Усі публікують фото з Домінікани та Занзібару. Туди можна поїхати? А як же карантин? Розповідаємо, де можна провести зимову відпустку і що для цього потрібно, крім грошей

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Усі публікують фото з Домінікани та Занзібару. Туди можна поїхати? А як же карантин? Розповідаємо, де можна провести зимову відпустку і що для цього потрібно, крім грошей

Артем Марков / «Бабель»

Карантинні обмеження в різних країнах постійно змінюються, а разом з ними змінюються правила вʼїзду. Через новий «британський» штам багато країн їх посилили, а двадцять обмежили авіасполучення зі Сполученим Королівством. У самій Британії, а також в Німеччині, Нідерландах і Австрії посилили карантин — там закриті магазини, навчальні заклади, ресторани та культурні установи. Але українці все одно можуть відпочити за кордоном — наприклад, у Туреччині, Єгипті, в Арабських Еміратах чи в популярних останнім часом Танзанії, ПАР і Кенії. «Бабель» вибрав кілька варіантів і розповідає, куди поїхати у відпустку та за якими правилами можна вʼїжджати в різні країни.

До яких країн зараз пускають туристів з України?

Зараз українці можуть поїхати у відпустку в 70 країн, найчастіше літають до Єгипту, Туреччини, Домінікани, а останнім часом стали популярні африканські Танзанія і Занзібар. Правила вʼїзду на територію різних держав можна подивитися на інтерактивній карті, яку розробив МЗС. Десь потрібно надати результат ПЛР-тесту, десь вас змусять сидіти на самоізоляції, хтось не пустить без страховки, яка покриває витрати на лікування коронавірусу.

А як дізнатися, що у країні карантин і там усе закрито?

Для цього є спеціальний сайт Covid Controls. Це карта з даними про різні країни, яка постійно оновлюється. Обравши потрібний регіон, ви зможете дізнатися про «коронавірусні» правила, які діють у конкретній країні: чи працюють аеропорти, чи відкриті ресторани, магазини та культурні обʼєкти, чи є масковий режим, скільки людей там хворіють.

Чув про «британський» штам коронавірусу. Через нього країни знову закриваються. Це вплине на подорожі?

Вплине на перельоти. Через новий штам понад 20 країн обмежили авіасполучення зі Сполученим Королівством.

Україна поки що не закривала авіасполучення з Великою Британією, проте рекомендувала своїм громадянам не відвідувати цю країну без нагальної потреби. Якщо ви все ж збираєтеся туди поїхати, то доведеться надати негативний результат тесту на коронавірус, зробленого не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону,— без цього в літак не пустять.

Документ має бути складений англійською, французькою або іспанською мовою. Переклад не приймають, тільки оригінал. Згідно з вимогами, довідка має містити таку інформацію:

  • повне імʼя людини та дата народження;
  • власне результат тесту і дата, коли лабораторія отримала зразок;
  • назва лабораторії, де проводили тест, її контактні дані та назва пристрою, яким робили тест.

Якщо в документі немає цієї інформації, вас можуть оштрафувати на 500 фунтів стерлінгів.

Після прибуття доведеться пройти десятиденну обсервацію (якщо тільки ви не прибули з країни з цього списку ), а перед цим — заповнити онлайн-форму з контактними даними.

А в Європу вже можна їхати?

Євросоюз досі закритий для подорожей. Але можна поїхати в країни, які в нього не входять: Боснію і Герцеговину, Сербію, Чорногорію, Албанію, Північну Македонію, Болгарію. Негативний ПЛР-тест вимагатимуть у Боснії і Герцеговині, Сербії та Болгарії, а ось до Чорногорії , Албанії та Північної Македонії можна поїхати і без нього.

Раніше у списку дозволених країн була й Хорватія, але через новий штам коронавірусу туристів туди не пускають.

Добре, припустімо, я хочу полетіти до США.

Туди теж потрібно їхати з тестом. Усі іноземці зобовʼязані надавати результат тесту на коронавірус перед посадкою на рейс до країни. Умови самоізоляції та карантинні обмеження кожен штат впроваджує самостійно, тому актуальну інформацію варто перевіряти на сайтах тих штатів і міст, куди ви летите.

Якщо я хочу кудись, де тепло, куди мене пустять?

Місяць тому Єгипет посилив контроль за якістю ПЛР-тестів, з якими туристи прибувають до країни. Тепер до них є кілька вимог:

  • довідка має бути англійською мовою;
  • тест потрібно зробити не пізніше ніж за 72 години до прибуття;
  • довідку має видати офіційна сертифікована лабораторія; на ній має бути печатка, підпис лікаря та/або QR-код з посиланням на результат тесту на сайті лабораторії;
  • довідка повинна містити інформацію про людину, вид тесту, точні дату та час тестування;
  • має бути обовʼязково вказано, що людині провели тест типу RT-PCR.

До Туреччини через спалах «британського» штаму коронавірусу потрібно вʼїжджати з негативним результатом ПЛР-тесту. Його потрібно зробити не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону та предʼявити перед посадкою в літак. Такі заходи діятимуть до 1 березня 2021 року.

Щоб поїхати в Арабські Емірати, обовʼязково мати медичну страховку, яка покриє лікування ковіду та витрати на ізоляцію, і довідку про негативний результат тесту англійською мовою, отриману за 96 годин до прибуття. Ще один тест ви пройдете після прибуття — в аеропорту. Очікувати на результати доведеться на самоізоляції. Якщо тест буде позитивним, вас ізолюють на 14 днів.

У Йорданії від вас теж вимагатимуть два тести. Перший потрібно зробити не пізніше ніж за 5 днів до польоту, а другий одразу після прибуття. Ще потрібна медична страховка, яка покриє витрати, якщо ви захворієте на коронавірус. За порушення цих умов доведеться заплатити штраф у розмірі 14 тисяч доларів.

Найпростіше поїхати в Домінікану — пускають без тесту, на карантині сидіти не доведеться, а без візи на острові можна перебувати до 90 днів.

Бачу, усі літають в Африку. Я теж хочу, там безпечно? А куди саме полетіти?

Зараз українці можуть поїхати в 30 африканських країн. Деякі з них, як-от Сомалі чи Південний Судан, можуть бути досить небезпечними для туристів. Найпопулярніші країни для подорожей — Танзанія і острів Занзібар, ПАР, Кенія і Зімбабве.

Найпростіше вʼїхати в Танзанію, зокрема на острів Занзібар. Туди можна вʼїхати без тесту, на карантині сидіти не доведеться, а візу можна оформити в аеропорту після прибуття. До Кенії та Зімбабве теж можна вʼїжджати без обмежень, але візи потрібно оформлювати заздалегідь. А ось якщо ви їдете до ПАР, у вас вимагатимуть негативний ПЛР-тест. Візу потрібно оформити в Україні.

Що робити, коли я приїду додому?

Міністерство охорони здоровʼя розробило свій список, за яким країни поділені на «червону» і «зелену» зони. Його можна переглянути на сайті МОЗ. Ті, хто прибуває з «червоної» зони, повинні встановити додаток «Дій.Вдома» і провести 14 днів на самоізоляції або здати тест на COVID-19 (його можна зробити вже в Україні або не більше ніж за дві доби до перетину кордону). Якщо результат буде негативним, то самоізоляцію можна не проходити. Це не нове правило, ми просто про нього нагадуємо.