Сектор Гази випустив по Ізраїлю понад 300 ракет, Ізраїль відповів авіаударами. Такого не було 5 років — розповідає theБабель

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Сектор Гази випустив по Ізраїлю понад 300 ракет, Ізраїль відповів авіаударами. Такого не було 5 років — розповідає theБабель

Ilia Yefimovich / picture alliance via Getty Images

Палестинський ісламський рух ХАМАС (визнано терористичним в Ізраїлі, США, Канаді, Японії) за останню добу випустив по території Ізраїлю понад 350 ракет. У результаті обстрілу зруйновані житлові будинки на півдні країни, 50 людей поранені, один чоловік загинув. У відповідь у ніч на 13 листопада Армія оборони Ізраїлю завдала ударів по секторі Гази, знищивши понад 70 цілей, зокрема військові бази і штаб-квартиру телеканалу ХАМАС. Взаємні обстріли не припинилися і вдень 13 листопада. Це найсильніша ескалація конфлікту між Ізраїлем і сектором Гази за останні 5 років. theБабель поговорив про це з рабином Авраамом Шмулевичем, президентом Інституту східного партнерства з Єрусалиму.

Що трапилося

Востаннє конфлікт із такою силою спалахував у 2014 році. Тоді по території Ізраїлю випустили 3,5 тисячі ракет.

Наприкінці минулого тижня Ізраїль пустив у Газу дипломата з Катару, який передав 15 мільйонів доларів, щоб ХАМАС виплатив зарплати чиновникам і бюджетникам. У ніч з 11 на 12 листопада ізраїльський спецназ убив одного з командирів ХАМАС — Нур Барака. Разом з ним вбили ще пятьох палестинців-членів угруповання та поранили сімох. Операцію назвали секретним рейдом, а в ізраїльській армії уточнили, що завдання ліквідувати командира не було. Барак був відомий як фахівець з прокладання тунелів із сектора Гази в Ізраїль та Єгипет.

Ці події призвели до бойових дій між Ізраїлем і сектором Гази. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш звернувся до всіх сторін конфлікту із закликом «проявити максимальну стриманість».

Коли почалися обстріли

Близько 16:00 12 листопада з боку сектора Гази почали випускати ракети.

«Практично весь південь Ізраїлю опинився під обстрілом. Стріляли в житлові квартали. Випустили близько 400 ракет, а збили близько 100. Наша система — одна з найкращих у світі систем ППО [«Залізний купол», яка призначена для захисту від некерованих ракет з дальністю польоту 4—70 кілометрів] — вираховує, куди падає ракета», — розповів Шмулевич.

Якщо ракета падає на незаселену територію, її не збивають. «Терористи стріляють по густонаселених кварталах. Було пошкоджено декілька будинків у різних містах. Навіть якщо ракета збита над населеним пунктом, то осколки теж можуть завдати шкоди».

У результаті обстрілу поранення отримали 50 осіб, один чоловік загинув і ще один, водій автобуса, був тяжко поранений. «Я бачив фото пораненого вуличного собаки, якому військовий лікар надає допомогу. Тобто страждають не тільки люди».

Що робили люди

Як тільки фіксується пуск ракети, починають працювати сирени. Мобільні оператори надсилають смс-оповіщення.

«У кожному будинку є бомбосховище. Але проблема в тому, що, наприклад, у місті Сдерот підлітання ракети з Гази — 15 секунд. Люди не встигають добігти в бомбосховище. Там, де підлітання триває 1—2 хвилини, вони встигають сховатися. В одному з міст було попадання в будинок, але сімʼя встигла врятуватися».

Автобус згорів від попадання ракети.

Twitter / @IDFSpokesperson

На півдні Ізраїлю під час постійних обстрілів люди ночували в притулках, а у школах скасували заняття.

«Система оповіщає: якщо обстріл триває весь час, то випускають заяву, що потрібно постійно перебувати у сховищі. Коли військове керівництво вважає, що обстріли припиняться, людям дозволяють вийти».

Як реагує Ізраїль

Ізраїльська авіація завдала 150 ударів по 70 цілях на території сектора Гази, зокрема і по штаб-квартирі «Аль-акса», телеканалу ХАМАС. Відомо про пʼятьох убитих і 20 поранених.

Авіаудари у секторі Гази.

Majdi Fathi / NurPhoto via Getty Images

«Ізраїль остерігається війни на два фронти. На півночі від Ізраїлю — в Сирії та Лівані — розташовані сили Ірану і Росії. Там розгорнули російські сили ППО. Ізраїльське військове і політичне керівництво побоюється, що у разі наземної операції в секторі Гази почнуться бойові дії на півночі країни. До того ж посол Росії в Ізраїлі заявив, що Росія не визнає ХАМАС терористичною організацією. Це явний натяк Ізраїлю, що Росія підтримує ХАМАС і політично стоїть за цим загостренням. Якщо почнеться війна на північному кордоні, то супротивниками стануть не тільки «Хезболла» [ліванська шиїтська парамілітарна організація і політична партія] і сили Ірану, але й російські регулярні частини».