У новому сезоні «Слуги народу» «Петро Порошенко» влаштовує переворот, а «Юлія Тимошенко» розвалює країну. Ми подивилися перші дві серії і не зʼїхали з глузду

Автори:
Євген Спірін, Сергій Пивоваров
Дата:
У новому сезоні «Слуги народу» «Петро Порошенко» влаштовує переворот, а «Юлія Тимошенко» розвалює країну. Ми подивилися перші дві серії і не зʼїхали з глузду

YouTube / Слуга народа

Вчора, 27 березня, на каналі «1+1» вийшов третій сезон серіалу «Слуга народу», який виробляє «Студія «Квартал 95» Володимира Зеленського. Кандидат у президенти Володимир Зеленський грає в ньому головну роль. Якщо в попередніх двох сезонах головні герої не мали очевидних прототипів, то в третьому вони списані з українських депутатів, олігархів і чинного президента. У серіалі є «двійники» Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Ріната Ахметова, Юрія Бойка та Юрія Луценка — у них інші імена та прізвища, але впізнати їх нескладно. theБабель подивився перші дві серії нового сезону (і не зʼїхав з глузду). Ось як там показані головні конкуренти Зеленського на виборах президента, перший тур яких відбудеться в неділю. (Спойлери! Багато спойлерів!!!)

До вечора четверга, 28 березня, на YouTube-каналі «Студії «Квартал 95» доступні перші дві серії третього сезону «Слуги народу». Перша починається з того, що Василь Голобородько опиняється у вʼязниці, та показує президентство бізнесмена Сурікова. Друга — президентство Жанни Борисенко, яка змінила попереднього главу внаслідок чергового «майдану». Очевидний прообраз Сурікова — Петро Порошенко.

  • Суріков — бізнесмен. Він володіє корпорацією з виробництва молока, при цьому в нього непереносимість лактози. Порошенко володіє корпорацією «Рошен», у якої немає діабетичної лінійки, і він не їсть солодке.
  • Магазини Сурікова «розташовані біля кожної станції метро». Це відсилання до магазинів «Рошен».
  • Суріков говорить, що передав бізнес у сліпий траст, але насправді не передав. Петро Порошенко в 2016 році заявив, що передав «Рошен» у сліпий траст.
  • Суріков володіє телеканалом, який називається «Третій». Порошенко володіє «Пʼятим» телеканалом.
  • Суріков летить у відпустку на Мальдіви. У 2018 році журналісти «Схем» дізналися, що Порошенко літав на Мальдіви, причому таємно.
  • Суріков пропонує корупційну схему «Амстердам+» олігарху Маматову: в Росії купують вугілля і завозять через Амстердам як куплене в ПАР. Це відсилання до формули «Роттердам+», яка діє з березня 2016 року. За цією формулою розраховується вартість електроенергії, яку ТЕС виробляють з вугілля. Більшість потужностей ТЕС, як і більшість видобутку вугілля, в Україні контролює холдинг «ДТЕК» Ріната Ахметова.
  • Суріков навіть жестикулює так само, як Порошенко.

Суріков постійно домовляється з депутатами й олігархами про відкати та схеми в міністерствах і каже, що для нього головне — це бізнес. Поки він відпочиває на Мальдівах, у країні починається революція. Суріков вимагає розігнати та розстріляти новий «майдан». Олігархи записують його гнівну промову на відео і зливають на телеканали. Сурікова скидають.

Далі починається пародія на одразу кількох політиків. На телешоу вривається Жанна Борисенко. Очевидний прообраз Борисенко — Юлія Тимошенко. Вона підбиває зал скандувати: «Васі — волю!», телефонує до вʼязниці, де сидить Голобородько, і радісно кричить: «Вася! Вася!» Це алюзія на знаменитий дзвінок Арсенія Яценюка самій Тимошенко.

  • Борисенко робить багато популістських обіцянок: знизити тарифи вдвічі, підняти зарплати, побудувати дешеве житло. Тимошенко обіцяє знизити тарифи на газ у два рази.
  • Борисенко весь час думає про свою зачіску, мову та вбрання. Вона звертається до українців з характерною тремтячою інтонацією Тимошенко.
  • Борисенко в одній зі сцен кричить: «Я — президент, а не вошивий премʼєр-міністр!» Юлія Тимошенко двічі була премʼєр-міністром і вже втретє балотується в президенти.

Борисенко домовляється з олігархами, ділить з ними бюджет, не справляється з обіцянками та починає безконтрольно друкувати гроші. В Україні починається гіперінфляція, люди знову виходять на «майдан». Владу захоплюють військово-національні дружини (прототип — «Національні дружини» і «Національний корпус» Андрія Білецького), депутатів саджають у вʼязницю. Слоган дружин — «Воля, прізвище, країна» — відсилання до слогану кампанії Порошенка «Армія, мова, віра».

У кінці другої серії Голобородько виходить із вʼязниці та стає президентом. Після Борисенко країна поділена на безліч маленьких республік: Луганська і Донецька області обʼєдналися і називаються SSSR, у Криму — емірат. Герой Зеленського каже: «України більше немає».

YouTube / Слуга народа