MARUV виграла Нацвідбір, але на «Євробачення» від України не поїде. Тому що часто виступала в Росії

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:
MARUV виграла Нацвідбір, але на «Євробачення» від України не поїде. Тому що часто виступала в Росії

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Співачка MARUV перемогла у фіналі Національного відбору «Євробачення», і в травні мала їхати представляти Україну в Тель-Авіві. Через постійні російські гастролі співачки розгорівся скандал. Спочатку їй висунули умову — скасувати всі концерти в Росії, і дали на це добу. Сама MARUV назвала умови контракту, який потрібно було підписати з «Національною суспільною телерадіокомпанією України», абсурдними. Сьогодні, 25 лютого, в НСТУ зібрали нараду, яка тривала більш ніж пʼять годин. За її підсумками контракт так і не підписали. MARUV на «Євробачення» не їде і представляти Україну не буде.

MARUV справді їздить до Росії?

Анна Корсун, співачка MARUV, перемогла в Національному відборі «Євробачення» і повинна була поїхати в Ізраїль представляти Україну. Співачка отримала найвищий бал від глядачів і стала переможцем першого півфіналу за сумою балів журі та телеглядачів.

Поки тривали півфінали, в українських ЗМІ почала поширюватися інформація про виступи MARUV у Росії.

За останні півроку співачка і справді частіше зʼявлялася на сцені в Росії, ніж в Україні: у червні 2018-го вона виступила на премії «Муз-ТВ» в московському «Олімпійському» і на FIFA Fan Fest — фестивалі вболівальників на Воробйових Горах, присвяченому Чемпіонату світу з футболу в Москві. У вересні — на конкурсі «Нова хвиля» в Сочі. Паралельно співачка давала сольні концерти в містах Росії, а після виходу альбому в вересні 2018-го почала гастролювати ще активніше й дала низку концертів у Москві, Санкт-Петербурзі, Краснодарі, Єкатеринбурзі, Геленджику, Казані та Мурманську. Крім того, MARUV брала участь у рейтингових шоу російського телебачення — від «Вечірнього Урганта» до «Камеді Клабу».

Facebook / MARUV

Тільки вона, чи й інші учасники відбору теж?

За тиждень до фіналу трьох його учасників — YUKO, MARUV і ANNA MARIA — активно обговорювали в соцмережах. Групу YUKO звинувачували в російському громадянстві солістки. Сестер ANNA MARIA — в тому, що вони відмовилися визнати Крим частиною України, а їхні батьки продовжили працювати в кримській владі після анексії півострова. А MARUV — у постійних гастролях у Росії.

У фіналі Нацвідбору ведучий Сергій Притула ставив конкурсантам питання. Солістку YUKO Юлію Юріну він запитав про гастролі в Росії та її громадянство. Співачка відповіла, що готова від нього відмовитися, а гастролі в Росії групі більше не цікаві.

Під час розмови з групою ANNA MARIA Притула сказав, що був неприємно здивований, коли дізнався, що їхні батьки працювали в окупаційнії владі, а у матері сестер навіть є російська медаль «За повернення Криму». Сестри відповіли, що за відчуттями опинилися в 30-х роках минулого століття, натякаючи на репресії в Радянському Союзі.

Соколовська Інна / УНІАН

MARUV теж запитали про гастролі в Росії. «Не всі чотири мільярди росіян погані, а музика взагалі повинна бути поза політикою. Такі питання краще ставити у Верховній Раді», — відповіла співачка. MARUV відбір виграла: глядачі дали їй найвищий бал, а серед членів журі більше набрала тільки група Freedom Jazz. Наступного дня після перемоги у відборі представники НСТУ казали, що MARUV може не поїхати представляти Україну в Тель-Авів. За ними як за організаторами конкурсу — останнє рішення.

А хто тепер проти її участі від України?

Перед початком відбору, до перемоги MARUV, голова правління НСТУ Зураб Аласанія написав, що майже всі учасники Нацвідбору повʼязані з Росією. Він допустив, що «Суспільне» в останній момент може призначити замість MARUV іншу кандидатуру. Так і сталося.

Проти участі MARUV висловився віце-премʼєр-міністр України Вʼячеслав Кириленко. Він назвав Нацвідбір «полем гібридної війни і спецоперацією Росії проти України».

Після перемоги у відборі MARUV повинна була укласти договір з НСТУ про свою участь у самому конкурсі, який проходитиме в Тель-Авіві. На момент виходу тексту стало відомо, що співачка не підписала контракт і більше не є представником України на «Євробаченні».

Соколовська Інна / УНІАН

Так чому MARUV не буде представляти Україну на «Євробаченні»?

PR-директорка «Суспільного» Вікторія Сидоренко написала, що одним із пунктів контракту було припинення гастрольної діяльності в Росії. На який термін — Сидоренко не вказала. Пізніше зʼясувалося, що йшлося про відмову від гастролей до проведення конкурсу у травні 2019 року та на три місяці після нього. На ознайомлення з контрактом співачці дали добу.

Уранці, 25 лютого, MARUV написала у своєму інстаграмі, що в неї намагаються вкрасти перемогу і не пустити на конкурс. Співачка сказала, що готова відмовитися від гастролей, але опублікувала кілька вимог НСТУ.

Наприклад, вказала, що організатори забороняють будь-які імпровізації на сцені, зокрема сідати на шпагат, не погодивши це з Національною телерадіокомпанією. Будь-яке відхилення від умов контракту, за словами співачки, загрожує штрафом у два мільйони гривень.

За умовами договору, вона повинна передати всі права на пісню «Суспільному», хоча зараз ними володіє компанія Warner Music Russia, яка і отримує прибуток від прослуховувань пісень MARUV на всіх стрімінгових сервісах.

За словами джерела в комісії щодо «Євробачення», на «Суспільному» протягом дня проходили наради за участю самої співачки. «Може бути все що завгодно. Але те, що вона написала про шпагат, — інсинуації. — Розголошувати умови контракту забороняється».

Виступ MARUV у фіналі Нацвідбору вже другий день очолює топ українського YouTube, за два дні відео зібрало один мільйон переглядів. Співачка досі не скасувала заплановані концерти в Росії. Найближчий її виступ має відбутися 28 лютого на премії «Звуковая дорожка» в Москві, а квитки на її перший сольний концерт, що відбудеться 6 квітня 2019 року у московському клубі «Известия HALL», досі можна купити за 600—1 200 гривень.

Увечері 25 лютого стало відомо, що представники НСТУ не досягли угоди зі співачкою MARUV, про що заявив очільник правління НСТУ Зураб Аласанія. Він сказав, що відбір викрив важливу проблему — концертну діяльність багатьох артистів у країні-агресорі, що і викликало такий суспільний резонанс. Щоб запобігти надмірній політизації конкурсу, НСТУ прописала у контракті пункт, який би тимчасово забороняв такі гастролі.

«Але не всі гарні українські виконавці готові бути гарними культурними дипломатами», — підсумував Аласанія.

«Суспільне» висунуло вимогу — відмова від гастролей у Росії до самого конкурсу і протягом трьох місяців після нього. Сторони не домовилися. 26 лютого «Суспільне» починає переговори з новим кандидатом.

Що після всього сказала MARUV?

Сама MARUV заявила, що відмова від концертів у Росії не була для неї принциповою: «Основні розбіжності викликали інші пункти договору, які, якщо я їх підпишу, стають для мене кабальними. Я — громадянка України, сплачую податки і щиро люблю Україну. Але я не готова виступати з гаслами, перетворюючи своє перебування на конкурсі на промо-акції наших політиків. Я — музикант, а не битка на політичній арені».