«Покажіть нам відрубані руки, ноги, голови». «Азовський рух» провів акцію під АП та закидав поліцейських свинями — репортаж

Автор:
Євген Спірін
Дата:

«Національний корпус», «Національні дружини», ветерани війни на Донбасі з полку «Азов» 16 березня зібралися на Майдані Незалежності на акцію «Свинарчуків Порошенка за грати». Опівдні почався мітинг, на якому з трибуни виступали учасники руху, а потім колона з 3 000 людей вирушила під Адміністрацію президента, щоб передати свої вимоги посадити причетних до схем розкрадання в оборонній сфері. Біля адміністрації вони наткнулися на кордон з поліцейських і закидали їх іграшковими свинями. Розповідаємо, як це було.

Майдан, 12:00

На годиннику 12:00, йде дощ. На Майдані Незалежності близько 500 людей: частина з них у куртках «Нацдружини» та «Нацкорпус», частина — просто в чорній одежі, зі схованими за балаклавами обличчями. Деякі тримають в руках банери з написами «Вимагаємо припинити торгівлю на крові» та прапори України. Більшість із тих, хто прийшов на акцію, ховаються від дощу в переході та пʼють каву. Навпроти стели встановили невелику сцену. Біля неї стоїть автівка з великими динаміками. З них волає українська музика: марші, націоналістичні пісні та «Океан Ельзи». На сцені працівник Центрального штабу Цивільного Корпусу «Азов» Олександр Алфьоров.

— Друзі, спеціально для нас сьогодні перекрили центральну вулицю столиці, то ж, я прошу, підходьте ближче до сцени, за декілька хвилин ми розпочинаємо нашу акцію. В нас дуже просте питання до президента: в якому музеї корупції можна побачити відрубані руки, ноги та голови тих всіх Свинарчуків, які крадуть у нашої держави?

Олег Переверзєв / «Бабель»

Натовп під дощем повільно рухається з-під стели до сцени. З боку McDonalds підходить колона: 50 людей в чорному з жовтим скотчем на руках. З іншого боку, від «Укрпошти», йдуть пенсіонери з квітами в руках. Їх теж близько 50 людей. Попереду бабця в помаранчевому пальті.

— От нехай Гонтарева приїде з Європи та поверне нам наші гроші.
— Нащо вам квіти?

— Щоб ти запитав.

Олег Переверзєв / «Бабель»

На «Глобусі» розгорнули банер «Свинарчуків Порошенка — за ґрати!» та підпалили димові шашки жовтого і блакитного кольорів. Ведучий Олександр Алфьоров кличе на сцену активіста «Нацкорпусу» з Дніпра Дениса Котенка.

— Зараз вийде ветеран російсько-української війни, справжній герой, 20-річний Денис Котенко.

— Насправді, мені 22, але яка різниця.

Потім на сцені ще виступають різні лідери осередків «Нацкорпусу», помічниця Надії Савченко, дисидент Степан Хмара. Він закликає брати під контроль усі аеропорти країни відразу після виборів.

— Порошенко відразу захоче втекти. Необхідно його спіймати і судити.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Останнім виходить лідер руху Андрій Білецький, він довго розказує про корупцію, про президента Порошенка та про боротьбу з махінаціями в оборонній сфері.

— А зараз усі ми вирушаємо під АП, щоб таки передати наші вимоги президенту. Я звертаюсь особисто до нього. Якщо сьогодні не сядуть Свинарчуки, завтра сядете ви.

На Майдані в цей час більше 3000 людей.

Марш через Європейську площу, 13:00.

Натовп шикується та вирушає під Адміністрацію президента через Європейську площу. При цьому, дорога не перекрита, люди блокують рух, через це на Хрещатику утворився довжезний затор. Люди йдуть просто вздовж авто. Чоловік із фотоапаратом та жінка з плакатом сперечаються.

— От, було б як у Румунії: вони взяли й розстріляли свого корупціонера-президента [ймовірно, йдеться про Ніколае Чаушеску].

— А що в Румунії? От ви були там? Так я вам розкажу. Там геї ходять маршем по центральній вулиці.

— Що мені ті геї, нехай ходять. А от президента розстріляли.

— Ну, то їдь в свою Румунію!

Олег Переверзєв / «Бабель»

Попереду натовпу їде автомобіль з динаміками. Хтось кричить у мікрофон: «Якби був живий Кузьма, на концерти якого ви всі ходите, він би такої ганьби не стерпів. Але Кузьму вбили!» Періодично натовп скандує «Слава Україні! Героям слава!»

Олег Переверзєв / «Бабель»

Колона розтягується від Будинку профспілок до Кабміну. Будівлю охороняють поліцейські та Національна гвардія. Чоловік з гумовою свинею в руках кричить до них: «Поліція з народом, а мусора з уродом, шо не ясно?» Правоохоронці не реагують.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Попереду колони несуть плакат: «Свинарчуків — за ґрати!» та банер, на якому Порошенко за решіткою в тюремній робі. Хтось починає кричати «Банду геть!», натовп підхоплює. Порошенко на банері дуже схожий на Януковича з наліпок часів Майдану. Поліція намагається перекривати дорогу по ходу руху людей. На розі Інститутської, біля офісу партії «5.10» колона зупиняється.

— Свинарчуків?

— За ґрати!

— Свинарчуків?

— За ґрати!

— Слава Україні!

— Героям слава!

— Слава нації!

— Смерть ворогам!

Зʼявляється кілька мішків з іграшковими свинями. Вони різні: гумові, мʼякі, герої гри «Angry Birds». Люди кидають свиней в будівлю «5.10».

Адміністрація президента, 14:00.

Біля Адміністрації кілька кордонів з поліції, вантажівки з написом «Курсанти», паркан. Першою підʼїжджає авто з ведучим. Навпроти нього встановлюють величезну рогатку. Кілька секунд — і іграшкові свині летять прямо в каски поліцейських.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Чоловік у жовтій жилетці з написом «Поверніть Гонтареву з Європи» провокує працівників поліції та розмахує перед їхніми обличчями іграшковою свинею.

— А таку свиню бачили? Га? В нас багато свиней!

Альфьоров на даху автівки.

— Попереджаю, ми поводимося культурно і не провокуємо.

Хтось кричить: «У нас ще є свині!»

Нова хвиля іграшкових свиней летить у правоохоронців. Вони влучають у шоломи, відскакують та пищать. Близько 15:00 акція закінчується. Цього разу обійшлося без бійки та сутичок. Люди розходяться в напрямку метро. Хтось іде на Інститутську, а хтось нижче, на Майдан. Чоловік з довгою бородою в парці з символікою «Нацкорпусу» каже в телефон: «Усім, кого побачиш із наших, так і перекажи: хто на автобус не прийде, той в Одесу не їде».

Поліцейські залишаються охороняти Адміністрацію, стоячи по коліна в свинях. На шляху до метро хлопці знімають шеврони та наліпки «Нацдружин».

— Якось екшену замало. Як думаєш, вечеряти будемо?

— Не знаю. Де б іще сортир знайти, бо зараз буде мені екшен.

Олег Переверзєв / «Бабель»