Танцівник Сергій Полунін виступив на конференції в Мюнхені. Ось що він розповів про Путіна, геїв, жінок та людей з надмірною вагою

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Танцівник Сергій Полунін виступив на конференції в Мюнхені. Ось що він розповів про Путіна, геїв, жінок та людей з надмірною вагою

Facebook / Sergei Polunin

Дванадцятого січня Паризька опера відкликала запрошення українського танцівника Сергія Полуніна взяти участь у балеті «Лебедине озеро». Причиною стали його висловлювання в Instagram, які в європейському балетному співтоваристві вважають гомофобними та сексистськими. Полунін не вперше опиняється в центрі скандалу через свої пости в соцмережах. Раніше його критикували за те, що він набив татуювання з портретом Володимира Путіна і висловився на його підтримку. Хвилю коментарів викликав і його пост про те, що потрібно «надавати ляпасів» людям з надмірною вагою. Минулих вихідних Полунін танцював на сцені Баварської опери, потім його запросили виступити на конференції Digital Life Design у Мюнхені. Там Полунін заявив, що його пости неправильно тлумачать. theБабель коротко переказує основні тези виступу Полуніна.

Полунін розповів, що тату з Путіним він зробив в Англії. У той час британська преса писала багато негативного про президента РФ, і він таким чином вирішив «захистити Путіна від негативної енергетики, оскільки сам потрапляв у такі ситуації». Полунін називає Путіна уособленням «добра і світла», що протистоїть деяким «поганим і злим» організаціям на Заході. Артист вважає, що думка багатьох людей про Путіна зміниться на кращу за 3—4 роки. А поки ж він дивиться на портрет президента РФ у себе на грудях щодня, і «це змушує любити його ще сильніше».

Після того як Полунін опублікував в Instagram своє тату з Путіним, багато хто пророкував завершення його карʼєри. «Не думаю, що моя карʼєра завершена. Світ великий. Якщо для вас десь закриваються можливості, то можна поїхати, скажімо, до Індії або Китай».

Полуніна розкритикували за пост про те, що людям з надмірною вагою потрібно «надавати ляпасів», тому що з їхніми «лінощами» не можна миритися. Але він заявляє, що фраза «надавати ляпасів» — це не заклик до фізичного насильства, а спосіб розворушити людей, змусити їх прокинутися. Журналістка Таніт Кох, яка розмовляла з Полуніним на конференції, заперечила, тому що підписники, особливо діти, можуть сприйняти його пост буквально — і це може стати черговим приводом для цькування в школі. У відповідь Полунін розповів, що в дитинстві він часто був мішенню для знущань, але навчився захищатися, і це зробило його сильнішим. «Я переконаний, що не можна все терпіти, інакше тебе просто розчавлять».

Причиною відмови Полуніну у виході на сцену Паризької опери став його грудневий пост зі зверненням до артистів балету про те, що «чоловік має бути чоловіком на сцені, вже є балерина, не повинно бути двох. Чоловік має бути чоловіком, а жінка — жінкою». Полунін заявив, що він мав на увазі «різницю між чоловічою і жіночою енергетикою». І тому на сцені чоловік має виконувати чоловічі ролі, а жінка — жіночі. «У світі балету багато хто думає так само, але мало хто наважується про це говорити вголос».

Поза сценою головне завдання жінки, за словами Полуніна, — це виховання дітей. «Для жінки це природно, а чоловіки роблять це більш дистанційовано, навіть якщо дуже люблять дитину. У цьому головна відмінність».

Полунін каже, що нічого не має проти геїв. Він захоплюється творчістю Фредді Меркʼюрі, Елтона Джона, роботами фотографа і режисера Девіда ЛаШапеля, тату з ініціалами якого він набив на руці. І взагалі йому подобається робити тату. Останнє — зображення індуїстського бога Шиви — Полунін зробив на спині після нещодавньої поїздки до Індії.

Артист підтвердив, що кілька днів тому його акаунт в Instagram зламали і видалили всі записи. Проте свою діяльність в соцмережах він припиняти не збирається і має намір відновити обліковий запис. Полунін впевнений, що «іноді потрібно вдатися до провокації, щоб тебе почули». Але визнає, що зараз не всі розуміють, що саме він хоче сказати у своїх постах. «Тому я планую працювати з людьми, які допоможуть мені правильно сформулювати те, що я хочу донести».