У «ДНР» на місце Захарченка претендують 10 людей. Реальних кандидатів троє. Крісло отримає Денис Пушилін з «МММ»

Автор:
Євген Спірін
Дата:
У «ДНР» на місце Захарченка претендують 10 людей. Реальних кандидатів троє. Крісло отримає Денис Пушилін з «МММ»

У самоназваних «ЛНР» та «ДНР» на 11 листопада призначили «вибори голови республіки». В окупованому Луганську на посаду претендує голова «МДБ» Леонід Пасічник, який прийшов до влади в результаті перевороту. В Донецьку після вбивства Олександра Захарченка ситуація складніша. Крісло представника Росії могли б зайняти чотири людини. Але реальний шанс тільки в одного — нинішнього виконуючого обов’язки Дениса Пушиліна. Його підтримує помічник президента РФ і куратор Донбасу Владислав Сурков.

Хто такий Денис Пушилін

Денису Пушиліну 36 років, він народився у Макіївці. До війни на Донбасі працював крупʼє в казино, в торговій компанії «Солодке життя» та фінансовій піраміді «МММ». В 2012 році він навіть балотувався у депутати Верховної Ради за підтримки Сергія Мавроді, але в своєму окрузі під Києвом набрав менше десятої частки відсотка.

Коли почався Євромайдан, Пушилін брав участь у «Антимайдані» та закликав до відділення Донецької області. У травні 2014 року його обрали головою президії верховної ради «ДНР». У листопаді 2014 року став віце-спікером парламенту та з того часу представляє «ДНР» на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську.

У вересні 2015 року він зайняв місце Андрія Пургіна — спікера парламенту [самого Пургіна вигнали з «ДНР», і він досі не може повернутися в окупований Донецьк].

Денис Пушилін (праворуч) презентує партію «МММ» у 2012 році.

vk.com

Після вбивства Олександра Захарченка його змінив Дмитро Трапезніков, але вже за тиждень після призначення Трапезнікова назвали «неконституційним» і призначили на його місце Пушиліна. Помічник президента РФ, куратор «донбаського питання» Владислав Сурков одразу після голосування привітав Пушиліна з призначенням: «Бажаю Денису успіхів ... і висловлюю надію, що він буде продовжувати політичний курс [Захарченка]».

Після цього Пушилін одразу повторив слова Суркова і сказав, що «буде балотуватися на пост голови ДНР та продовжувати справу Захарченка».

Хто ще хотів очолити «ДНР»?

Екс-керівник батальйону бойовиків «Схід» Олександр Ходаковський. Він збирався приїхати в окупований Донецьк з Росії і подати документи до виборчої комісії, але його не випустили з території РФ.

Скріншот зі сторінки бойовика.

vk.com

На думку бойовика, він має «високий рейтинг», і таким чином його прибрали з арени «виборів». Ходаковський пророкує, що Пушилін не втримає владу. «Є ризик, що ... Пушилін Денис Володимирович втратить контроль над ситуацією і постраждає насамперед сам. Щиро не бажаю цього, тому що все відбудеться не на помості театру, а в живому житті, і його падіння буде означати падіння території».

Кого зареєстрували на «виборах»

Сьогодні, 26 вересня, закінчили приймати документи, зареєстрували 10 кандидатів.

Один з них — керівник руху «Новороссия», екс-народний губернатор Донецьку Павло Губарєв. До війни Губарєв працював Дідом Морозом на святах, а також заснував рекламну фірму «Патисон». Клієнтами «Патисона» були великі підприємства і політичні партії. Після Революції Гідності Губарєв оголосив себе народним губернатором, його заарештувала СБУ, але потім обміняла на українських полонених. До початку 2015 року Губарєва відсторонили від реальної влади в «ДНР». Все ж його зареєстрували.

Губарєв подає документи.

vk.com

Одразу за Губарєвим йде перший міністр оборони «ДНР» Ігор Хакімзянов. Йому тричі відмовляли у реєстрації, але потім, з четвертої спроби, все ж погодились на його участь у «виборах». Сам він попередні відмови пояснив «недосвідченістю працівників передвиборчого штабу».

Колишній голова бойовиків та «міністр оборони» Ігор Гіркін оцінює шанси Хакімзянова як нульові. «Програма його досить ліва — передбачає деякі моменти соціально-економічних реформ. Але в умовах війни вона є утопічною».

Інші ж — зовсім невідомі. Роман Храменков — екс-голова окупаційної влади в місті Єнакієве та колишній виконуючий обов’язків міського голови окупованої Горлівки. Олена Шишкіна — адвокатка, відома тим, що в центрі окупованого Луганська виносила «вирок злочинному режиму Порошенка» на «народному трибуналі». Володимир Медведєв — мешканець міста Антрацит, працював в Міністерстві освіти «ДНР». Іван Михайлов — міністр агропромисловості «ДНР». Ще троє: Вʼячеслав Дʼяков, Роман Євстифеєв, Валентин Спірідонов.

Що це все означає

Між Олександром Захарченком та людьми з колишнього оточення екс-президента Віктора Януковича останні 4 роки тривав конфлікт. Так, у 2015 році в Донецьку був вбитий «міністр топлива», який відповідав за постачання бензину та був людиною олігарха Сергія Курченка. Після цього й почався конфлікт між екс-регіоналами і Сергієм Курченком з одного боку та Захарченком і його правою рукою Олександром «Ташкентом» Тимофеєвим з другого.

Після вбивства Захарченка на його місце призначили заступника — Трапезнікова. Але він довго не протримався, «депутатів» розпустили, «міністри» автоматично стали виконуючими обовʼязків, а «Ташкент» втік і, можливо, заарештований у Москві. Після цього був призначений Денис Пушилін. Певно, в конфлікті Курченко—Захарченко перемогу здобув перший. Російський бойовик Олександр Жучковський, який знаходиться в «ДНР» з травня 2014 року, пише: «Звертаю увагу на … боротьбу двох угруповань: старої еліти [«Сімʼї»] і нової контреліти Тимофеєва—Захарченка. Перемогу здобула «Сімʼя», яка зробила ставку на Пушиліна [та] кришується силовиками».