Співзасновники Tinder вимагають $2 млрд від материнської компанії. Сторони звинувачують одна одну у сексуальних домаганнях

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Співзасновники Tinder вимагають $2 млрд від материнської компанії. Сторони звинувачують одна одну у сексуальних домаганнях

gettyimages.com

Шон Рад, засновник та колишний генеральний директор Tinder, позивається до компанії IAC, що володіє додатком. Він вимагає сплатити йому та ще кільком співзасновникам 2 мільярди доларів. Рад звинувачує материнську компанію у фінансових махінаціях, а теперішнього директора — у сексуальних домаганнях. Два роки тому самого Шона Рада звільняли та повертали назад, його звинувачували у тому, що він читає переписку користувачів та соромили за хвастощі в твіттері. «Бабель» розповідає, як сталося, що засновник Tinder судитиметься зі своїм колишним работодавцем.

З чого починалося

Батьки Шона Рада емігрували з Ірану в США на 1970-ті. Вони оселились у Лос-Анджелесі, там і виріс Шон. Під час навчання у школі він зустрів Джастіна Матіна, який пізніше стане другим співзасновником Tinder.

У 18 років Рад заснував свою першу компанію — Adly. Ця платформа спеціалізувалася на різних видах електронної реклами. Матін також заснував компанію — соцмережу для зірок кіно та шоубізнесу. Пізніше компаньйони відмовились від цього бізнесу, а ще через пару років, у 2012, запустили Tinder.

Він вмить став популярним: за кілька місяців більше 2 мільйонів матчів — взаємодій між користувачами. Особливо додаток оцінили студенти коледжів, через нього їм було значно легше знайомитись. Через рік Tinder виграв нагороду як кращий стартап, а ще через рік, у 2014, був названий проривом року.

Весь цей час обовʼязки генерального директора виконував Шон Рад.

Перший скандал

Спочатку Tinder був частиною інкубатору Hatch Labs, який на своєму рівні належав компанії InterActiveCorp (ІАС). Вже в 2014 році ІАС придбала 10% акцій Tinder, а згодом заволоділа всією компанією.

Почалися перші скандали: директорка по маркетингу Уітні Вулф подала позов до суду проти друга Рада та засновника Tinder Матіна. Вулф стверджувала, що Матін домагався її, знущався і вона систематично піддавалась харасменту.

Після позову Матін звільнився, а Рад вимушений був піти з посту генерального директора, хоча й залишився на керівній посаді. В інтервʼю він також казав, що продовжує спілкуватися та залишається другом Матіна

«Він мій кращий друг», — сказав Рад.

Місце генерального директора зайняв Кріс Пейн, який раніше займався ebay у Північній Америці, але вже через 6 місяців Tinder знову очолив Рад, але не надовго, у грудні 2016 року директором став Ґреґ Блат.

Судовий позов

IAC висунула умови: 4 рази провести аудит та оцінити вартість, а після цього виплатити дивіденди по акціях. Аудит повинні були проводити у 2017, 2018, 2020 та 2021 роках. Але вже напередодні першого оцінювання компанії сподівання Рада не виправдались.

Блат під час оцінки не врахував нові сервіси Tinder, що динамічно розвивались. А тому і вартість компанії склала «всього 3 мільярда доларів», тобто залишилась такою ж, як і три роки тому.

«Причина цих змін в управлінні була ясна: дозволити обвинуваченим контролювати оцінку Tinder і позбавити власників акцій права на участь в майбутньому успіху компанії», — йдеться в позові Рада.

Після проведеної оцінки Ґреґа Блата зняли з посади та нагородили «золотим парашутом» в якості заохочення. Шон Рад вважає це ознакою фінансової махінації.

«Вони брехали про фінансові показники, маніпулювали фінансовими даними і фактично крали мільярди доларів, не виплачуючи нам те, що зобовʼязані», — сказав Рад в інтервʼю CNN.

За словами представників компанії, з моменту створення Tinder Match Group виплатила компенсацію в розмірі понад мільярд доларів засновникам і співробітникам. А оцінка вартості була проведена двома незалежними глобальними банками.

Сам позов вони повʼязують лише з тим, що Шон Рад та інші були звільнені з Tinder, тому «їм не сподобалося, що компанія продовжує розвиватися та бути популярною без їх участі».

Що далі?

В позові йдеться не тільки про фінансові махінації, а й про сексуальні домагання. Як заявляє колишня директорка з маркетингу Розет Памбакян, на корпоративній вечірці у Лос-Анджелесі, генеральний директор Ґреґ Блат «мацав та сексуально переслідував» її. Про це дізнався Шон Рад та негайно повідомив в управління персоналом, а також адвокату Джареду Сіну.

Після цього в компанії було проведено внутрішнє розслідування, але проводив його керівник відділу, який більше 10 років працював з Блатом. Шон Рад вирішив провести особисте розслідування, але його не підтримали у компанії. Таким чином інцидент з домаганнями залишився непоміченим, а сам Блат залишився на своєму пості.

В позові є й ще одне дуже важливе звинувачення: у компанії і раніше були випадки сексуальних домагань, але їх приховували за допомогою персональних фінансових виплат. Жертвам домагань просто пропонували гроші за мовчання.

У Tinder відкидають звинувачення Рада та списують все на особистий конфлікт.

«Рад має багату історію відвертих публічних заяв, і цей позов містить тільки ще одну серію з них. Ми з нетерпінням чекаємо захисту нашої позиції в суді», — йдеться в заяві компанії.