Якщо Голанські висоти ізраїльські, то Крим російський? Читачі WSJ сперечаються щодо рішення Трампа, а держсекретар США виправдовується в Сенаті

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Двадцять пʼятого березня США офіційно визнали суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. Ізраїль контролює ці території вже понад пʼятдесят років. Ізраїльська армія захопила Голанські висоти під час війни 1967 року, тому що звідти їх обстрілювала сирійська артилерія. Раніше вони належали Сирії, і жодна країна у світі не визнавала їх частиною Ізраїлю. The Wall Street Journal назвала рішення президента Дональда Трампа реальним поглядом на сучасну ситуацію на Близькому Сході. А читачі влаштували велику дискусію з цього приводу. Одні проводили паралелі з окупацією Криму та говорили, що Трамп де-факто підтримав ідею, що «загарбник може зберегти захоплене». Інші називали аналогію некоректною, оскільки Сирія першою напала на Ізраїль, а Росія захопила український Крим, «виходячи з власних інтересів». Суперечка перейшла й на державний рівень. Девʼятого квітня держсекретар США Майкл Помпео заявив у Сенаті, що анексія Голанських висот і Криму — це абсолютно різні ситуації. Росія окупувала Крим, хоча жодної загрози з боку України не було, а Ізраїль захопив Голанські висоти, обороняючись від Сирії. theБабель коротко переказує перебіг цієї дискусії та аргументи її учасників.

Двадцять першого березня американський президент Дональд Трамп написав у Twitter про те, що «настав час для США повною мірою визнати ізраїльський суверенітет над Голанськими висотами».

Того ж дня The Wall Street Journal проаналізувала заяви Трампа. У статті йшлося про те, що американські переговорники десятиліттями розглядали Голанські висоти як територію, яку Ізраїль поверне Сирії в межах широкого мирного договору. Але в Сирії з 2011 року триває громадянська війна, і цей сценарій стає все менш імовірним. Якби Ізраїль не контролював Голанські висоти, то там могло б закріпитися якесь терористичне угруповання, наприклад «Ісламська держава». Це рішення також є своєрідним посланням Росії, яка підтримує сирійського президента Башара Асада: США визнають, що «громадянська війна змінила сирійську реальність, і повернення до кордонів 1967 року більше неможливе».

Стаття викликала суперечки серед підписників видання. У кінці березня The Wall Street Journal опублікувала кілька листів читачів, які вступили в дискусію. В одному з них Джозеф Лоурі пише, що «надаючи підтримку Ізраїлю, і президент Трамп, і газета The Wall Street Journal підтримують ідею про те, що загарбник може зберегти захоплене». І те, що в Сирії триває громадянська війна, «не дає Ізраїлю право красти території у сусіда».

Лоурі проводить паралелі з окупацією українського Криму Росією в 2014 році та конфліктом на Донбасі, а також із захопленням Китаєм невеликих островів у Південно-Китайському морі. «Схвалення захоплення Ізраїлем територій підкріплює твердження Росії про те, що українські території, захоплені російськими «сепаратистами», тепер належать Росії, як і Крим», — пише він.

Після цього полеміка розгорнулася не лише навколо статті WSJ, але й щодо позиції Лоурі. Восьмого квітня видання опублікувало нові листи читачів. Мартін Ліпсон пише, що проводити паралелі між захопленням Голанських висот Ізраїлем і анексією Росією Криму — «все одно що порівнювати яблука з апельсинами». Адже Ізраїль зайняв Голани «внаслідок агресивної війни на знищення, розпочатої проти нього Сирією та її арабськими союзниками». А Росія окупувала Крим, «виходячи зі своїх державних інтересів, а не через агресивну війну проти неї».

Девʼятого квітня ця дискусія продовжилася вже на державному рівні. Виступаючи на слуханнях у Сенаті, держсекретар США Майкл Помпео заявив про те, що неможливо порівнювати визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами з анексією Криму Росією. За його словами, Ізраїль захопив Голани, захищаючись від нападу Сирії, але «Росія не оборонялася, а обрала момент, щоб захопити територію у народу, який не становив для неї жодної загрози».