Десять років тому Тимошенко планувала розділити з Януковичем владу на 20 років наперед, але програла вибори і тепер все заперечує — згадуємо головне з цього договору

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Десять років тому Тимошенко планувала розділити з Януковичем владу на 20 років наперед, але програла вибори і тепер все заперечує — згадуємо головне з цього договору

Фото УНІАН

Дев’ять років тому, 7 лютого 2010 року, Юлія Тимошенко програла Віктору Януковичу в другому турі президентських виборів. Після втечі Януковича у 2014-му журналісти знайшли в його резиденції «Межигір’я» проект таємного договору, який Тимошенко і Янукович планували укласти на початку 2009-го. Угода передбачала повний розподіл влади в країні, оголошення імпічменту тодішньому главі держави Віктору Ющенку та почергову зміну одне одного на посаді президента і прем’єра до 2029 року. Але цей документ так і не підписали. Зараз Тимошенко заперечує існування такої угоди і готується до президентських виборів 31 березня 2019 року. theБабель згадує перебіг подій під час виборів президента у 2010-му та головні пункти договору про політичне співробітництво між Тимошенко та Януковичем.

Програш Януковичу на президентських виборах

Сьомого лютого 2010 року в Україні відбувся другий тур виборів президента. За підсумками голосування тодішній лідер «Партії регіонів» Віктор Янукович переміг Юлію Тимошенко, яка обіймала посаду прем’єр-міністра України. За даними Центрвиборчкому, розрив між кандидатами становив 3,48 відсотка.

Як голосували на виборах президента 2010 року

  1. Результати першого туру (перша п’ятірка з 18 кандидатів):

    Віктор Янукович — 35,32%

    Юлія Тимошенко — 25,05%

    Сергій Тігіпко — 13,06%

    Арсеній Яценюк — 6,96%

    Віктор Ющенко — 5,45%

    Проти всіх — 2,20%

  2. Результати другого туру:

    Віктор Янукович — 48,95%

    Юлія Тимошенко — 45,47%

    Проти всіх — 4,36%

У першому турі президентських виборів 17 січня 2010 року різниця голосів між ними складала трохи більше 10 відсотків на користь Януковича. А третє місце посів лідер партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко. Після цього обоє учасників намагались заручитися підтримкою Тігіпка: Тимошенко пропонувала йому крісло прем’єра, а Янукович — дострокові парламентські вибори. Тігіпко відмовився підтримувати у другому турі виборів і Віктора Януковича, і Юлію Тимошенко.

Ще до оголошення остаточних результатів голосування у другому турі Тимошенко заявила про понад мільйон сфальсіфікованих голосів на користь Януковича. «Я не буду збирати майдани і не допущу публічних громадянських протистоянь… Ми будемо діяти лише у правовий спосіб і тільки в суді. Янукович — не наш президент… він ніколи не стане легітимно обраним президентом України».

Однак оскарження перемоги Януковича в суді не мало успіху. У «Партії регіонів» тоді заявляли, що суди не задовільнили 72 позови «Блоку Юлії Тимошенко».

Після перемоги Януковича на виборах Тігіпка призначили віце-прем’єром в новому уряді, а згодом він вступив до «Партії регіонів» і став заступником її голови.

Малолєтка Євген / УНІАН

Спроба домовитись з Януковичем перед виборами

Вперше про «широку коаліцію» між «Блоком Юлії Тимошенко» та «Партією регіонів» заговорили у 2008 році. На початку червня 2009-го в медіа оприлюднили проект змін до Конституції України, розроблений представниками Тимошенко і Януковича. У ньому передбачалось, що президента обиратимуть не на загальнонаціональних виборах, а голосами депутатів Верховної Ради.

Прем'єр Юлія Тимошенко та перший віце-прем'єр Олександр Турчинов (ліворуч, на задньому плані) під час виступу лідера фракції «Партії регіонів» Віктора Януковича у Верховній Раді 13 січня 2009 року з вимогою відставки уряду та імпічменту президента.

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Підтвердження цих домовленостей з’явились вже після втечі Януковича в лютому 2014 року. Серед документів, які журналісти знайшли в його резиденції «Межигір’я», був проект «Договору про політичне співробітництво». Юлія Тимошенко і Віктор Янукович планували укласти його навесні 2009 року, за кілька місяців до початку передвиборчої кампанії. Документи опублікував журналіст-розслідувач «Української правди», а нині народний депутат Сергій Лещенко.

Головні пункти договору Тимошенко і Януковича

  • внести зміни до Конституції для обрання президента в парламенті;

  • обрати Януковича президентом на два строки — у 2009 або 2010 році та у 2014-му, на цей період Тимошенко отримує посаду прем’єра;

  • обрати Тимошенко президентом у 2019 та 2024 роках, на цей термін Янукович мав стати прем’єром;

  • створити коаліцію «Партії регіонів» та БЮТ для участі в парламентських і місцевих виборах єдиним блоком у 2014, 2019 та 2024 роках;

  • розподілити посади в органах державної влади та на місцевому рівні в кожній області;

  • оголосити імпічмент президенту Віктору Ющенку;

  • не розголошувати сам факт наявності договору та будь-яку інформацію щодо нього.

Проект, датований 14 квітня 2009 року, передбачав розподіл влади між Тимошенко і Януковичем до 2029 року — починаючи з посад президента та премʼєр-міністра і закінчуючи обласними та районними радами в усіх регіонах України.

Згідно з оприлюдненими документами, квітневому проекту договору передували узгодження розподілу міністерських портфелів та інших ключових посад. Сторони підготували свої побажання щодо розподілу посад — «Синій проект» Януковича і «Жовтий проект» Тимошенко.

Окремо домовлялись щодо влади в регіонах України. Її ділили за кількістю населення в областях і посад на місцевому рівні.

В угоді детально прописувався сценарій усунення з посади тодішнього президента Віктора Ющенка. До 12 травня 2009 року планували зібрати 226 підписів, необхідних, щоб ініціювати це питання в парламенті. А власне імпічмент мали оголосити 6 серпня 2009 року.

Однак цей документ так і не підписали. Янукович 7 червня 2009 року заявив, що виходить з переговорів про коаліцію з БЮТ. А Тимошенко у своєму зверненні ввечері того ж дня заявила, що «в українській політиці і досі перемагають обман, інтриги, зради та підлість».

Після публікації цього договору в 2014 році Тимошенко заперечила існування такої письмової угоди і назвала оприлюднені документи «абсолютною дурницею... Яка, ймовірно, занесена в «Міжигір’я», так би мовити, трохи пізніше, ніж звідти втік Янукович».

На дострокових виборах президента 25 травня 2014 року Тимошенко програла Порошенку, посівши друге місце за результатами голосування. Тепер вона втретє йде у президенти і, згідно з останніми соцопитуваннями, входить до трійки лідерів серед кандидатів.