«Характер садомазохістський з ухилом у гомосексуальність». ЦРУ розсекретило доповідь про Гітлера

Автор:
Євген Спірін
Дата:
«Характер садомазохістський з ухилом у гомосексуальність». ЦРУ розсекретило доповідь про Гітлера

ullstein bild / Getty Images

З дня страти нацистських злочинців, засуджених під час Нюрнберзького процесу, минуло 72 роки. Центральне розвідувальне управління США оприлюднило доповідь під назвою «Біографічні нариси Гітлера та Гіммлера». Це 70 сторінок про улюблену іжу, напої, заняття, сексуальну орієнтацію та інші звички Адольфа Гітлера. Доповідь датована 3 грудня 1942 року та базується на розповідях друга Гітлера — Ернста Ганфштенгля, який емігрував до США. У доповіді його називають «Доктор Седжвік». Розповідаємо коротко.

Родина

У доповіді йдеться, що мати Гітлера мала чеське коріння, а батько був старшим за неї на 23 роки. Адольф народився в 1889 році. Шлюб був дуже нещасливим. Колишня дружина зведеного брата Адольфа розповідала Седжвіку в 1937 році, що батько Гітлера отримував задоволення від побиття собаки. «Він міг бити пса, допоки той не робив калюжу на підлогу. Інколи його агресія переходила на матір Адольфа та на самого хлопця». Таким чином, юнак спостерігав агресивного батька та пригнічену матір, через що в нього і сформувались садомазохістські нахили. Гітлер дорослішав із комплексами Нарциса та Едіпа.

Освіта

Гітлер зневажав освіту. Він ненавидів людей, яких називали «професор». Він не володів жодною мовою, крім німецької, і не слухав ніякі радіопрограми, окрім передач з Москви та Парижа німецькою. Читав Гітлер тільки ті книги, що підтверджували його погляди на владу та суспільство. Його цікавили біографії Бісмарка, Кутузова, Лютера, Цезаря, Наполеона. Гітлер міг концентруватись на читанні доповідей, тільки коли вони були йому цікаві. Так само він поводився із людьми: якщо хтось дратував Гітлера, він не дивився на нього, а робив вигляд, начебто читає або щось пише.

Тіло, здоров’я, одяг.

Гітлер завжди пильно оберігав приватність свого тіла. Він ніколи не знімав пальта на людях, навіть якщо воно було дуже теплим. Він нікому не дозволяв побачити себе голим у ванні та дуже прискіпливо ставився до одежі, яку для нього шив кравець. Гітлер ніколи не користувався парфумами. Він був схиблений на чистоті: кілька разів на день приймав ванну, голився щодня та раз на тиждень підстригав вуса в місцевого перукаря, старого члена партії.

Седжвік неодноразово вмовляв Гітлера відпустити вуса на всю довжину губи. Але той відповідав: «Не переймайтесь. Якщо зараз такі вуса не в моді, то скоро будуть. Тому, що їх ношу я». У доповіді зазначено, що Гітлер був у дуже гарній фізичній формі. У 1932 році він міг працювати по 20 годин майже без сну.

Evans/Three Lions/Hulton Archive/Getty Images

Гітлер ніколи не займався фізичними вправами — ані на вулиці, ані в приміщенні. Єдине, що він робив, — це нерегулярні прогулянки. Коли працював у кабінеті, ходив у ньому по діагоналі — ця звичка в нього залишилась після ув’язнення. Перебувати в одній кімнаті з Гітлером людині зі звичайним зором було важко — він вимагав яскравого світла. Ймовірно, це повʼязано з отруєнням газом у 1918 році. З тієї ж причини Гітлер не носив окуляри, а ще тому, що боявся бути схожим на «професора».

Авто

Гітлер сам не їздив на авто, проте любив автомобілі з відкритим верхом. На парадах, незважаючи на погоду, він не користувався дахом і вимагав того ж від оточення. Це він обґрунтовував фразою: «Ми не буржуа, ми — солдати».

Характер

Характер Гітлера має дві рольові моделі: «вовк» і «лисиця». Інколи він використовував тип «ягня». До 1933 року в телефонних розмовах він мав псевдонім «вовк».

Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Їжа та алкоголь

Гітлер майже не вживав м’яса. Іноді їв курку або лосося. На сніданок споживав яблуко, мармелад, каву та батон з маслом. Після цього приймав ліки для травлення. Він узагалі постійно пив пігулки: протягом дня — для шлунку, на ніч — снодійне. На обід їв суп із пармезаном або гороховий, а також салат, шпинат або омлет зі спаржею. О пʼятій вечора пив каву з ромом. Коли він був солдатом, то палив та пив пиво. Але пізніше відмовився від паління — «щоб покращити ораторські здібності».

Безпека

Гітлер завжди їздив на передньому сидінні, поруч з водієм — попереду було броньоване скло, а позаду охоронці. На прогулянці його оточували 10 людей у цивільному одязі: пʼять попереду та п’ять позаду. Окрім того, охорона була розставлена на 100 кроків довкола. Сам він вважав, що через таку охорону став заручником.

Музика

Музика, яку не любив Гітлер: Бах, Бетховен, Брамс і Моцарт. Любив: Вагнера, Гріга, Ліста, деякі твори Шопена та Штрауса. Як зазначено в доповіді, 85% його вподобань — це репертуар кавʼярень Відня. У 1923 році Гітлер дуже любив гімни з американського футболу, а також гасла чірлідерів, якими підбадьорювали команду перед грою.

Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Розваги

Німецький диктатор ніколи не ходив на концерти, лише в оперу. Він ніколи не танцював, проте полюбляв дивитись, як танцюють інші. Мало ходив до театру, але дуже любив цирк. Йому імпонували гімнасти та приборкувачі диких звірів. Майже кожну ніч Гітлер дивився заборонені в Німеччині фільми — американські комедії. Дуже любив переглядати кінохроніки зі стратами. Є підстави вважати, що йому постачали й порнографічні стрічки.

ullstein bild / Getty Images

Бісексуальність

У доповіді зазначено, що під час ув’язнення в Ладсбергу Гітлер надзвичайно зблизився з Рудольфом Гессом. Сам Гесс мав прізвисько «Фройляйн Анна», тому що полюбляв переодягатись у жіноче вбрання. Седжвік зауважував, що після 1937 року характер Гітлера можна було назвати «садомазохістським з ухилом в гомосексуальність». На початку 1910-х Гітлер, ймовірно, підхопив венеричне захворювання від проститутки. Седжвік характеризує Гітлера як протиріччя: він водночас націоналіст і соціаліст, гетеросексуал і гомосексуал. «З 1933 року Гітлер почав отримувати естетичну насолоду від розглядання підлітків».