Я не зробив дитині планові щеплення через пандемію коронавірусу. Чи можна тепер вакцинуватися із запізненням? Це безпечно? Так, і краще зробити це якнайшвидше

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Я не зробив дитині планові щеплення через пандемію коронавірусу. Чи можна тепер вакцинуватися із запізненням? Це безпечно? Так, і краще зробити це якнайшвидше

Артем Марков / «Бабель»

Пандемія коронавірусу загострила проблему із плановою вакцинацією в Україні: батьки стали менше вакцинувати дітей від кору, дифтерії та інших інфекційних хвороб. Наприклад, за 2020 рік щеплення від кору отримали лише 83,3 відсотка немовлят — цього замало для того, щоб інфекція не поширювалася. Масове відкладення вакцинації може призвести до епідемій, тому фахівці радять не затягувати зі щепленнями. Разом із медичною експерткою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Катериною Булавіновою «Бабель» пояснює, як безпечно вакцинуватися під час пандемії та що робити, якщо ви пропустили планові щеплення. Матеріал підготовлено в рамках кампанії «Вакцинуйся вчасно».

Я боюся робити планові щеплення дитині під час пандемії. Це безпечно?

Інші інфекційні хвороби нікуди не зникли, тому дуже важливо, щоб діти та дорослі продовжували отримувати захист від них. Але під час пандемії необхідно подбати про те, щоб організувати візит на вакцинацію безпечно.

Дізнайтеся, як у вашій поліклініці чи амбулаторії розділено потоки пацієнтів, щоб здорові люди, які приходять на вакцинацію, не перетиналися з хворими. Це можуть бути окремі входи і виходи для хворих і здорових, окремі години або дні для вакцинації, правильно організовані зони очікування. Наприклад, вам можуть запропонувати почекати своєї черги на вулиці, а медсестра зателефонує вам, щоб ви заходили в кабінет щеплення, коли він звільниться.

Подбайте про те, щоб якнайменше контактувати з іншими людьми й дорогою до медичного закладу. Краще уникати переповненого громадського транспорту. Також не відправляйте бабусю, дідуся або інших родичів із груп ризику вести дитину на вакцинацію — для них контакт із коронавірусом може бути особливо небезпечним. Якщо в сім’ї у когось хронічні захворювання (цукровий діабет, рак, ішемічна хвороба серця, інше), їх теж краще не залучати. Не йдіть на щеплення, якщо маєте підвищену температуру, червоне горло і нежить.

Чи є дані про те, скільки батьків в Україні не вакцинували дітей під час пандемії?

Це не обов’язково було рішенням батьків: на початку карантину вакцинацію призупиняли в багатьох областях. Були випадки, коли навіть ті, хто хотів отримати щеплення, у певний період не могли цього зробити.

За словами Булавінової, у 2020 році вакцину від кору отримала суттєво менша кількість дітей, ніж у попередні роки. Це лише 83,3 відсотка немовлят у порівнянні з 93,2 відсотка у 2019 році. При цьому, щоб надійно попередити наступний спалах кору, захищеними мають бути 98 відсотків — кір надзвичайно заразний. Через недостатнє охоплення вакцинацією від кору протягом 2017—2019 років на цю хворобу вже перехворіли понад 115 000 людей і 41 людина померла.

Я боюся, що щеплення ослабить організм дитини й вона може легше заразитися ковідом. Це правда?

Це міф. Вакцинація не може ослабити чи перевантажити імунну систему дитини чи дорослого. Вакцинація від інших інфекцій ніяк не впливає на те, чи заразиться людина COVID-19. «У щоденному житті імунна система стикається з набагато більшим числом антигенів, ніж містяться у вакцині — наприклад, із вірусами, бактеріями, грибками, їжею, пилом», — каже Катерина Булавінова. Приміром, при вірусній інфекції верхніх дихальних шляхів дитина стикається з 4–10 антигенами, при стрептококовій ангіні — з 25–50. Порівняно з цим кількість антигенів, що містяться у вакцинах, дуже мала. Навіть якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, перевантажити чи ослабити імунну систему неможливо.

Моя дитина пропустила планове щеплення. Що тепер робити? Які щеплення найважливіше зробити вчасно, а які можуть зачекати?

Немає важливих і неважливих щеплень. «Усі щеплення захищають від небезпечних хвороб і робити їх краще вчасно — за календарем вакцинації», — каже Булавінова. Якщо дитина вже пропустила щеплення за календарем, слід разом із лікарем скласти графік вакцинації і намагатися надолужити пропущене якомога швидше. У такому разі щеплення від різних інфекцій можна робити в будь-якому порядку. Єдине правило: дотримуватися рекомендованих інтервалів між дозами задля максимальної ефективності. «Можна зробити кілька щеплень в один день — це дуже зручно, менше стресу і менше візитів до медичного закладу, що особливо важливо під час пандемії», — говорить Булавінова.

Коли вакцинуватися дітям і дорослим?

  • Гепатит В (три дози: у перший день життя, у 2 місяці та в 6 місяців).

  • Туберкульоз (одна доза протягом перших 3—5 днів життя).

  • Кір, паротит, краснуха (дві дози в 1 та 6 років).

  • Дифтерія, правець (чотири дози до 1,5 місяця, ревакцинація у 6, 16 років і далі кожні 10 років).

  • Кашлюк (чотири дози до 1,5 року).

  • Поліомієліт (чотири дози до 1,5 року, ревакцинація у 6 та 14 років).

  • ХІБ-інфекція (три дози до 1 року).

Нагадайте, від чого захищають щеплення? Коли їх робити?

В Україні безоплатно вакцинують від десяти інфекцій: туберкульозу, гепатиту B, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та ХІБ-інфекції. Перші щеплення — від туберкульозу та гепатиту В — дитина отримує ще в пологовому будинку. Потім людина продовжує вакцинуватися все життя — наприклад, щеплення від дифтерії та правця потрібно повторювати кожні 10 років. Оптимальний графік щеплень міститься в національному календарі вакцинації.

Ви можете захистити свою сім’ю і від більшого числа хвороб, але уже своїм коштом. Наприклад, платно можна зробити щеплення від грипу, пневмококової, менінгококової інфекцій, вітрянки, вірусу папіломи людини тощо.

Я не хочу вести дитину в поліклініку, бо там більше шансів підхопити ковід. Що робити? Чи можна викликати медсестру додому?

В теорії — так. Робота виїзних бригад цілком припустима і зручна — не лише для вакцинації дітей, а й дорослих із груп ризику або тих, хто не може самостійно дістатися медзакладу. Але такі рішення — за головним лікарем, і їх приймають рідко. Тому, найімовірніше, вакцинація відбуватиметься у поліклініці.

А що з необов’язковими щепленнями, наприклад, від грипу? Їх теж можна робити під час пандемії ковіду?

Вакцинація від грипу не просто можлива, а дуже бажана під час пандемії ковіду. Обидва віруси вражають легені, тому варто захиститися від них. Якщо дитина (або ви) вже перехворіли на COVID, вакцинуватися від грипу — теж хороша ідея.

У контексті COVID варто також подумати про вакцинацію від пневмококової інфекції. Захист від неї важливий, бо і грип, і COVID-19 можуть ускладнюватися бактеріальною пневмонією, яку найчастіше викликає пневмокок. Захист від пневмококу особливо актуальний для груп ризику. «Багато моїх пацієнтів і друзів вакцинувалися і від грипу, і від пневмококу під час пандемії», — каже лікар Булавінова.