Відкриваю інтернет-магазин і хочу приймати платежі онлайн. Як вибрати найкращу платіжну систему?

Дата:
Відкриваю інтернет-магазин і хочу приймати платежі онлайн. Як вибрати найкращу платіжну систему?

Артем Марков / «Бабель»

Припустимо, я підключив платіжну систему до свого інтернет-магазину. Вона стягуватиме комісію з тих грошей, що мені заплатять покупці?

Так, комісія за успішні платежі — це звичайна практика, саме так оплачуються послуги сервісу прийому платежів. Тарифи у більшості сервісів схожі та зазвичай коливаються в діапазоні 2,5—3 відсотка від суми платежу. Наприклад, Fondy розраховує розмір комісії залежно від обороту і типу бізнесу — чим вищий оборот, тим нижчий тариф.

Платіжну систему Fondy можна підключити до сайту на Tilda? Wix? WordPress? А до самописного сайту?

  • Так, можливо. Ось посилання з описом процедури, якщо ви хочете підключити сервіс до сайту на Tilda, ось посилання — якщо ваш сайт працює на Wix.

  • Ось повний список CMS, для яких Fondy розробила свій плагін. Обирайте відповідний модуль оплати, завантажуйте і встановлюйте через розділ «Плагіни». У вашій CMS зʼявиться відповідна вкладка — потрібно тільки активувати прийом платежів від компанії Fondy.

  • Якщо у вас самописний сайт, ваші розробники можуть інтегрувати Fondy через API.

  • Плагін має безліч налаштувань, вони допоможуть підлаштувати платіжний сервіс під ваш бізнес. Ви можете змінити назву й опис, поле введення картки, прописати сценарії відповідей, навіть стилізувати сторінку за допомогою власного коду.

Провайдерів платежів і платіжних систем багато — і всі схожі за функціональністю. Як обрати ту, що мені найбільше підходить?

Найпростіший шлях — порівнюйте послуги, які ви отримаєте в обмін на комісію. Ось на що варто звернути увагу.

  • Яка частка платежів пройде успішно — це так звана конверсія. Річ у тім, що частина платежів ваших покупців буде відхилятися через технічні проблеми. Це можуть бути помилки авторизації (коли користувач не ввів CVV-код або ввів його з помилкою), операцію може відхилити ваш банк або банк покупця, операцію може заблокувати автоматична система запобігання шахрайству (якщо покупець виявляє підозрілу активність). Більшість з цих помилок виникають через недостатню гнучкість платіжної системи. Для того щоб зрозуміти цю гнучкість, і потрібно зʼясувати «конверсію».
  • Чи зможете ви отримувати платежі з-за кордону: якщо ви працюєте із закордонними клієнтами (або реєструєте бізнес в іншій країні), важливо, щоб географія платіжної системи збігалася з географією вашого бізнесу.
  • Скільки у платіжній системі є методів оплати. Вона повинна пропонувати варіанти, зручні для покупців в Україні та за її межами.
  • Як працює підтримка. У хорошого сервісу співробітники підтримки супроводжують підприємця впродовж усього процесу підключення та налаштування платежів і допомагають вирішити інші технічні питання.
  • Чи є можливість підключити так званий програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) — віртуальний касовий апарат. Для деяких українських бізнесів це питання вже на часі, для решти стане актуальним наприкінці 2021 року.
  • Чи знадобляться вам послуги програмістів після того, як ви підключите платіжну систему, щоб налаштувати вигляд сторінки оплати, чи ви впораєтеся самостійно.
  • Чи маєте ви право на додаткові послуги: чи можна автоматизувати виплати постійним партнерам, чи є вбудований календар платежів, чи є холдування (операція, при якій на картці покупця резервується сума), захист від шахрайства тощо.

Із платіжними системами розібралися. Чи є схожі нюанси при виборі конструктора для магазину?

Так. Обирати конструктор для магазину слід уважно, тому що в їхній роботі теж вистачає підводних каменів. Ось на що насамперед слід звернути увагу.

  • Чи підтримує конструктор українські платіжні системи або тільки іноземні.
  • Чи є у нього пошукова оптимізація для потрібного вам регіону і вашого сегмента бізнесу.
  • Чи бере конструктор додаткову комісію — окрім тієї, що стягує платіжна система.
  • Чи надає конструктор можливість підключити мобільний додаток.

Більше інформації є у блозі Fondy: описані відмінності між різними конструкторами, їхні переваги та недоліки.

У мого інтернет-магазину є акаунт в Instagram. Як мені приймати платежі там?

Вам знадобиться так зване платіжне посилання — посилання на персональний інвойс, який можна надіслати покупцеві в директ. Коли покупець переходить за посиланням, у нього відкривається захищена сторінка оплати з описом товару і сумою, де він може вибрати метод оплати — банківською карткою або мобільними гаманцями Google Pay і Apple Pay.

Fondy дозволяє створити платіжне посилання. За його допомогою зручно приймати гроші не тільки в Instagram, але й в інших соціальних мережах, месенджерах і через чат-боти.

Як зрозуміти, що я можу довіряти платіжній системі, а мої гроші не вкрадуть по дорозі?

У хорошій платіжній системі ваші гроші — а також ваші особисті дані та дані вашого покупця — захищені відповідно до міжнародних стандартів безпеки. Наприклад, система Fondy отримала сертифікат PCI DSS — це стандарт безпеки, який розробили найбільші платіжні системи: Visa, MasterCard і кілька інших. Fondy отримала сертифікат Level 2 — він передбачає, що кожен квартал систему сканує спеціально уповноважена компанія, перевіряючи, чи є в ній уразливості.

Платіжні системи працюють з усіма товарами чи є обмеження? Я можу підключити систему Fondy до свого магазину, якщо продаю насіння канабісу?

Як і всі платіжні системи, Fondy працює тільки з легальним бізнесом, який дозволений законодавством України або країн реєстрації бізнесу, регламентом платіжних систем VISA і Mastercard. Наразі продаж насіння канабісу до нього не належить.