Команда Bihus.Info довела — за ними стежили співробітники СБУ. Служба каже, що це була «операція проти наркозлочинності». Чому цим аргументам не варто вірити — юридичний розбір «Бабеля»

Автор:
Оксана Коваленко
Редактори:
Юліана Скібіцька, Дмитро Раєвський
Дата:
Команда Bihus.Info довела — за ними стежили співробітники СБУ. Служба каже, що це була «операція проти наркозлочинності». Чому цим аргументам не варто вірити — юридичний розбір «Бабеля»

Поліна Семенова / Катерина Бандус / «Бабель»

У січні 2024 року на маловідомому ресурсі «Народна правда» зʼявилися відео і матеріал про те, як деякі співробітники Bihus.Info вживають наркотики «на корпоративі» в заміському комплексі «Українське село» під Києвом. Засновник проєкту Денис Бігус відреагував того ж дня — він сказав, що на відео були не журналісти, а оператори, яких за це звільнили. А головне — за командою проєкту кілька місяців незаконно стежили. Шостого лютого Bihus.Info опублікували власне розслідування про те, як саме і хто за ними стежив. Журналісти зʼясували, що це були співробітники Служби безпеки України, а саме — Департаменту захисту національної державності (ДЗНД). Вони встановили камери в будинках заміського готелю, де потім жили журналісти, і в сауні. Також команді Бігуса вдалося встановити імена деяких з учасників цієї «операції», зокрема оперативника Ігоря Кравченка. В СБУ відреагували на розслідування — на сайті зʼявилося повідомлення від голови СБУ Василя Малюка. У ньому йдеться, що це була «операція проти наркозлочинності». Операторку Bihus.Info звинуватили в тому, що вона «причетна до поширення наркотичних речовин». Але публікація відео в медіа — це неприпустимо, тому керівника ДЗНД Романа Семенченка звільнили ще 31 січня. Кореспондентка «Бабеля» і юристка Оксана Коваленко розібрала аргументи СБУ та розповідає, чому вони не витримують ніякої критики.

ДЗНД взагалі не мав займатися цією справою

Задача департаменту — боротися зі спробами людей чи організацій підірвати національну державність, змінити конституційний лад або порушити суверенітет і територіальну цілісність України. У департаменті є кілька управлінь, за Bihus.Info стежили співробітники управління «М», яке відповідає за медіа. Воно, зокрема, має слідкувати за інформаційно-психологічними операціями росіян. Але команда Bihus.Info розслідує корупційні злочини. В поле зору управління «М» вона в принципі не мала б потрапити.

Розслідувати вживання наркотиків — не компетенція СБУ

Служба безпеки може розслідувати деякі злочини, повʼязані з наркотиками. Наприклад, контрабанду. СБУ ніде не повідомила, що мова йде саме про це. Інший випадок — особливо тяжкі злочини організованих злочинних груп. Але не вживання наркотиків чи купівля їх у власних цілях.

Те, що описала СБУ у своєму релізі, має розслідувати Національна поліція. Стежити за журналістами точно не було потреби.

Будь-які слідчі дії має дозволити суд

Теоретично під час розслідування Національна поліція може звернутися до СБУ з проханням провести негласні слідчі дії. Адже лише СБУ має доступ до телефонних розмов через мобільні телефони. Тоді Нацполіція відправляє офіційний запит. Проводити слідчі дії можна лише за рішенням суду. Без дозволу стежити або вести відеозйомку не можна. СБУ не показала ані запиту, ані рішення судді.

Навіть якщо запис був у рамках розслідування, відео не можна було публікувати

Усі матеріали слідства, до того як вони потраплять до суду, — це таємниця досудового розслідування. Поширювати її без санкції слідчого чи прокурора — злочин.

Співробітники Bihus.Info не проходять у жодній справі про наркотики

За словами СБУ, операторка проєкту «була серед клієнтів дилерів». Спецслужби записали відео 27 грудня 2023 року, наступного дня зняли інформацію з камер, а за два тижні відео зʼявилося на «Народній правді». Адвокатка Bihus.Info Марія Музичка розповіла «Бабелю», що за цей час операторці не висунули жодної підозри та не викликали на допит. Ніхто зі співробітників Bihus.Info не проходить у жодному статусі в справах про наркотики.

Журналістів допитують лише у справі про прослушку

Марія Музичка пояснює — є лише два провадження, за якими співробітники проєкту ходять на допити.

Першу справу веде Нацполіція — за заявами журналістів про втручання у приватне життя і перешкоджання журналістській діяльності.

Другу справу СБУ порушила самостійно, вона стосується саме відеозапису тренінгу і корпоративу журналістів.

Журналістка Bihus.Info Марія Землянська просила СБУ визнати її потерпілою в їхньому провадженні, але шостого лютого їй відмовили. Музичка пояснює — у такому випадку Землянська отримала б доступ до всіх матеріалів справи. Якщо журналістів прослуховували незаконно, то навряд чи Служба безпеки зацікавлена його надавати.

Розслідувати прослуховування журналістів має не СБУ, а Державне бюро розслідувань

Оскільки команда Bihus.Info встановила, що за ними незаконно стежила СБУ, справою має зайнятися Державне бюро розслідувань. Звертатися до ДБР з цього приводу не потрібно — слідчі можуть самі розпочати розслідування просто після виходу фільму Bihus.Info. Офіс генерального прокурора долучив ДБР до розслідування ввечері 6 лютого.

Команда Bihus.Info.

Instagram / «Бабель»

Допоможіть незалежним журналістам продовжувати свою роботу, підтримайте «Бабель»: 🔸 у гривні, 🔸 Buy Me a Coffee, 🔸 Patreon, 🔸 PayPal: [email protected]