імʼям телескоп зобовʼязаний американському астроному Едвіну Хабблу. У 20-х роках минулого століття він підтвердив, що крім галактики Чумацький Шлях, в якій розташована Земля, існують ще й інші.

На момент запуску загальний бюджет проєкту зріс з 400 мільйонів до 2,5 мільярда доларів. За ці гроші «Хаббл» обладнали надзвичайно дорогим і настільки ж точним устаткуванням: ширококутною і планетарною камерами, датчиками точного наведення і великим дзеркалом — 2,4 метра в діаметрі. Довжина телескопа — 13,3 метра, а його вага разом із приладами — близько 12,5 тонни.

З моменту виводу «Хаббла» на орбіту до нього пʼять разів відправляли космічні експедиції. Вони ремонтували телескоп і встановлювали нове обладнання. Останній раз «Хаббл» провідували у травні 2009 року.

За майже тридцять років телескоп зробив понад мільйон знімків зірок, туманностей, галактик і планет. Вони дозволили дослідникам здійснити важливі наукові відкриття і краще зрозуміти будову Всесвіту.

Спостереження «Хаббла» підтвердили теорію про надмасивні чорні діри в центрах галактик. На цій підставі вчені висунули гіпотезу, що повʼязує масу чорних дір і властивості галактики. Також вперше вдалося побачити, як зароджуються і вмирають зірки різних типів, і виміряти їхню масу.

За допомогою «Хаббла» вчені змогли уточнити вік Всесвіту — близько 13,7 мільярда років. У 1995 році «Хаббл» сфотографував ділянку неба (Hubble Deep Field) — на одному знімку виявилося понад три тисячі галактик різноманітних форм, кольорів і розмірів, віддалених від нас на мільярди років. На цьому фото є одиночні галактики і подвійні, цілі групи галактик і їхні скупчення.

У 2006 році астрономи за допомогою «Хаббла» вперше змогли спостерігати «темну матерію». Завдяки космічному телескопу вчені зробили фундаментальне відкриття: розширення Всесвіту не сповільнюється, як вважалося раніше, а навпаки, прискорюється, і простір заповнюється незрозумілою «темною енергією». За це відкриття астроном Адам Рісс у 2011 році отримав Нобелівську премію.

Завдяки «Хабблу» зʼявилися нові дані про планети Сонячної системи. За його допомоги вдалося відкрити два з трьох супутників Плутона. Телескоп зняв унікальний кадр зіткнення двох тіл у космосі: в 1994 році фрагменти комети Шумейкерів — Леві 9 врізалися в Юпітер. Крім цього, «Хаббл» зробив перший знімок планети за межами Сонячної системи.

Щороку до дати запуску «Хаббла» NASA публікує «святковий» знімок. До 29-ї річниці телескоп надіслав на Землю фото Південної Крабоподібної туманності із сузірʼя Центавра.

Новостворені зірки. Фото 2007 року.

ESA / Hubble images

Народження зірки в туманності Карина. Фото 2007 року.

ESA / Hubble images

Зірка V838 в сузір'ї Єдинорога пережила потужний вибух. Після вибуху її зовнішня оболонка раптово розширилася, зробивши цю зірку найяскравішою в усьому Чумацькому Шляху. Фото 2004 року.

ESA / Hubble images

Залишки наднової зірки в туманності Вуаль. Фото 2015 року.

ESA / Hubble images

Туманність Метелик в сузір'ї Скорпіона. Фото 2009 року.

ESA / Hubble images

Туманність Оріона. Фото 2006 року.

ESA / Hubble images

Туманність Кінська Голова в сузір'ї Оріона. Фото 2013 року.

ESA / Hubble images

Туманність Голова Мавпи в сузір'ї Оріона. Фото 2014 року.

ESA / Hubble images

Зіткнення галактик у Квінтеті Стефана. Фото 2009 року.

ESA / Hubble images

Галактика Вир у сузір'ї Гончі Пси. Фото 2005 року.

ESA / Hubble images

Зіткнення двох галактик (об'єкт Arp 273). Фото 2011 року.

ESA / Hubble images

Спіральна галактика Сомбреро в сузір'ї Діви. Фото 2019 року.

ESA / Hubble images

Лінзоподібна галактика Центавр A в сузір'ї Центавр. Фото 2011 року.

ESA / Hubble images

Галактика Андромеди — найближча до Чумацького Шляху велика галактика. Фото 2011 року.

ESA / Hubble images

Галактика Пуголовок у сузір'ї Дракона — унікальна спіральна галактика з перемичкою. Фото 2002 року.

ESA / Hubble images

Галактичний кластер Abell 370. Синім позначено поширення темної матерії в кластері. Фото 2006 року.

ESA / Hubble images

Знімок місця зіткнення комети Шумейкерів — Леві 9 з Юпітером. 16—23 липня 1994 року.

ESA / Hubble images

Південна Крабоподібна туманність. Фото 18 квітня 2019 року.

ESA / Hubble images