Якщо українські вибори вам здаються балаганом, подивіться на американські. Дональд Трамп ось-ось побудує стіну, а його суперниця пропонує побудувати комунізм

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Якщо українські вибори вам здаються балаганом, подивіться на американські. Дональд Трамп ось-ось побудує стіну, а його суперниця пропонує побудувати комунізм

Al Drago / Bloomberg via Getty Images

Майбутня зірка Демократичної партії Александрія Окасіо-Кортес запропонувала Конгресу «Новий зелений курс»: за десять років перевести всю економіку на «чисту» енергію і водночас гарантувати кожному жителеві США освіту, роботу, зарплату, пенсію і медичне обслуговування. Її ідеї підтримали чотири політики-демократи, які балотуються в президенти. Сам Дональд Трамп будує виборчу кампанію на обіцянці звести стіну на кордоні з Мексикою. Якщо Трамп зможе переобратися на другий термін, у його ворогів залишиться небагато шансів оголосити йому імпічмент або притягнути до кримінальної відповідальності.

До виборів президента США залишилося ще півтора року, але Дональд Трамп уже провів перше ралі своєї виборчої кампанії. Зробив він це у штаті Техас, в Ель-Пасо — місті, яке впритул примикає до мексиканського міста Сьюдад-Хуарес і відокремлене від нього стіною. На обіцянці звести стіну, судячи з усього, Дональд Трамп і будуватиме кампанію другого терміну. Поки він збирає десятки тисяч людей на стадіонах і виторговує у Конгресу гроші на будівництво, опоненти Трампа готуються переслідувати його юридичними методами.

У понеділок, 11 лютого, президент Дональд Трамп виступив на ралі в Ель-Пасо, штат Техас. Напис на банері: «Закінчи будувати стіну».

Adria Malcolm / Bloomberg

За американськими законами, чинному президенту не можна висунути звинувачення за кримінальною статтею. Тому прихильники Демократичної партії США розраховують на два варіанти розвитку подій: Трамп програє вибори, або спеціальний прокурор Роберт Мюллер доведе, що він діяв у інтересах Росії.

Спеціальний прокурор Мюллер розслідує справу про «змову» (collusion) членів виборчого штабу Трампа і російської влади вже майже два роки. Безсумнівно, це один з найзахоплюючіших сюжетів у новітній політичній історії Америки. У нього втягнуті десятки високопосадовців ФБР і міністерства юстиції, дипломати, колишні та чинні співробітники спецслужб трьох країн (США, Росії і Великої Британії), юристи, хакери та політтехнологи. На хвилі, яку неминуче підніме підсумкова доповідь Роберта Мюллера, демократи розраховують оголосити Дональду Трампу імпічмент.

Проблема (для демократів) полягає в тому, що з високою ймовірністю в доповіді Мюллера не буде прямих і явних доказів того, що Дональд Трамп діяв в інтересах Росії. Про це свідчать і аналіз розслідування Мюллера, і новини з сенатського комітету з питань розвідки: комітет веде своє, паралельне розслідування і не виявив доказів змови.

Залишається другий сценарій розвитку подій, за яким Дональд Трамп програє вибори. Якщо він не зможе обратися на другий термін, йому, швидше за все, висуне звинувачення прокурор Південного округу Нью-Йорка. Звинуватять Трампа (ймовірно) у тому, що в 2016 році він порушив законодавство щодо фінансування виборчих кампаній.

Перша виборча кампанія Дональда Трампа, його манера спілкування з опонентами і підлеглими, його туполобість у питаннях зовнішньої політики (добре описана в книзі «Страх» журналіста Боба Вудворда) і особливо його твіттер — все це за кілька років поляризувало Америку. Настрої тієї частини американського суспільства, яка голосує за демократів, і преси, що співчуває Демпартії, нещодавно висловила телеведуча Джої Бехар: «Ми відчайдушно прагнемо позбавити Трампа його крісла». Про те, якого напруження досяг антитрампізм, можна судити з того, наскільки безжально місяць тому медіа цькували учнів католицької школи зі штату Кентуккі, які опинилися у Вашингтоні. Прогріх підлітків полягав у тому, що вони вдягли «трампівські» кепки.

Виборці і медіа бажають позбавити Трампа його крісла настільки відчайдушно, що у кріслах губернаторів і в обох палатах парламенту неминуче зʼявляться його антиподи — політики, налаштовані так само радикально, але з протилежними поглядами. Один такий політик вже є у Палаті представників — це Александрія Окасіо-Кортес (АОК), обрана від одного з округів Нью-Йорка.

Александрії Окасіо-Кортес виповнилося 29 років. На посаду президента вона не зможе претендувати, доки їй не виповниться тридцять пʼять. При цьому Окасіо-Кортес виглядає як ідеальний кандидат від Демпартії. Вона сповідує соціалістичні («прогресивні») погляди, у неї пуерто-риканське коріння, вона виросла в Бронксі, одному з найнеблагополучніших районів Нью-Йорка. За усіма необхідними параметрами вона є повною протилежністю багатого білого немолодого чоловіка-консерватора, якого «прогресивна» частина Америки вважає коренем усього зла. Одного такого суперника АОК вже перемогла на виборах у своєму окрузі — 56-річного конгресмена, який до цього обирався двадцять років поспіль.

Александрія Окасіо-Кортес їде додому з вечірки на честь її перемоги на виборах у Конгрес. 26 червня 2018 року.

Scott Heins / Getty Images

Опинившись у нижній палаті парламенту, Окасіо-Кортес дала кілька ключових інтервʼю. В її економічній програмі є «право на працю», «право на житло» і «право на медичну допомогу»; тих, хто заробляє більш ніж кілька десятків мільйонів доларів, вона пропонує обкласти податком за ефективною ставкою в 72 відсотки. Систему, яка породжує мільярдерів (тобто капіталізм), Окасіо-Кортес назвала аморальною. Вона закликала також реформувати виборчу систему США таким чином, щоб до Конгресу не могли потрапити лобісти великих корпорацій. Відео, де вона таврує наймитів капіталу, набрало майже 40 мільйонів переглядів — це рекорд для політичного відео у твіттері.

Далі Окасіо-Кортес запропонувала Конгресу розглянути «Новий зелений курс», названий так за аналогією з «Новим курсом» Франкліна Рузвельта. Його відразу ж підтримали чотири нинішніх «демократичних» кандидати в президенти та один колишній — Берні Сандерс.

Курс передбачає, що за десять років вся американська економіка повинна перейти на відновлювану енергію і звести викиди парникових газів до нуля. Крім того, АОК пропонує гарантувати кожному жителеві США роботу, освіту, зарплату, пенсію і медичне обслуговування — тобто побудувати комунізм.

Прихильники АОК вишукують у цій програмі раціональне зерно. Сатирики зауважують, що курс, який пропонує АОК — це «не план, не програма і не маніфест, а лист до Санти зі списком побажань», і що мріяти нікому не заборонено, але «Великий Лебовськи ніколи не уявляв, що він Ленін». Нарешті, консервативні оглядачі кажуть, що курс неможливо реалізувати ані політично, ані технологічно, а демократи, які його підтримують, вдаються до відчайдушних кроків і обманюють своїх виборців.

Рейтинг Дональда Трампа потроху зростає. Чим більше він буде рости, тим відчайдушніше діятимуть демократи.