11 днів до другого туру. У штабі Порошенка для перемоги над Зеленським придумали три тактичних кроки та жодної стратегії

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
11 днів до другого туру. У штабі Порошенка для перемоги над Зеленським придумали три тактичних кроки та жодної стратегії

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Напередодні другого туру президентських виборів у кандидата Петра Порошенка немає стратегії перемоги над конкурентом Володимиром Зеленським. Є лише набір з трьох тактичних кроків, які запропонував його політтехнолог Ігор Гринів. Розрив між кандидатами перевищив 15 процентних пунктів, і у штабі не впевнені, що його вдасться скоротити, а тактичні кроки спрацюють. Кореспондент theБабеля Марія Жартовська поговорила з трьома джерелами (членами фракції «БПП», один з яких працює в передвиборчому штабі) і розповідає, як чинний президент розраховує виграти.

Увечері 8 квітня президент Петро Порошенко зібрав депутатів свого блоку в партійному офісі на вулиці Лаврській, у центрі Києва. Разом з ним на зустріч приїхав премʼєр-міністр Володимир Гройсман. Виступаючи перед 120 депутатами, Порошенко впевнено говорив, що «перемога буде за нами», що він усвідомив помилки та попрацював над ними, скоро внесе закон про імпічмент президента і звільнить кількох ключових чиновників. Кого конкретно — не уточнив, але згадав про глав Херсонської та Одеської облдержадміністрацій Андрія Гордеєва та Максима Степанова. У відповідь Гройсман пообіцяв, що на засіданні Кабміну 10 квітня міністри підтримають їхнє звільнення.

Частину виступу Порошенко присвятив своєму конкуренту — Володимиру Зеленському.

«[Порошенко робив] натяки, що президентом України і верховним головнокомандувачем може стати людина з наркотичною залежністю, що він некомпетентний. Що, якщо він переможе, з країни підуть інвестори, і пік виплат за позиками припаде на його президентський термін», — розповідає один із депутатів фракції, який був на зустрічі та попросив не називати його імʼя. Інший учасник зустрічі говорить, що Порошенко анонсував швидку появу «негативу» про Зеленського, але в деталі не вдавався.

Під «негативом» — розповідають відразу кілька близьких до Порошенка джерел — мається на увазі наркотична залежність Володимира Зеленського. Тезу про те, що Зеленський — наркоман, педалює передвиборчий штаб Порошенка; на це натякає і сам президент у публічних виступах. «Це «креатив» Гриніва та Порошенка», — говорить співрозмовник theБабеля у штабі. Цей «креатив» — лише один з трьох тактичних кроків, які збирається здійснити чинний президент напередодні другого туру.

Головну ставку команда Порошенка зробить на вже знайомий слоган «Або Порошенко, або Путін». Девʼятого квітня він зʼявився на листівках і рекламних щитах у декількох містах. Ідея, як розповідає член штабу Порошенка, належить політтехнологу президента Ігорю Гриніву. Гринів, за словами джерела theБабеля, очікував, що Зеленський випередить Порошенка не більш ніж на шість процентних пунктів (22 відсотки проти 28). Коли зʼявилися офіційні результати, невдачі списали на розслідування щодо «Укроборонпрому». «Тепер цілісної стратегії на другий тур немає. Є набір тактичних кроків від Гриніва», — розповідає член штабу Порошенка.

Третій і останній тактичний хід кампанії — оновити образ чинного президента. Він повинен визнати помилки, залучити молодь, піти в соцмережі та пообіцяти нові обличчя у владі. Відразу після першого туру Порошенко завів Telegram-канал, зустрівся з представниками громадських організацій і майже під час кожного публічного виступу говорить про те, що зрозумів свої помилки та готовий їх виправити. Президент знімає відеоролики зі зверненнями до свого конкурента та виборців, намагаючись не поступатися за креативом сценаристам команди Зеленського.

Дві електоральні проблеми Петра Порошенка

  1. Від кандидатів, які вибули, голоси більше перетікають до Зеленського. Пояснює один з членів штабу: «Від електорату Тимошенко ми отримуємо приблизно 40% голосів, Зеленський — 60%. Від Гриценка — приблизно навпіл. В електораті Бойка наших 5%, 70% — Зеленського. Електорат Руслана Кошулинського перетікає до нас, а інші не йдуть на вибори».

  2. «Перекіс» явки на виборах у регіонах: cхід і південь у першому турі проголосували активніше ніж захід, базовий регіон президента. У другому турі, сподіваються у штабі, напередодні Пасхальної неділі до країни «повернуться «заробітчани» і підтримають Порошенка».

Американський політтехнолог Джейсон Смарт, який спеціалізується на Південній Америці, Азії та країнах Європи, зокрема на Україні, каже, що це правильна стратегія. «[Порошенку] залишається тільки ризикувати, що він і робить: здає аналізи, запрошує опонента на стадіон. Він повинен показати, що не боїться грати на полі Зеленського, що готовий воювати».

У штабі Порошенка сумніваються, що до 21 числа президент зробить те, чого від нього вимагають насамперед — звільнить чиновників, які фігурували в гучних скандалах, наприклад Сергія Семочка. Закінчилися нічим і переговори команди президента з тими кандидатами, які вибули в першому турі: у штабі розповідають, що президент намагався розмовляти і з Анатолієм Гриценком, і з Ігорем Смешком. На представників Юлії Тимошенко та Юрія Бойка виходили переговорники, але домовитися не вдалося ні з ким. Зараз моделювання другого туру, за даними штабу Порошенка, дає президентові 35 відсотків, а Зеленському — 65.

Основна задача президента — змусити суперника багато говорити публічно, в ідеалі — на дебатах і якомога раніше. Тоді, якщо Порошенко переможе, штаб матиме час, щоб масштабувати перемогу у ЗМІ та соцмережах. Офіційна дата дебатів — 19 квітня, напередодні дня тиші — для такого завдання не підходить.