Екс-адвокат Трампа дав свідчення в Конгресі. Тепер ми знаємо, що президент США називав темношкірих «дурними», підкуповував порнозірок і погрожував людям

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Екс-адвокат Трампа дав свідчення в Конгресі. Тепер ми знаємо, що президент США називав темношкірих «дурними», підкуповував порнозірок і погрожував людям

Chip Somodevilla / Getty Images

Колишній адвокат президента Дональда Трампа Майкл Коен дав свідчення в комітеті палати представників Конгресу США. У грудні 2018 року Коена засудили до трьох років вʼязниці. Він винен у порушенні законодавства про вибори та махінаціях у банківській сфері. Тепер же Коен давав свідчення про Трампа. Слухання тривали кілька годин із перервою і перетворилися на боротьбу між республіканцями та демократами. Перші намагалися дискредитувати Коена, другі — зʼясувати, наскільки сам Трамп причетний до злочинів Коена. Ось десять основних тез із його свідчень.

Перед початком слухань голова комітету Елайджа Каммінгс пояснив, чому його комітет попросив Коена дати свідчення. «Президент зробив багато власних заяв, і тепер американський народ має право почути іншу сторону. Нехай Коен дасть свідчення, а ви робіть свої висновки».

Коен склав присягу, поклявся говорити правду і пояснив, що минулого разу брехав Конгресу, тому що захищав Трампа, а цього разу скаже правду, щоб докопатися до істини. Республіканці у відповідь закликали не слухати лжесвідка. Коен почав давати свідчення.

Трамп керував проектом «Башта Трампа» в Москві. «Трамп знав і керував переговорами з Москвою протягом усієї кампанії та брехав про це. Він також брехав про це, тому що збирався заробити сотні мільйонів доларів на московській нерухомості». За словами адвоката, Трамп з 2016 року періодично питав його, як ідуть справи в Росії. У проекті брала участь уся сімʼя Трампа.

Доказів змови Трампа та Росії немає. «Порушувалися питання про те, чи знаю я про прямі докази змови Трампа і Росії. Я не знаю». Але адвокат додав, що у нього «є свої підозри».

Трамп заздалегідь знав про злам серверів Демократичної партії напередодні виборів. «У липні 2016 року, за кілька днів до зʼїзду Демократичної партії, я був у кабінеті Трампа. Він подзвонив Стоуну й увімкнув гучний звʼязок. Стоун сказав, що щойно говорив з Джуліаном Ассанжем, і за кілька днів станеться величезний витік електронних листів». Трамп на це відповів: “Чудово”». Витік нашкодив кампанії суперниці Трампа — Гілларі Клінтон.

Трамп платив своїм коханкам за мовчання. Коен підтвердив, що Трамп просив його заплатити 35 тисяч доларів порнозірці за те, щоб вона мовчала про роман із президентом. Ця інформація могла б вплинути на передвиборчу кампанію Трампа. При цьому сам Коен брехав Меланії та казав, що Трамп ніколи їй не зраджував.

Трамп — расист. «Одного разу він запитав мене, чи можу я назвати країну, якою керують темношкірі та яка б не була лайном. Це було за президентства Барака Обами». Трамп неодноразово відпускав жарти на адресу людей інших національностей і говорив, що темношкірі не будуть за нього голосувати, тому що «занадто дурні». Коен додав, що за зачиненими дверима Трамп ще гірше, ніж просто расист. Чиновник з департаменту будівництва Лінн Патон [працює на Трампа] засумнівалася в словах Коена і сказала, що як темношкіра вона б не працювала на расиста. Коен відповів: «Як син батька, який вижив у Голокості, я теж не мав на нього працювати».

Трамп купував негативні статті у ЗМІ до їхнього виходу. Коен сказав, що брав участь у кількох таких епізодах і купував критичні статті про Трампа до виходу, щоб не підривати репутацію під час президентської кампанії. Статті йшли в сміттєву корзину й ніколи не публікувалися.

Трамп доручав своєму адвокату погрожувати конкурентам. За словами Коена, він погрожував і залякував людей за наказом Трампа. Всього жертв було близько 500.

Трамп доручив Коену знайти підставного покупця і купити його власний портрет. У 2013 році Майкл Коен знайшов фахівця, щоб оцінити портрет президента Трампа. А потім підставний покупець придбав його за 60 тисяч доларів. Зробив він це за завданням Трампа, щоб картина увійшла в історію як найдорожчий портрет президента. Гроші на це Трамп видав зі свого фонду. А портрет тепер зберігається в одному із заміських клубів президента.

Трамп навмисно «роздмухував» свої грошові активи. Президент робив це, щоб потрапити в список Forbes. Трамп умисно завищував ціну на оренду в своїх приміщеннях і баланси страхових компаній, щоб здаватися багатшим.

Трамп не бив свою дружину Меланію. Коен вважає, що відеозапис, на якому президент США бʼє свою дружину, — фейк. «Трамп ніколи не вдарив би дружину, я так вважаю». За легендою, Трамп вдарив жінку в ліфті, де була відеокамера. Запис нібито продали на закритому аукціоні в 2016 році.